Τελετή απονομής πτυχίων σε σπουδαστές με προβλήματα όρασης

Τελετή απονομής πτυχίων σε σπουδαστές με προβλήματα όρασης

Πρόγραμμα εκπαίδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Τελετή Απονομής διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης στους πρώτους αποφοίτους

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, παρουσία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των διπλωμάτων Φυσικοθεραπείας στους πρώτους αποφοίτους του ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων με προβλήματα όρασης που λειτούργησε στην Ελλάδα από κρατικώς αναγνωρισμένο ιδιωτικό Εκπαιδευτικό φορέα και άνοιξε το δρόμο στις ευπαθείς αυτές κοινωνικές ομάδες για να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την εργασία.

Το πρόγραμμα που εντάχθηκε στο πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προσφέρθηκε εντελώς δωρεάν στους συμμετέχοντες, εγκαινιάστηκε το 2006 και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία και τεχνογνωσία της κορυφαίας κρατικής γαλλικής σχολής τυφλών Valentin Hauy και τη συνεχή αρωγή του Πανελληνίου Συνδεσμου Τυφλών, του Φάρου Τυφλών και του ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών).

Η καινοτομία του προγράμματος, ήταν ότι οι σπουδαστές φοίτησαν σε συνθήκες συνύπαρξης με άτομα βλέποντα. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, αποφοιτούν οι δέκα (10) πρώτοι πτυχιούχοι, 6 τυφλοί και 4 μερικώς βλέποντες, κάτοχοι πλέον Κρατικού Αναγνωρισμένου Τίτλου Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας.

«Η κοινωνία μας θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τις δικές της συλλογικές αναπηρίες για να θωρακίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών μας.» τόνισε η Υπουργός Απασχόλησης .. «Και το στοίχημα αυτό κρίνεται κατά πόσο η κοινωνική πολιτική μπορεί να υποστηρίξει δύο βασικές αρχές: την αρχή των ίσων ευκαιριών και την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Ήδη υπάρχουν δείγματα γραφής ότι η Πολιτεία κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι στόχοι των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με στοχευμένο χαρακτήρα οι οποίες διαπερνούν τους βασικούς άξονες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την Δ’προγραμματική περίοδο είναι: 1) Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών προκειμένου να προωθήσουν προσλήψεις ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιδότησης των θέσεων αυτών εργασίας και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων για την εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας. 2) Η προώθηση της συνεργασίας με κοινωνικούς εταίρους και αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας ώστε να δημιουργηθούν τοπικά σχέδια δράσης πλήρως στοχευμένα 3) Η ευρύτερη στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους πέραν της συμβουλευτικής που υποστηρίζουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, για την επίλυση άλλων προβλημάτων που δημιουργούν το πλέγμα κοινωνικού αποκλεισμού», τόνισε η Υπουργός κλείνοντας την ομιλία της.

Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κων/νος Ροδόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά: Η διαφορετικότητα δεν είναι ασθένεια. Και τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα παιδιά με αναπηρίες, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έχουν όπως όλοι, δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό που το ΙΕΚ ΑΚΜΗ πρόσφερε δωρεάν σε αυτά τα παιδιά ως ελάχιστη δράση κοινωνικής δέσμευσης και ευθύνης, τους δόθηκε η ευκαιρία μέσα από ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ίσων ευκαιριών να αποκτήσουν ίδια επαγγελματικά εφόδια και να διεκδικήσουν με σθένος την επαγγελματική τους ζωή.. «Τα χέρια των τυφλών είναι νοήμονα», αυτή η φράση λειτούργησε σε όλους μας ως η κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσουμε το έργο μας αυτό αρχικά με την ειδικότητα της φυσικοθεραπείας. Σύντομα και με τη στήριξη της Πολιτείας, θα προχωρήσουμε και σε άλλα προσβάσιμα επαγγέλματα ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ.Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, οι Διοικήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, του Φάρου Τυφλών, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών-ΚΕΑΤ, καθώς και επαγγελματίες και εκπαιδευτικοί από το χώρο της ειδικής αγωγής.

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης η απονομή τιμητικής πλακέτας στους παραολυμπιονίκες μας με προβλήματα όρασης, Ανθή Καραγιάννη, Ιωάννη Πρώτο, Αλεξάνδρα Δήμογλου, Παρασκευή Καντζά, Μαρία Κεραμιδά, Χαράλαμπο Ταϊγανίδη και Θανάση Μπαράκα από την Υπουργό Απασχόλησης.