Με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τη Unicef για το περιβάλλον

ΕΚΕ20Σημαντική Ομιλία του Αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Καθηγητή της Φυσικής Περιβάλλοντος κ. Δημοσθένη Ασημακόπουλου για τους μύθους και την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης μέσω του μεγάλου μαθητικού διαγωνισμού της UNICEF και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και για 9η συνεχή χρονιά η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας της UNICEF και το IEK AKMH, διοργάνωσαν μεγάλη κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση των μαθητών όλης της Ελλάδας για την προστασία του Περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF κος Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, κ. Κων/νος Ροδόπουλος, Διευθυντές, καθηγητές, γονείς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας που έλαβαν μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό.

Το «Παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Καθηγητής της Φυσικής του Περιβάλλοντος κ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία συγκλονιστικά για τους μεγάλους «μύθους» και τις «αλήθειες» στις πεποιθήσεις μας για το περιβάλλον :

ΜΥΘΟΣ 1: Ο άνθρωπος ευθύνεται αποκλειστικά για την καταστροφή του Πλανήτη
Ο άνθρωπος ναι ευθύνεται αλλά στο ποσοστό που του αναλογεί. Η ανθρώπινη παρέμβαση στις κλιματικές αλλαγές είναι μετρήσιμη. Όπως π.χ. οι ρίποι και οι εκπομπές καυσαερίων, αραίωση της χλωρίδας έχουν συμβάλλει δραστικά στην αραίωση του όζοντος, την αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργώντας μια σειρά αλυσιδωτών αλλαγών όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η διολίσθηση κλιματικών ζωνών και ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τη συμμετοχή της ίδιας της φύσης όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου που εκρήγνει τρισεκατομμύρια σωματίδια με τις ανάλογες επιπτώσεις.
Ωστόσο, η φύση αν η ίδια το επιθυμεί παρεμβαίνει αυτο-διορθωτικά. Η φύση δεν μοντελοποιείται εύκολα ως προς την τελική έκβαση των φαινομένων του πλανήτη, ούτε κανείς μπορεί να παραμετροποιήσει το μέλλον και να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Απόδειξη η φετινή αλλαγή του καιρού στην Ελλάδα με την παρατεταμένη ανομβρία. Η φύση ήρθε να δράσει έστω και με χρονική υστέρηση και έτσι εν τω μέσω του Ιουνίου έχουμε απρόσμενες βροχές .

ΜΥΘΟΣ 2: Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αξιόπιστες.
Η πληροφόρηση που έχουμε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια σενάρια για τις επερχόμενες αλλαγές. Και μάλιστα, σενάρια που συχνά μπορεί να απορρέουν από πολιτικούς συμβιβασμούς. Συγκεκριμένα το IPCC, το Διεθνές Πρόγραμμα Κλιματικών Αλλαγών που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τη γιγαντιαία επιστημονική προσπάθεια είναι λυπηρό για τον Πλανήτη ότι το αποτέλεσμα των ανακοινώσεων του είναι θέμα ψηφοφορίας των επιστημόνων! Η εξέλιξη αυτή είναι δυσμενής για την αξιοπιστία των προβλέψεων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε διεθνές επίπεδο.

ΜΥΘΟΣ 3: Σενάρια καταστροφής του Πλανήτη στο τέλος του αιώνα.
Δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει κανείς τί θα γίνει σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τη μη μοντελοποίηση της φύσης, την αναξιοπιστία των προβλέψεων, τη καταλυτική ή μη παρέμβαση του ανθρώπου, κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια τι θα γίνει στα επόμενα 100 χρόνια. Απόδειξη ότι το 1980 επιχειρήθηκε πρόβλεψη για το 2000 και οι προβλέψεις έπεσαν εξ’ ολοκλήρου έξω.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 1: Το κλίμα έχει Παγκοσμίως αλλάξει
Είναι γεγονός. Αυτό καταδεικνύεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αύξηση του Μέσου Όρου της Θερμοκρασίας. Σταθερά βαδίζουμε προς υπερθέρμανση του Πλανήτη γεγονός που θα πλήξει κυρίως τις μεγαλουπόλεις που σφύζουν από μπετόν παρά τις περιοχές κοντά στη φύση. Στην Ελλάδα οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 48 Κελσίου!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2: Έχει βρεθεί η λύση στην τρύπα του όζοντος.
Ο άνθρωπος μπορεί να ανατρέψει την καταστροφική πορεία του Πλανήτη αλλά απαιτούνται μεγάλα κονδύλια. Για παράδειγμα ο μηχανισμός καταστροφής του όζοντος έχει επακριβώς προσδιοριστεί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν κριθεί ικανοποιητικά αφού οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν σταθεροποίηση αλλά και περιορισμό του προβλήματος.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 3: Νέος «χάρτης» ζωής για τον άνθρωπο του Πλανήτη.
Ο άνθρωπος θα υποχρεωθεί σε διαβίωση και επιβίωση σε ρυπασμένο περιβάλλον με λιγότερο νερό. Θα υπάρξει εμφάνιση νέων ασθενειών ή μετακίνηση των υπαρχόντων σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (ελονοσία), μείωση της ανοσίας του ανθρωπίνου οργανισμού, επανεμφάνιση παλαιότερων κ.λπ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF κος Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, κ. Κων/νος Ροδόπουλος, Διευθυντές, καθηγητές, γονείς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
Η εκδήλωση –διαμαρτυρία συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων σχεδίου φωτογραφίας και κατασκευής με ανακυκλώσιμα υλικά στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας που διακρίθηκαν με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Nικητές είναι:
Στην κατηγορία Φωτογραφία, η Βασιλική Αλεξανδρή Μαθήτρια της Β’Λυκείου του Αρσακείου Σχολείου Εκάλης
Στην κατηγορία Σχέδιο, η Χριστίνα Βάλη, Μαθήτρια της Β’Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών και η Ευθαλία Μαργαρίτη, μαθήτρια της Γ΄Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας.
Τέλος στην κατηγορία της κατασκευής το βραβείο απέσπασε η συλλογική εργασία των παιδιών με ειδικές ανάγκες του Συλλόγου Δυτικής Αττικής «Ελπίδα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη έκθεση ART & DESIGN των σπουδαστών Γραφιστικής και Διακόσμησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πολυχώρο Αθηναϊς, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των δύο φορέων.