Κινητοποίηση ενάντια στο AIDS // Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - 1η Δεκεμβρίου

ΕΚΕ21Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου και κεντρικό μήνυμα «Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό... αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου», το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ διοργάνωσε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την κινητοποίηση των νέων ενάντια στην παγκόσμια αυτή μάστιγα.

Αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από το το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στο αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 9,84 στο Γκάζι, παρουσία της Αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων κας Αλεξίας Έβερτ-Αλβέρτη και του Υπεύθυνου Συντονισμού Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπ. Υγείας κου Αλέξη Ζορμπά.

Στη διάρκεια της ημερίδας που ήταν ανοιχτή για το κοινό, γιατροί και επιστήμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μίλησαν για την τους τρόπους εξάπλωσης της νόσου, τις μεθόδους προφύλαξης και έδωσαν στη δημοσιότητα το σχέδιο δράσης για το 2007 καθώς και τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν για την εξέλιξή της όπως καταγράφησαν στα στατιστικά στοιχεία του 2007. Αποκαλυπτική ήταν η έρευνα που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.000 νέων ηλικίας 16-25 ετών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και επεξεργάστηκε η εταιρία ερευνών ALCO σχετικά με το πώς οι νέοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο AIDS στις μέρες μας. Στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης εκτεταμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ με συνταρακτικές μαρτυρίες οροθετικών καθώς και αποκαλυπτικά στοιχεία για το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού απέναντι στην ασθένεια.

Μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας: • 71% νιώθει τρόμο στη σκέψη της νόσου
• έξι στους δέκα θεωρούν ότι το ΑΙDS είναι πιο εξαπλωμένο από ποτέ
• το 89% ζητά από την Πολιτεία ακόμη περισσότερη ενημέρωση.
• Μόνο ο ένας στους δύο κάνει χρήση προφυλακτικού!
• Το 45% διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις ως ασπίδα προστασίας στη νόσο
• η συνήθης τοποθέτηση εκείνων που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε ποσοστό 73% δηλώνει πως το κάνει όταν γνωρίζει αρκετά καλά το ταίρι του.
• Μόνο τέσσερις στους δέκα ρωτούν πάντα λεπτομέρειες.
• Ένας στους δύο απαντά πως δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για το αν ο/η σύντροφός του είναι υγιής.
• Το 46,2% φοβάται το ατύχημα με μηχανή ή αυτοκίνητο, 45,8% την ανεργία και μόνο το 4% έως 5% το ενδεχόμενο να κολήσει AIDS
• Eννέα στους δέκα γνωρίζουν ότι το AIDS είναι ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, οχτώ στους δέκα ενημερώνονται από τα ΜΜΕ, ενώ τέσσερις στους δέκα προτιμούν να ενημερώνονται από γιατρούς.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας των σπουδαστών του Τομέα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.000 νέων ηλικίας 16-25 ετών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σχετικά με το πως οι νέοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο AIDS στις μέρες μας