Τιμή στην Τίμη της αγάπης

ΕΚΕ13Στο πρόσωπο της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή» κυρίας Τίμης Μπακατσέλου, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «ΑΚΜΗ» τίμησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας όλες τις γυναίκες, ιδιαίτερα δε εκείνες που προσφέρουν ανιδιοτελώς, χρόνο, συμπαράσταση ηθική και υλική, μα και αγάπη, στον έχοντα την ανάγκη συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Σε μια λιτή εκδήλωση παρουσία πλήθους σπουδαστών και εκλεκτών προσκεκλημένων, στο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος (Τσιμισκή 14, Θεσσαλονίκη), ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου «ΑΚΜΗ» κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος βράβευσε την κ. Τίμη Μπακατσέλου, για τη σημαντική κοινωνική προσφορά της και ιδιαίτερα για την πραγματική «Στοργή» με την οποία δραστηριοποιείται για τα παιδιά που υποφέρουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς αυτής, φυσικά, αναφέρθηκαν το Αιματολογικό Κέντρο και η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, που χάρη στη δράση της κ. Μπακατσέλου και της «Στοργής», δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο Νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Με τη βράβευση της Προέδρου της Στοργής, εγκαινιάστηκε μια σειρά εκδηλώσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος με θέμα «Τα Πρότυπά μας: Παραδείγματα προς Μάθηση – Αξίες Προς Μίμηση», ενώ επεκτείνεται και στη Βόρεια Ελλάδα το πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου, υπό τον γενικό τίτλο «ΑΚΜΗ – Κοινωνικό Πρόσωπο».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΚΜΗ κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος τόνισε:
«Επιθυμία μας είναι να βοηθούμε την επικοινωνία των σπουδαστών μας και των νέων γενικότερα, με προσωπικότητες που αποτελούν πρότυπα. Όχι με την έννοια της προτροπής στον μιμητισμό. Κάθε άλλο. Προτιμούμε να μιλάμε για «Παραδείγματα προς Μάθηση», παρά για παραδείγματα προς μίμηση… Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επαφή των νέων με προσωπικότητες καταξιωμένες και αναγνωρισμένες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, συνιστά βαθύτατα εκπαιδευτική διαδικασία. Όταν μιμούμαστε τα πρότυπά μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε το βαθύτερο νόημα όσων πράττουμε. Όταν μαθαίνουμε από τα πρότυπά μας, γινόμαστε με τη σειρά μας πιο συγκροτημένες προσωπικότητες, έχοντας τη ευκαιρία να σταθούμε ακόλουθοι των αρχών και των αξιών μας, με τον δικό μας, προσωπικό τρόπο. Ένα τέτοιο διδακτικό πρότυπο, αποτελεί η κ. Τίμη Μπακατσέλου. Με την πολυδιάστατη προσωπικότητά της, την αξιοπρέπεια του προσωπικού της βίου, το πολυποίκιλο φιλανθρωπικό της έργο και την δυνατότητά της να κινητοποιεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μπορούν δια των συνεργειών να συνδράμουν στην επίτευξη υψηλών στόχων.»

Κατά την ομιλία της, με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης», η κ. Τίμη Μπακατσέλου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
«Τα περισσότερα εθελοντικά σωματεία στηρίζονται στην ανιδιοτελή εθελοντική εργασία, πολλές φορές και σε καθημερινό ωράριο των γυναικών μελών τους. Τουλάχιστον για κυρίες της δικής μου γενιάς. Οι νεότερες γενιές, ίσως λόγω των μικρών παιδιών στην οικογένεια, σε συνδυασμό με την καριέρα της μητέρας είναι μάλλον απρόθυμες στο να επωμιστούν ένα ακόμα φορτίο. Είναι όμως πρόθυμες από αυτά τουλάχιστον που παρατηρούμε στη «Στοργή», να βοηθήσουν με την προσέλευσή τους στις διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης του σημαντικού έργου που προσφέρει ο εθελοντισμός και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά κυρίως στη συναισθηματική πλήρωση της ψυχής των εθελοντών και εθελοντριών. Ο εθελοντισμός είναι κατ` ουσία ένα περίσσευμα καρδιάς που όσο το ξοδεύεις –σε όσους το έχουν ανάγκη- τόσο και περισσότερο αυξάνει και περισσεύει, αντί να ελαττώνεται. Και ευτυχώς βλέπω, κάθε μέρα, μέσα στις σελίδες των εφημερίδων αλλά και στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, ότι οι κινήσεις του εθελοντισμού αυξάνουν και σε αριθμό μελών και σε πολυδιάστατη θεματολογία και ενδιαφέροντα. Διατηρούν όμως ακόμα έναν κοινό παρονομαστή, όλες αυτές οι παλιότερες αλλά και νεότερες εθελοντικές οργανώσεις. Το ότι οι γυναίκες, είναι παντού οι πρωτεργάτριες και η κινητήριος δύναμη όλων των εθελοντικών οργανώσεων.»

Συγκεκριμένα στοιχεία των αποτελεσμάτων της προσφοράς της «Στοργής» και της κ. Τίμης Μπακατσέλου, παρουσίασε ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» κ. Κωνσταντίνος Μόσχος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στο Αιματολογικό Κέντρο που συστάθηκε χάρη στον αγώνα και στις δωρεές που συγκέντρωσε η «Στοργή», εξετάστηκαν κατά το έτος 2009 συνολικά 37.583 ασθενείς, ενώ στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών διενεργήθηκαν 65 μεταμοσχεύσεις, κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες καρκινοπαθείς. Το Αιματολογικό Κέντρο και η ΜΜΜΟ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα αιματολογικά δρώμενα της χώρας μας και η παρουσία τους είναι καθοριστική και υποδειγματική. Η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση ασθενών με βαριά αιματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα, έχει αναγνωρισθεί και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Εμείς δε ως νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τη «Στοργή» και την κ. Τίμη Μπακατσέλου, η προσφορά της οποίας υπήρξε ανυπέρβλητη για το νοσοκομείο μας.»

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν: Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Τασιάς εκπροσωπώντας τον Παναγιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Άνθιμο, ο Βουλευτής και τέως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Πανοράματος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και εκδότης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» κ. Αλέξανδρος Μπακατσέλος, η Πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μαντά, η εντεταλμένη για θέματα νεολαίας Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Χριστίνα Κελεσίδου ως εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αστέριος Δεληγιάννης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της ΕΡΤ 3 κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» κ. Τραϊανός Χατζηδημητρίου, ο Διευθυντής του Αιματολογικού Κέντρου «Στοργής» κ. Αθανάσιος Φάσσας, η πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών «Φοίβη» κ. Κάτια Ξυνίδου, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος κ. Σταύρος Καπελιώτης, ο Διευθυντής Σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος κ. Βασίλης Λάκης,κ.α.