Συνέδριο MEDITERANEE

Συνέδριο MEDITERANEE

Διαβάστε την ομιλία του Dr. Αθανάσιου Χριστόπουλου, Πλαστικού Χειρούργου, μέλους της Παγκόσμιας Εταιρίας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) και καθηγητή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο Mediteranee, σχετικά με το θέμα της Καλλιέργειας Ινοβλαστών για τη Διόρθωση των Ρυτίδων.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΙΝΟΒΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΡΥΤΙΔΩΝ

Ομιλία από το συνέδριο Mediteranee

Οι ιατρικές πράξεις που αποσκοπούν στη δίορθωση των ρυτίδων χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις επεμβατικές και τις μη επεμβατικές.

Οι επεμβατικές διαδικασίες περιλαμβάνουν: facelifting, βλεφαροπλαστική, τοποθέτηση νημάτων, επεμβατικά lasers κλπ.

Οι μη επεμβατικές διαδικασίες περιλαμβάνουν: υλικά γεμίσματος (π.χ. υαλουρονικό κολλαγόνο, ακρυλικά, λίπος κλπ), peeling (χημικά, μηχανικά, laser), botox, πολυγαλακτικό οξύ, μη επεμβατικά lasers.

Στις μέρες μας πολύ μεγάλη εξέλιξη γνωρίζουν οι μη επεμβατικές διαδικασίες. Συνεχώς νέες θεραπείες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες και ο αριθμός των επιλογών που έχει ο Πλαστικός Χειρούργος στα χέρια του διευρύνεται. Τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα του Πλαστικού Χειρούργου προστέθηκε μία ακόμα επιλογή: αυτή είναι η καλλιέργεια των ινοβλαστών, γνωστή ως isolagen. Η isolagen ιδρύθηκε το 1995 και διατηρεί εργαστήρια στο Λονδίνο, το Σίδνευ και το Χιούστον.

Στα εργαστήρια αυτά γίνεται παραγωγή ινοβλαστών από ινοβλάστες των ιδίων ατόμων.

Πώς γίνεται

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ένα πολύ μικρό τμήμα δέρματος λαμβάνεται από την περιοχή πίσω από το αυτί του ατόμου που θα δεχθεί τη θεραπεία. Το τμήμα αυτό αποστέλλεται στο εργαστήριο της isolagen.

Εκεί γίνεται διαχωρισμός των ινοβλαστών από τα υπόλοιπα κύτταρα του δέρματος. Κατόπιν οι ινοβλάστες τοποθετούνται για καλλιέργεια. Αυτοί παράγουν εκατομμύρια νέους ινοβλάστες που έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με αυτούς του ατόμου από τα οποία ελήφθησαν.

Αφού παραχθεί αρκετά μεγάλος αριθμός κυττάρων, αυτά στέλνονται στον γιατρό, ο οποίος θα τα τοποθετήσει στο άτομο από το οποίο πήραμε το δείγμα. Αυτά γίνονται αποδεκτά από τον οργανισμό καθότι είναι κύτταρα δικά του, τα οποία απλώς έχουν πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο αριθμό. Με τη σειρά τους αυτοί οι ινοβλάστες παράγουν αρκετό κολλαγόνο, ικανό να βελτιώσει την υφή του δέρματος, τις ρυτίδες, ή τα όποια σημάδια δημιουργούν πρόβλημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας αριθμός κυττάρων αποθηκεύεται στο εργαστήριο για μελλοντική χρήση. Η έγχυση ινοβλαστών στο δέρμα γίνεται κατά βάση δύο φορές σε διάστημα δύο μηνών η μία από την άλλη. Εάν κάποιος θελήσει μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω το αποτέλεσμα.

Τι διορθώνει

Η καλλιέργεια ινοβλαστών διορθώνει:

    * Ρυτίδες, ιδίως πολύ λεπτές

    * Την ποιότητα του δέρματος

  * Ουλές, ιδίως αυτές από ακμή.

Τα αποτελέσματα διαρκούν για αρκετά χρόνια.

Ασφάλεια

Η διαδικασία εξασφαλίζει ότι τα κύτταρα αυτά θα αναπτυχθούν σωστά και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τοποθετηθούν σε ένα άτομο κύτταρα κάποιου άλλου. Προκειμένου να γίνει αυτό, κάθε δείγμα αριθμείται με δεκαψήφιο κωδικό νούμερο και bar-code.

Κάθε δείγμα της παραγωγής παρακολουθείται από το ISOLIMS και ελέγχεται από αυτό. Γίνεται έλεγχος των κυττάρων και του ιστορικού αρχείου. Γίνεται κρυπτογράφηση των στοιχείων και firewalls.

Οι τελικοί έλεγχοι γίνονται από ανθρώπους αλλά και από υπολογιστές.

Αποτελέσματα

Όπως προαναφέραμε τα καλλιεργημένα κύτταρα βελτιώνουν την υφή του δέρματος, μειώνουν τις ρυτίδες και διορθώνουν τις ουλές από ακμή. Πρέπει να τονίσουμε ότι η θεραπεία δεν βοηθά σε άτομα με πολύ χαλαρωμένο δέρμα και ότι, όπως όλες οι θεραπείες, απευθύνεται σε συγκεκριμένους τύπους προβλημάτων και δεν είναι η λύση για κάθε είδος ρυτίδας ή δερματικού προβλήματος.

Πλεονεκτήματα

Η μέθοδος είναι απλή και ελάχιστα επεμβατική. Τα αυτόλογα κύτταρα έχουν το γενετικό υλικό του ιδίου ατόμου και έτσι δεν υπάρχει πιθανότητα απόρριψης.

Το αποτέλεσμα διαρκεί αρκετά χρόνια και είναι απόλυτα φυσικό.

Υπάρχει πιθανότητα αποθήκευσης για πολλά χρόνια.

Μειονεκτήματα

Η μέθοδος έχει αρκετά υψηλό κόστος και τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από μερικούς μήνες και όχι άμεσα.

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η καλλιέργεια ινοβλαστών αποτελεί μία επιπλέον μέθοδο η οποία σε συγκεκριμένα και κατάλληλα επιλεγμένα άτομα μπορεί να φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να τη θεωρήσουμε ως το πρώτο βήμα της ιατρικής επιστήμης προς μία εντελώς καινούργια κατεύθυνση που δεν υπήρχε έως τώρα.

Ο νέος αυτός κλάδος υπόσχεται πολλά, αλλά έχει και πολύ δρόμο να διανύσει. Από ότι φαίνεται όμως η πορεία αυτή θα είναι πολλά υποσχόμενη.