« στο επίκεντρο του έργου μας ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Για το σύνολο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ,
κυρία Καλλιόπη Ροδοπούλου,
προτάθηκε στις Γυναίκες της Χρονιάς.

 

ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

Μύθοι & Αλήθειες για το AIDS από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το ΚΕΕΛΠΝΟ


EKE1Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι σπουδαστές του Τομέα Υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, έδωσαν το δικό τους  μήνυμα ελπίδας, καταρρίπτοντας τους μύθους και αναδεικνύοντας τις αλήθειες!
Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ οι σπουδαστές Νοσηλευτικής & Μαιευτικής υποδέχτηκαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερώθηκαν για τις διαστάσεις της ασθένειας τόσο σε επιστημονικό – ιατρικό  όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, έχοντας την ευκαιρία να αναπτύξουν έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ συνομίλησαν χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις με τους εισηγητές του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων για θέματα που αφορούσαν στις σχέσεις, στη σημασία της προφύλαξης, για τη σπουδαιότητα της χρήσης του προφυλακτικού με τους ερωτικούς μας συντρόφους, για τη σημερινή εικόνα και εξέλιξη της ασθένειας καθώς και για τα στερεότυπα που υπάρχουν για το AIDS και τους πάσχοντες από αυτό.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα ήταν το γεγονός, ότι για μια ακόμα χρονιά η σπουδαστική κοινότητα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΄΄ μηδένισε ΄΄ το AIDS μέσω της σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για πρόληψη, τονίζοντας το μήνυμα ότι η προφύλαξη και προστασία του εαυτού μας, δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά και θέμα παιδείας!

Η «ΕΛΠΙΔΑ» βραβεύει την ΑΚΜΗ RUNNING TEAM


EKE1Τη δύναμη, τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους έφεραν μαζί με το χαμόγελό τους οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Ήταν τα αγόρια και τα κορίτσια που αποτελούσαν την ΑΚΜΗ RUNNING TEAM και  έτρεξαν την προηγούμενη Κυριακή στον 33o Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με το σύνθημα «Τρέχουμε για την ΕΛΠΙΔΑ».
Ήταν τα παιδιά που η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  θέλησε να τιμήσει ως έκφραση αναγνώρισης της ευγενικής τους χειρονομίας να μεταδώσουν το μήνυμα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» μέσα από ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, όπως είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, όπου μάλιστα κέρδισαν δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο.
«Πρωτοβουλίες όπως η δική σας, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη καλωσορίζοντάς τα, που θελήσατε να τρέξετε για την «ΕΛΠΙΔΑ» στον θρυλικό Μαραθώνιο, μας κάνουν υπερήφανους για το ήθος και τη μεγάλη ψυχή της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Η συμβολή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, του Προέδρου του, κυρίου Κωνσταντίνου Ροδόπουλου, και όλων σας στο έργο μας αποτελεί για εμάς μεγάλη ενθάρρυνση και επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει κοντά στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η νέα γενιά, στέλνει με ευαισθησία μήνυμα αγάπης προς τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ένα μήνυμα που συνδυάζει την αγωνιστικότητα και τον ανθρωπισμό. Η σημερινή ημέρα ενώνει τις καρδιές μας και συστρατεύει στον αγώνα μας πολλούς ακόμα νέους φίλους... Η διάδοση των μηνυμάτων μας μέσα από αθλητικές διοργανώσεις είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική. Γι’ αυτό και η σημερινή συγκέντρωση είναι πολύ ξεχωριστή για μένα!  Όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές στην καρδιά μας...».  
Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κύριος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, τον οποίο η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε θερμά για την ανεκτίμητη στήριξή του στο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» όλα αυτά τα χρόνια, και τον συνεχάρη για τη  σπουδαία δουλειά η οποία συντελείται στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ως αναγνώριση της σημαντικής του προσφοράς, του απένειμε την Τιμητική Πλακέτα του Συλλόγου.
Ο κύριος Ροδόπουλος, παίρνοντας τον λόγο, αφού ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την τιμή που του κάνει, είπε: « Μπροστά σ’ αυτά που προσφέρει η κυρία Βαρδινογιάννη και ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αυτό που προσφέραμε εμείς είναι ελάχιστο. Θέλω να πω ένα μεγάλο «Μπράβο» στην Πρόεδρο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και σε όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν. Θα έπρεπε η Πρόεδρος του, που δίνει το στίγμα της ελπιδοφόρου ανοίξεως να ονομάζεται Μαριάννα ΕΛΠΙΔΑ Βαρδινογιάννη. Η τιμή είναι όλη δική της, όχι δική μας. Γιατί οι αθλητές μας έτρεξαν κάτω από ένα όραμα, το όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ, και αυτή είναι που μας κρατάει ζωντανούς».
Ακολούθησε η απονομή της Τιμητικής Πλακέτας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» στους πρωταθλητές της ΑΚΜΗ RUNNING TEAM, της Αναστασίας Μαρινάκου, που κέρδισε το κύπελο και το χρυσό μετάλλιο στα 5 χιλιόμετρα γυναικών, του Κωνσταντίνου Γκελαούζου, που κέρδισε το κύπελο και το χρυσό μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα ανδρών, και του Μάρκου Γκούρλια που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 15 χιλιόμετρα ανδρών. Και οι τρεις πρόσφεραν τα μετάλλιά τους και τα κύπελα που πήραν στην «ΕΛΠΙΔΑ» λέγοντας πως ήταν τιμή τους που έτρεξαν για την «ΕΛΠΙΔΑ». «Αυτό που κάναμε, είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος, ήταν ένα «τουβλάκι» που βάλαμε για να υποστηρίξουμε τα παιδιά του Συλλόγου».
Η κυρία Βαρδινογιάννη συγκινημένη ευχαρίστησε από καρδιάς τα παιδιά, χαρακτήρισε τα μετάλλια τους, μετάλλα ανθρωπιάς και αγάπης και τους ευχήθηκε να κερδίσουν πάρα πολλά ακόμα στη ζωή τους.
Τα παιδιά δεν παρέλειψαν να συγχαρούν την κυρία Βαρδινογιάννη για το έργο που επιτελεί αλλά και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ που τα στηρίζει στις σπουδές και στον αθλητισμό.
Τέλος σε όλα τα παιδιά της ΑΚΜΗ RUNNING TEAM απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Υποστηρικτή του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρέχει 15 Υποτροφίες Σπουδών σε αθλητές της Εθνικής Ομάδας


EKE1Ο ΣΕΓΑΣ ανοίγει επαγγελματικούς ορίζοντες στους αθλητές του, με την συνεργασία που διατηρεί για τρίτη διαδοχική χρονιά με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο  ΑΚΜΗ.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος Εκπαιδευτικός Όμιλος της χώρας, θα παράσχει στους αθλητές της εθνικής ομάδας, 15 υποτροφίες για τη σεζόν 2015-2016.

Η συνέχιση της συνεργασίας επιβεβαιώνει περίτρανα το όραμα και την πρόθεση της Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ να επιβραβεύει  τους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά και επαγγελματικά  και να τονώσει τη σημασία της εκπαίδευσης στη ζωή ενός αθλητή υψηλού επιπέδου.
Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ  προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίζει το επίπεδο σπουδών που παρέχει, ενισχύοντας παράλληλα όλους όσους χρειάζονται υποστήριξη ενώ καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να αλλάζει ριζικά το μέλλον αθλητών όλων των ηλικιών και άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι αποκτούν πλέον την προοπτική εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης .
«Mήνυμα… ΕΛΠΙΔΑΣ προς όλους από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας»

Τη δική τους προσωπική στιγμή βίωσαν περίπου 50.000 άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη γραμμή εκκίνησης της αυθεντικής διαδρομής και των υπόλοιπων αγώνων στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ξεπερνώντας τα όρια τους στις διαδρομές των 5 και 10 χλμ. και στην ειδική διαδρομή για παιδιά.
Από το μεγάλο ραντεβού δεν θα μπορούσε να λείψει και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ που για 3η διαδοχική χρονιά παραμένει ο Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης του ΣΕΓΑΣ.
Δυναμικό «παρών» και ηχηρό μήνυμα ΕΛΠΙΔΑΣ, έδωσε και η ΑΚΜΗ RUNNING TEAM, η ομάδα της ΑΚΜΗΣ, που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες και αποτέλεσε μία από τις 5 μεγαλύτερες (ΟΠΑΠ, WIND, ADIDAS, AKMH, EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.
Μεταξύ άλλων, με τη φανέλα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έτρεξαν και οι πρωταθλητές Ελλάδος Αναστασία Μαρινάκου και ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος , οι οποίοι και τερμάτισαν πρώτοι στα 5000μ και 10.000μ αντίστοιχα! Συγχαίρουμε και τον Μάρκο Γκούρλια, ο οποίος τερμάτισε 3ος στα 5000μ!

Δείτε βίντεο με τις πιο δυνατές στιγμές της συμμετοχής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ:
https://www.youtube.com/watch?v=2GlVAzbkSeY

 

«ΙΕΚ ΑΚΜΗ – ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ»


EKE1Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αιμοδοσία που διοργάνωσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β. Ελλάδος σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Δεκάδες εθελοντές προσήλθαν το πρωί της 30ης Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας ζωή στους συμπολίτες μας και στηρίζοντας την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Περισσότεροι από 150 σπουδαστές, έδωσαν το «παρών» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους, για να δώσουν αίμα μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας και δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους σπουδαστές μας, το προσωπικό του Ομίλου και όλους τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες προωθούν ιδέες όπως αυτή του εθελοντισμού.
Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης, διαθέτει πλέον τη δική του Τράπεζα Αίματος στην οποία έχουν  άμεση πρόσβαση οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους.  

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τυφλών Ατόμων


EKE1Την ευκαιρία να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την εργασία άτομα τυφλά και άτομα με προβλήματα όρασης, έδωσε η μεγάλη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και της κρατικής ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ VALENTIN HAUΫ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά με την ειδικότητα της φυσικοθεραπείας και της δημοσιογραφίας, σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, για την πρόσβαση των σπουδαστών με προβλήματα όρασης. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης τυφλών ατόμων που λειτουργεί στην Ελλάδα, για την υλοποίηση του οποίου το ΙΕΚ ΑΚΜΗ προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις.
Οι σπουδές παρέχονται εντελώς δωρεάν και εντάσσονται στα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Μετά το πέρας των σπουδών, οι σπουδαστές αποκτούν Κρατικό Δίπλωμα, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τον επαγγελματικό αποκλεισμό.

 

 

Mε τo Χαμόγελο του Παιδιού


EKE1Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ενάντια στην παιδική κακοποίηση. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης - 19 Νοεμβρίου και με κεντρικό σύνθημα «γιατί δεν αντιδράς», ο Σύλλογος «το Χαμόγελο του Παιδιού» και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια, μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ και όλων μας, στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης που έχει πάρει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις.
Η κινητοποίηση περιλαμβάνει δημοσιογραφική έρευνα που αναλαμβάνουν οι σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, συναντήσεις με παιδοψυχολόγους και εγκληματολόγους, παρουσιάσεις στοιχείων του εξωτερικού, στήριξη της γραμμής 1056, τηλεμαραθώνιους, ενώ αίσθηση προκαλούν οι επώνυμες μαρτυρίες και καταγγελίες. Κάθε χρόνο το “παρών” δίνουν μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού, της τέχνης και του πολιτισμού. Για την προσφορά του στο έργο του Συλλόγου, ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κων/νος Ροδόπουλος, βραβεύτηκε με το βραβείο κοινωνικής προσφοράς «Ανδρέας Γιαννόπουλος».

 

 

UNICEF –IEK AKMH: Σώστε το περιβάλλον


EKE1Πρόκειται για το μακροβιότερο ίσως θεσμό που θέσπισε ο τομέας ART & DESIGN του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με πρωτοβουλία του και με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF και του Υπ. Παιδείας. Από το 1998 και σταθερά κάθε χρόνο, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, ζωγραφίζουν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, διεκδικώντας το έργο τους να αποτελέσει το θέμα της αφίσας περιβάλλοντος της UNICEF αλλά και των σχολικών τετραδίων του Οργανισμού με θέμα το περιβάλλον! Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού, νέα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μπουν στο roster των διεθνών δημιουργών για την UNICEF. Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - 5 Ιουνίου και υποστηρίζεται από γνωστούς ζωγράφους και εικαστικούς δημιουργούς.ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS Eίναι πλέον καθιερωμένο λίγες ημέρες πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων, οι σπουδάστριες του τομέα Παιδαγωγικών και οι σπουδαστές ΣΕΦ Ελληνικής και Διεθνούς κουζίνας, να βρίσκονται κοντά στα παιδιά των χωριών SOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνοντας ένα ζεστό και ανθρώπινο «παρών» με νότες αγάπης και θαλπωρής. Οι ΣΕΦ ετοιμάζουν πλούσια εδέσματα μαζί με τη συνεργασία των παιδιών και όλοι μαζί απολαμβάνουν τις λιχουδιές σε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο πάρτυ, όπου οι σπουδάστριες παιδαγωγικών αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασκέδασή τους με θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα.

Μαζί στο έργο της ACTION AID


EKE1Με το σύνθημα «Η Γνώση δίνει δύναμη στη φωνή των ανθρώπων», το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έδωσε για μία ακόμη φορά το κοινωνικό του «παρών», υποστηρίζοντας ενεργά το έργο της ACTION AID. H οικονομική ενίσχυση εστάλη σε υποβαθμισμένες περιοχές του κόσμου, με στόχο την ανέγερση σχολείων και κέντρων εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής. Για να έχει κάθε παιδί, όσο μακριά και αν βρίσκεται, το δικαίωμα στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

 

 

 

 

Στηρίζουμε την ΕΛΕΠΑΠ


EKE1Τη στήριξή του και στο έργο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), προσέφερε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διοργανώνοντας ένα εντυπωσιακό fashion show με καλεσμένο το γάλλο μετρ της μόδας Jean Claude Jitrois. Σε μία εντυπωσιακή επίδειξη στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, σπουδαστές του τομέα fashion design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κατέπληξαν με τις δημιουργίες τους παρουσιάζοντας την κολλεξιόν τους μαζί με το Γάλλο σχεδιαστή! Τα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ.

 

 

 

Πρωτοβουλία ενάντια στην Παιδική Επιθετικότητα


EKE1Ο Τομέας Παιδαγωγικών Σπουδών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ διοργάνωσε εκδήλωση κατά της παιδικής κακοποίησης με τίτλο: «Η επιθετικότητα στο σχολικό χώρο»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Μίλα, μη φοβάσαι» και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού & του Εφήβου - Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ο εισηγητής της εκδήλωσης, Κος Θεολόγος Χατζηπέμος, Ειδικός Παιδαγωγός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας προσδιόρισε τα αίτια και πρότεινε τρόπους πρόληψης της επιθετικότητας των παιδιών στο χώρο του σχολείου.

 

 

 

Τετράδια UNICEF δια Χειρός ΙΕΚ ΑΚΜΗ


EKE1Μεγάλη διάκριση για τον τομέα Art & Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτέλεσε η επιλογή έργων των σπουδαστών του τομέα, από την ελληνική επιτροπή συνεργασίας της UNICEF, για να αποτελέσουν εξώφυλλα τετραδίων της παγκόσμιας οργάνωσης για το έτος 2009 – 2010. Τα έργα των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ διακρίθηκαν όχι μόνο για την πρωτοτυπία και την αρτιότητά τους, αλλά και για την καλλιτεχνική μετουσίωση των κεντρικών μηνυμάτων της UNICEF για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Η σημαντική αυτή διάκριση έρχεται να επισφραγίσει μία πολυετή συνεργασία ανάμεσα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τη UNICEF, μία συνεργασία που αποδεικνύει τη δέσμευση του ομίλου ΑΚΜΗ στην κοινωνική ευθύνη και προσφορά.

 

 

 

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ο ΣΚΑΪ προσφέρουν στο Φιλόπτωχο Ταμείο


EKE1Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΣΚΑΪ και το πρόγραμμα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ» οι σπουδαστές του δεύτερου έτους της Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ προχώρησαν στην ετοιμασία γευμάτων, τα οποία και προσέφεραν στο Φιλόπτωχο Ταμείο Απόρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι σπουδαστές εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, ομαδικά, με πολύ ζήλο και ενθουσιασμό για τα έργο αυτό. Οι σπουδαστές με ιδιαίτερη συγκίνηση παρέδωσαν τα γεύματα στους ανθρώπους του Φιλόπτωχου Ταμείου οι οποίοι με εκτίμηση χαιρέτησαν την προσφορά των μαθητών, ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του ΣΚΑΪ.

 

 

Φιλανθρωπικό Bazaar στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ


ΕΚΕ12aΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φιλανθρωπικό Bazaar της Φοίβης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος

Την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία κοινωνικής υποστήριξης γυναικών «ΦΟΙΒΗ» και το πασχαλινό bazaar της, φιλοξένησε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος στο καλαίσθητο φουαγιέ του κτιρίου του στη «καρδιά» της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 14) και στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ.

Τα έσοδα του bazaar, που στέφθηκε με επιτυχία, θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου, που δραστηριοποιείται στην ηθική και υλική υποστήριξη γυναικών – συνήθως οικονομικά ασθενέστερων - που έχουν ανάγκη ιατρικής, νομικής, υλικής και φυσικά ηθικής υποστήριξης, για την αντιμετώπιση σοβαρών προσωπικών ή οικογενειακών προβλημάτων τους.

 

Τιμή στην Τίμη της αγάπης


ΕΚΕ13Στο πρόσωπο της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή» κυρίας Τίμης Μπακατσέλου, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «ΑΚΜΗ» τίμησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας όλες τις γυναίκες, ιδιαίτερα δε εκείνες που προσφέρουν ανιδιοτελώς, χρόνο, συμπαράσταση ηθική και υλική, μα και αγάπη, στον έχοντα την ανάγκη συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Σε μια λιτή εκδήλωση παρουσία πλήθους σπουδαστών και εκλεκτών προσκεκλημένων, στο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος (Τσιμισκή 14, Θεσσαλονίκη), ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου «ΑΚΜΗ» κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος βράβευσε την κ. Τίμη Μπακατσέλου, για τη σημαντική κοινωνική προσφορά της και ιδιαίτερα για την πραγματική «Στοργή» με την οποία δραστηριοποιείται για τα παιδιά που υποφέρουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς αυτής, φυσικά, αναφέρθηκαν το Αιματολογικό Κέντρο και η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, που χάρη στη δράση της κ. Μπακατσέλου και της «Στοργής», δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο Νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Με τη βράβευση της Προέδρου της Στοργής, εγκαινιάστηκε μια σειρά εκδηλώσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος με θέμα «Τα Πρότυπά μας: Παραδείγματα προς Μάθηση – Αξίες Προς Μίμηση», ενώ επεκτείνεται και στη Βόρεια Ελλάδα το πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου, υπό τον γενικό τίτλο «ΑΚΜΗ – Κοινωνικό Πρόσωπο». Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΚΜΗ κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος τόνισε:
«Επιθυμία μας είναι να βοηθούμε την επικοινωνία των σπουδαστών μας και των νέων γενικότερα, με προσωπικότητες που αποτελούν πρότυπα. Όχι με την έννοια της προτροπής στον μιμητισμό. Κάθε άλλο. Προτιμούμε να μιλάμε για «Παραδείγματα προς Μάθηση», παρά για παραδείγματα προς μίμηση… Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επαφή των νέων με προσωπικότητες καταξιωμένες και αναγνωρισμένες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, συνιστά βαθύτατα εκπαιδευτική διαδικασία. Όταν μιμούμαστε τα πρότυπά μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε το βαθύτερο νόημα όσων πράττουμε. Όταν μαθαίνουμε από τα πρότυπά μας, γινόμαστε με τη σειρά μας πιο συγκροτημένες προσωπικότητες, έχοντας τη ευκαιρία να σταθούμε ακόλουθοι των αρχών και των αξιών μας, με τον δικό μας, προσωπικό τρόπο. Ένα τέτοιο διδακτικό πρότυπο, αποτελεί η κ. Τίμη Μπακατσέλου. Με την πολυδιάστατη προσωπικότητά της, την αξιοπρέπεια του προσωπικού της βίου, το πολυποίκιλο φιλανθρωπικό της έργο και την δυνατότητά της να κινητοποιεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μπορούν δια των συνεργειών να συνδράμουν στην επίτευξη υψηλών στόχων.» Κατά την ομιλία της, με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης», η κ. Τίμη Μπακατσέλου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
«Τα περισσότερα εθελοντικά σωματεία στηρίζονται στην ανιδιοτελή εθελοντική εργασία, πολλές φορές και σε καθημερινό ωράριο των γυναικών μελών τους. Τουλάχιστον για κυρίες της δικής μου γενιάς. Οι νεότερες γενιές, ίσως λόγω των μικρών παιδιών στην οικογένεια, σε συνδυασμό με την καριέρα της μητέρας είναι μάλλον απρόθυμες στο να επωμιστούν ένα ακόμα φορτίο. Είναι όμως πρόθυμες από αυτά τουλάχιστον που παρατηρούμε στη «Στοργή», να βοηθήσουν με την προσέλευσή τους στις διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης του σημαντικού έργου που προσφέρει ο εθελοντισμός και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά κυρίως στη συναισθηματική πλήρωση της ψυχής των εθελοντών και εθελοντριών. Ο εθελοντισμός είναι κατ` ουσία ένα περίσσευμα καρδιάς που όσο το ξοδεύεις –σε όσους το έχουν ανάγκη- τόσο και περισσότερο αυξάνει και περισσεύει, αντί να ελαττώνεται. Και ευτυχώς βλέπω, κάθε μέρα, μέσα στις σελίδες των εφημερίδων αλλά και στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, ότι οι κινήσεις του εθελοντισμού αυξάνουν και σε αριθμό μελών και σε πολυδιάστατη θεματολογία και ενδιαφέροντα. Διατηρούν όμως ακόμα έναν κοινό παρονομαστή, όλες αυτές οι παλιότερες αλλά και νεότερες εθελοντικές οργανώσεις. Το ότι οι γυναίκες, είναι παντού οι πρωτεργάτριες και η κινητήριος δύναμη όλων των εθελοντικών οργανώσεων.» Συγκεκριμένα στοιχεία των αποτελεσμάτων της προσφοράς της «Στοργής» και της κ. Τίμης Μπακατσέλου, παρουσίασε ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» κ. Κωνσταντίνος Μόσχος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στο Αιματολογικό Κέντρο που συστάθηκε χάρη στον αγώνα και στις δωρεές που συγκέντρωσε η «Στοργή», εξετάστηκαν κατά το έτος 2009 συνολικά 37.583 ασθενείς, ενώ στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών διενεργήθηκαν 65 μεταμοσχεύσεις, κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες καρκινοπαθείς. Το Αιματολογικό Κέντρο και η ΜΜΜΟ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα αιματολογικά δρώμενα της χώρας μας και η παρουσία τους είναι καθοριστική και υποδειγματική. Η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση ασθενών με βαριά αιματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα, έχει αναγνωρισθεί και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Εμείς δε ως νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τη «Στοργή» και την κ. Τίμη Μπακατσέλου, η προσφορά της οποίας υπήρξε ανυπέρβλητη για το νοσοκομείο μας.» Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν: Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Τασιάς εκπροσωπώντας τον Παναγιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Άνθιμο, ο Βουλευτής και τέως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Πανοράματος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και εκδότης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» κ. Αλέξανδρος Μπακατσέλος, η Πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μαντά, η εντεταλμένη για θέματα νεολαίας Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Χριστίνα Κελεσίδου ως εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αστέριος Δεληγιάννης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της ΕΡΤ 3 κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» κ. Τραϊανός Χατζηδημητρίου, ο Διευθυντής του Αιματολογικού Κέντρου «Στοργής» κ. Αθανάσιος Φάσσας, η πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών «Φοίβη» κ. Κάτια Ξυνίδου, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος κ. Σταύρος Καπελιώτης, ο Διευθυντής Σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ελλάδος κ. Βασίλης Λάκης,κ.α.

Με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα"


ΕΚΕ14Ο Εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΜΗ, μετά από πρόσκληση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεντεύξεων της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23, για την παρουσίαση του προγράμματος «Μετανάστες δίχως έγγραφα».
Για το θέμα των μεταναστών χωρίς έγγραφα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φτάνουν στη χώρα μας, τη ζωή τους στους συνοριακούς χώρους συγκέντρωσης και τις επιπτώσεις στη συναισθηματική και ψυχολογική τους κατάσταση αλλά και τη δράση, το πρόγραμμα και τις ενέργειες των Γ.Χ.Σ., ανέπτυξαν με τις τοποθετήσεις τους οι : Απόστολος Βεϊζής (Διευθυντής προγραμμάτων Γ.Χ.Σ.), Νώντας Πάσχος (Διευθυντής Επικοινωνίας Γ.Χ.Σ.), Ιωάννα Κοτσιώνη (Αναπλ. Επικεφαλής Γ.Χ.Σ.) και Μαρία Ζούπου (Ψυχολόγος).
Ακολούθησε προβολή βίντεο, με σκηνές από τους χώρους κράτησης των μεταναστών που έχουν συλληφθεί, μαρτυρίες τους, μιλούν γιατροί που τους επισκέφθηκαν επανειλημμένα και παρουσιάστηκαν στοιχεία που προέκυψαν από τις επισκέψεις και έρευνες των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Τέλος, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν την εν λόγω παρουσίαση.

ΙΕΚ ΑΚΜΗ: Όχι στο AIDS!


ΕΚΕ15Δυναμικό παρών στη μεγάλη πρωτοβουλία "δώσε σχήμα στην ελπίδα" στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, έδωσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, πρωτοστατώντας για μία ακόμη φορά σε κινητοποιήσεις ενάντια στη μάστιγα. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία της Ανθρωπιστικής ΜΚΟ «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και είχε την υποστήριξη στον τομέα επιστημονικής ενημέρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS,διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος-Μονάδας Λοιμώξεων του Γ.Ν.Α.»Γ.Γεννηματάς», Δρ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε το τμήμα δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και επεξεργάστηκε η εταιρία ερευνών ALCO με θέμα «Νέοι και AIDS». Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για τη νόσο.
Από την έρευνα των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ προέκυψαν τα εξής:

  • Το 63,3% των νέων έχει ερωτικό σύντροφο έστω και περιστασιακά.
  • Στην ηλικία των 19+ αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που συνάπτουν μόνιμους δεσμούς.
  • Το ενδιαφέρον για το ερωτικό παρελθόν του/ της συντρόφου είναι υψηλό (69%) και ανέρχεται στο 74% ανάμεσα στους νέους που έχουν μόνιμη σχέση
  • Μεγάλο ποσοστό νέων ( 30,5%) δεν ρωτά ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν την σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που γίνεται «πιο επικίνδυνο» (35,7%) ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση.
  • Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) από το αντίστοιχο των γυναικών (19%) γεγονός που σηματοδοτεί διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δυο φύλων στο τομέα της πρόληψης της υγείας.
  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των νέων που δεν ρωτούν ποτέ για την υγεία του συντρόφου τους πριν την ερωτική πράξη, όσο μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες . Στην ομάδα 15-18 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%, στην ομάδα 19-22 ετών 29% και στην ομάδα 23-25 φθάνει στα 33%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των μόνιμων σχέσεων όσο «ανεβαίνουμε» ηλικιακή ομάδα.
  • Το 53,7% των νέων χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό όταν έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που ανέρχεται στο 62,1% ανάμεσα στους νέους 15-18 ετών των οποίων οι σχέσεις είναι περισσότερο περιστασιακές.
  • Η ύπαρξη μόνιμης σχέσης αποτελεί και το κυριότερο λόγο (44,9%) μη χρήσης προφυλακτικού.
  • Το AIDS προκαλεί στους νέους συναισθήματα κυρίως ανησυχίας (49%) και τρόμου (43,5%).
  • Νιώθουν πλέον ότι ο βαθμός ενημέρωσης τους είναι πολύ μεγάλος (24,5%) και αρκετά μεγάλος (59,2%), ποσοστά που αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες . Παρόλα αυτά θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς (63%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Π. Γαργαλιάνος, επεσήμανε μεταξύ άλλων «οι αριθμοί και η αντιμετώπιση των νέων μιλάνε από μόνα τους. Η γνώση είναι δύναμη και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση στην πρόληψη κατά του HIV. Στην εποχή του AIDS είμαστε όλοι υπεύθυνοι να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση τον περιορισμό της εξάπλωσής του.”
Οι εκδηλώσεις για την κινητοποίηση ενάντια στη μάστιγα του AIDS, κορυφώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά, όπου και σχηματίστηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα το «AIDS Red Ribbon» με τη συμμετοχή πλήθους εθελοντών σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία της Ελένης Πέτα.

11 Δεκεμβρίου - Ημέρα Παιδιού


ΕΚΕ16Mε κεντρικό μήνυμα «Τα παιδιά Είναι Όλου του Κόσμου», ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ και ο τομέας Παιδαγωγικών Σπουδών δίνουν ένα ακόμη μεγάλο «παρών» στα παιδιά που τη στήριξη όλων μας την έχουν περισσότερο ανάγκη. Κατασκευάζοντας δημιουργίες από πηλό, γυαλί, ξύλο, χαρτί και άλλα υλικά, οι σπουδάστριες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, δημιούργησαν μία μεγάλη συλλογή χριστουγεννιάτικων δώρων. Τα δώρα αυτά τα προσέφεραν σε Συλλόγους για το παιδί όπως η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, η Κιβωτός κ.ά για το φιλανθρωπικό τους bazaar ώστε τα έσοδα από τις πωλήσεις τους να διατεθούν για τους σκοπούς των φορέων. Μία νότα ανθρωπιάς και αγάπης λίγο πριν τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων στα παιδιά που το χαμόγελο πρέπει όλοι να φροντίζουμε να μη λείπει ποτέ από τα χείλια τους.

 

 

Πολιτεία και Πολιτισμός Επιβραβεύουν


pm1062010Σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική τελετή, απονεμήθηκαν σε δύο μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου, ισάριθμες υποτροφίες που αθλοθετήθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για σπουδές στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος, ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν την ελληνική παιδεία και να ενταχθούν ως δημιουργικοί πολίτες στην ελληνική κοινωνία.

Ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας και Διευθυντής του Οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας που αποφάσισε την κάλυψη των έξοδων διαβίωσης κάθε σπουδαστή από το Υπουργείο για το διάστημα των σπουδών τους, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα το ΙΕΚ ΑΚΜΗ που ανταποκρίθηκε στην πρόταση να καλύψει τα δίδακτρα των δύο μαθητών.

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος κ. Σταύρος Καπελιώτης, τόνισε πως οι δύο υποτροφίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ευχήθηκε, να ευχήθηκε στους δύο μαθητές να καταφέρουν να πραγματώσουν τα όνειρά τους αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους δίνεται.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Μιχαηλίδης, η Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, καθώς και γονείς, μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Συνεργασία του ΙΕΚ Β. Ελλάδος με την επιτροπή κοινωνικής πολιτικής του ΑΠΘ για τη δημιουργία τράπεζας αίματος


ΕΚΕ17Θέματα που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία και τη σημασία της για τη σωτηρία ή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός συνανθρώπου μας, αποτέλεσαν το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενημέρωσαν τους σπουδαστές και απάντησαν στις ερωτήσεις τους ο κ. Στυλιανός Τουπαδάκης στέλεχος ΕΤΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και εκπρόσωπος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής για την Αιμοδοσία, η κ. Αδαμαντία Δουρούμα Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Γραμματέας της ΕΚΠ του ΑΠΘ και η κ. Φερονίκη Σαμαρά Γραμματέας της ΕΚΠ του ΑΠΘ.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος κ. Σταύρος Καπελιώτης, σε συνεργασία με τα στελέχη της ΕΚΠ του ΑΠΘ και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ήδη δρομολόγησε τη διαδικασία για τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους, καθώς και για τη διοργάνωση νέων ενημερωτικών εκδηλώσεων για την αιμοδοσία στο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Χριστουγεννιάτικες Εκπλήξεις


ΕΚΕ18Χριστουγεννιάτικες Εκπλήξεις και νότες αγάπης από τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Πολλές γλυκές νότες και εκπλήξεις επεφύλαξαν για μικρούς και μεγάλους, οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στις καθιερωμένες πλέον εορταστικές τους εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ημέρες γιορτινές, ημέρες αφιερωμένες στα παιδιά και για μία ακόμη χρονιά το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έδωσε ένα ζεστό και ανθρώπινο «παρών» προσφέροντας στιγμές ανθρωπιάς και αγάπης στα παιδιά των χωριών SOS. Οι σπουδαστές του Τομέα ΣΕΦ Διεθνούς και Ελληνικής Κουζίνας, μαγείρεψαν μαζί με τα παιδιά και ετοίμασαν με τη συνεργασία τους έναν υπέροχο γιορτινό μπουφέ με υπέροχα εδέσματα και γιορτινές λιχουδιές, ενώ οι σπουδάστριες του τομέα Παιδαγωγικών έχοντας τη γνώση και την εμπειρία της παιδαγωγικής προσέγγισης, διασκέδασαν τους μικρούς μας φίλους με το υπέροχο επίκαιρο παραμύθι του ΕυγένιουΤριβιζά «Η μάγισσα Φρικαντέλλα που μισούσε τα κάλαντα».

Στιγμές ζεστές και ανθρώπινες που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά των χωριών SOS να νιώσουν περισσότερη θαλπωρή και αγάπη και στους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ να νιώσουν τη χαρά της προσφοράς.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκκολαπτόμενοι σεφ χάρισαν γλυκές στιγμές προσφέροντας μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα που είχαν οι ίδιοι ετοιμάσει, ενώ οι σπουδάστριες των παιδαγωγικών διασκέδασαν τους μικρούς μας φίλους με εορταστικά παραθύμια και παράσταση κουκλοθέατρου συνοδεία χριστουγεννιάτικων τραγουδιών με σαξόφωνο, τρομπόνι και ηλεκτρική κιθάρα!

Την παράσταση έκλεψε η 20μελής ορχήστρα μαθητών του ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης με εορταστικές μελωδίες από έργα γνωστών κλασικών συνθετών στο κατάμεστο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις δεν έλειψε φυσικά η συνεργασία του ....Άη Βασίλη που γέμισε δώρα όλα τα παιδιά.

Θεατρική παράσταση στα χωριά SOS


ΕΚΕ19Ο τομέας Παιδαγωγικών Σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ επισκέφτηκε τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη και πραγματοποίησε μία μοναδική θεατρική παράσταση. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, «O Αι-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 Αρουραίους» και μάγεψε τα παιδιά προκαλώντας τους ξεκαρδιστικό γέλιο! Είναι γνωστό ότι ο Ευγένιος Τριβιζάς σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους με την ικανότητά του να μας βάζει (ξανά) στο παιδικό σύμπαν με μία ιδιοφυή ευρηματικότητα. Αυτό όμως που απολαύσαμε στην παράσταση εκτός από τη σαγήνη του Τριβιζά, ήταν η καταπληκτική δουλειά των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

 

 

 

Με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τη Unicef για το περιβάλλον


ΕΚΕ20Σημαντική Ομιλία του Αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Καθηγητή της Φυσικής Περιβάλλοντος κ. Δημοσθένη Ασημακόπουλου για τους μύθους και την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης μέσω του μεγάλου μαθητικού διαγωνισμού της UNICEF και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και για 9η συνεχή χρονιά η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας της UNICEF και το IEK AKMH, διοργάνωσαν μεγάλη κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση των μαθητών όλης της Ελλάδας για την προστασία του Περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF κος Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, κ. Κων/νος Ροδόπουλος, Διευθυντές, καθηγητές, γονείς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας που έλαβαν μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό.
Το «Παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Καθηγητής της Φυσικής του Περιβάλλοντος κ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία συγκλονιστικά για τους μεγάλους «μύθους» και τις «αλήθειες» στις πεποιθήσεις μας για το περιβάλλον : ΜΥΘΟΣ 1: Ο άνθρωπος ευθύνεται αποκλειστικά για την καταστροφή του Πλανήτη
Ο άνθρωπος ναι ευθύνεται αλλά στο ποσοστό που του αναλογεί. Η ανθρώπινη παρέμβαση στις κλιματικές αλλαγές είναι μετρήσιμη. Όπως π.χ. οι ρίποι και οι εκπομπές καυσαερίων, αραίωση της χλωρίδας έχουν συμβάλλει δραστικά στην αραίωση του όζοντος, την αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργώντας μια σειρά αλυσιδωτών αλλαγών όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η διολίσθηση κλιματικών ζωνών και ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τη συμμετοχή της ίδιας της φύσης όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου που εκρήγνει τρισεκατομμύρια σωματίδια με τις ανάλογες επιπτώσεις.
Ωστόσο, η φύση αν η ίδια το επιθυμεί παρεμβαίνει αυτο-διορθωτικά. Η φύση δεν μοντελοποιείται εύκολα ως προς την τελική έκβαση των φαινομένων του πλανήτη, ούτε κανείς μπορεί να παραμετροποιήσει το μέλλον και να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Απόδειξη η φετινή αλλαγή του καιρού στην Ελλάδα με την παρατεταμένη ανομβρία. Η φύση ήρθε να δράσει έστω και με χρονική υστέρηση και έτσι εν τω μέσω του Ιουνίου έχουμε απρόσμενες βροχές . ΜΥΘΟΣ 2: Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αξιόπιστες.
Η πληροφόρηση που έχουμε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια σενάρια για τις επερχόμενες αλλαγές. Και μάλιστα, σενάρια που συχνά μπορεί να απορρέουν από πολιτικούς συμβιβασμούς. Συγκεκριμένα το IPCC, το Διεθνές Πρόγραμμα Κλιματικών Αλλαγών που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τη γιγαντιαία επιστημονική προσπάθεια είναι λυπηρό για τον Πλανήτη ότι το αποτέλεσμα των ανακοινώσεων του είναι θέμα ψηφοφορίας των επιστημόνων! Η εξέλιξη αυτή είναι δυσμενής για την αξιοπιστία των προβλέψεων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε διεθνές επίπεδο. ΜΥΘΟΣ 3: Σενάρια καταστροφής του Πλανήτη στο τέλος του αιώνα.
Δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει κανείς τί θα γίνει σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τη μη μοντελοποίηση της φύσης, την αναξιοπιστία των προβλέψεων, τη καταλυτική ή μη παρέμβαση του ανθρώπου, κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια τι θα γίνει στα επόμενα 100 χρόνια. Απόδειξη ότι το 1980 επιχειρήθηκε πρόβλεψη για το 2000 και οι προβλέψεις έπεσαν εξ’ ολοκλήρου έξω. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 1: Το κλίμα έχει Παγκοσμίως αλλάξει
Είναι γεγονός. Αυτό καταδεικνύεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αύξηση του Μέσου Όρου της Θερμοκρασίας. Σταθερά βαδίζουμε προς υπερθέρμανση του Πλανήτη γεγονός που θα πλήξει κυρίως τις μεγαλουπόλεις που σφύζουν από μπετόν παρά τις περιοχές κοντά στη φύση. Στην Ελλάδα οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 48 Κελσίου! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2: Έχει βρεθεί η λύση στην τρύπα του όζοντος.
Ο άνθρωπος μπορεί να ανατρέψει την καταστροφική πορεία του Πλανήτη αλλά απαιτούνται μεγάλα κονδύλια. Για παράδειγμα ο μηχανισμός καταστροφής του όζοντος έχει επακριβώς προσδιοριστεί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν κριθεί ικανοποιητικά αφού οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν σταθεροποίηση αλλά και περιορισμό του προβλήματος. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 3: Νέος «χάρτης» ζωής για τον άνθρωπο του Πλανήτη.
Ο άνθρωπος θα υποχρεωθεί σε διαβίωση και επιβίωση σε ρυπασμένο περιβάλλον με λιγότερο νερό. Θα υπάρξει εμφάνιση νέων ασθενειών ή μετακίνηση των υπαρχόντων σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (ελονοσία), μείωση της ανοσίας του ανθρωπίνου οργανισμού, επανεμφάνιση παλαιότερων κ.λπ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF κος Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, κ. Κων/νος Ροδόπουλος, Διευθυντές, καθηγητές, γονείς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
Η εκδήλωση –διαμαρτυρία συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων σχεδίου φωτογραφίας και κατασκευής με ανακυκλώσιμα υλικά στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας που διακρίθηκαν με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Nικητές είναι:
Στην κατηγορία Φωτογραφία, η Βασιλική Αλεξανδρή Μαθήτρια της Β’Λυκείου του Αρσακείου Σχολείου Εκάλης
Στην κατηγορία Σχέδιο, η Χριστίνα Βάλη, Μαθήτρια της Β’Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών και η Ευθαλία Μαργαρίτη, μαθήτρια της Γ΄Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας.
Τέλος στην κατηγορία της κατασκευής το βραβείο απέσπασε η συλλογική εργασία των παιδιών με ειδικές ανάγκες του Συλλόγου Δυτικής Αττικής «Ελπίδα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη έκθεση ART & DESIGN των σπουδαστών Γραφιστικής και Διακόσμησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πολυχώρο Αθηναϊς, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των δύο φορέων.

Κινητοποίηση ενάντια στο AIDS //
Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - 1η Δεκεμβρίου


ΕΚΕ21Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου και κεντρικό μήνυμα «Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό... αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου», το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ διοργάνωσε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την κινητοποίηση των νέων ενάντια στην παγκόσμια αυτή μάστιγα. Αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από το το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στο αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 9,84 στο Γκάζι, παρουσία της Αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων κας Αλεξίας Έβερτ-Αλβέρτη και του Υπεύθυνου Συντονισμού Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπ. Υγείας κου Αλέξη Ζορμπά.
Στη διάρκεια της ημερίδας που ήταν ανοιχτή για το κοινό, γιατροί και επιστήμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μίλησαν για την τους τρόπους εξάπλωσης της νόσου, τις μεθόδους προφύλαξης και έδωσαν στη δημοσιότητα το σχέδιο δράσης για το 2007 καθώς και τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν για την εξέλιξή της όπως καταγράφησαν στα στατιστικά στοιχεία του 2007. Αποκαλυπτική ήταν η έρευνα που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.000 νέων ηλικίας 16-25 ετών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και επεξεργάστηκε η εταιρία ερευνών ALCO σχετικά με το πώς οι νέοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο AIDS στις μέρες μας. Στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης εκτεταμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ με συνταρακτικές μαρτυρίες οροθετικών καθώς και αποκαλυπτικά στοιχεία για το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού απέναντι στην ασθένεια.

Μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας:
• 71% νιώθει τρόμο στη σκέψη της νόσου
• έξι στους δέκα θεωρούν ότι το ΑΙDS είναι πιο εξαπλωμένο από ποτέ
• το 89% ζητά από την Πολιτεία ακόμη περισσότερη ενημέρωση.
• Μόνο ο ένας στους δύο κάνει χρήση προφυλακτικού!
• Το 45% διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις ως ασπίδα προστασίας στη νόσο
• η συνήθης τοποθέτηση εκείνων που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε ποσοστό 73% δηλώνει πως το κάνει όταν γνωρίζει αρκετά καλά το ταίρι του.
• Μόνο τέσσερις στους δέκα ρωτούν πάντα λεπτομέρειες.
• Ένας στους δύο απαντά πως δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για το αν ο/η σύντροφός του είναι υγιής.
• Το 46,2% φοβάται το ατύχημα με μηχανή ή αυτοκίνητο, 45,8% την ανεργία και μόνο το 4% έως 5% το ενδεχόμενο να κολήσει AIDS
• Eννέα στους δέκα γνωρίζουν ότι το AIDS είναι ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, οχτώ στους δέκα ενημερώνονται από τα ΜΜΕ, ενώ τέσσερις στους δέκα προτιμούν να ενημερώνονται από γιατρούς. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας των σπουδαστών του Τομέα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.000 νέων ηλικίας 16-25 ετών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σχετικά με το πως οι νέοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο AIDS στις μέρες μας

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ κοντά σε γέροντες και μικρά παιδιά τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων


IMGP0878Το πνεύμα των Χριστουγέννων μετέφεραν σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε παιδιά σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με τη συνεργασία των καταστημάτων Public σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σπουδάστριες Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ βρέθηκαν κοντά στους μικρούς μας φίλους που είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν μαζί τους μουσικά όργανα,  ζωγραφιές, να τραγουδήσουν, να συμμετάσχουν στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού, να φτιάξουν πρωτότυπα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να απολαύσουν εντυπωσιακά face-paintings με πολύ χρώμα και χρυσόσκονη αλλά και να πειραματιστούν ως junior chef με γευστικούς χριστουγεννιάτικους πειρασμούς μαζί με την καθοδήγηση των σπουδαστών σεφ διεθνούς και ελληνικής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Οι σπουδαστές γαστρονομίας όμως είχαν και μία ακόμη πρωτοβουλία: Βρέθηκαν κοντά στους γέροντες και τους άστεγους του Φιλόπτωχου Ταμείου Απόρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που μαγείρεψαν για όλους ένα λουκούλειο γιορτινό χριστουγεννιάτικο γεύμα. Με την καθοδήγηση του καθηγητού τους, οι σπουδαστές εργάστηκαν ώρες με ζήλο και ενθουσιασμό και σχεδίασαν ένα εντυπωσιακό μενού που περιελάμβανε γαλοπούλα γεμιστή, τορτελίνια, σαλάτα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και γλυκό.  Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρέδωσαν τα γεύματα στη Στέγη Γερόντων κλείνοντας το μενού τους με μία ζεστή αγκαλιά για όλους ...

Οι Σεφ μας προσφέρουν στο Φιλόπτωχο Ταμείο


ΕΚΕ22Στο πλαίσιο της δράσης ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΚΜΗ –ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, οι σπουδαστές Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ  μαγειρεύουν σε εβδομαδιαία βάση και προσφέρουν στο Φιλόπτωχο Ταμείο Απόρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.  Οι σπουδαστές εργάζονται με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ομαδικά με πολύ ζήλο και ενθουσιασμό για τα έργο αυτό. Κάθε εβδομάδα, μαγειρεύουν  ξεχωριστά πιάτα - διαφορετικά κάθε φορά-  που πηγαίνουν οι ίδιοι και παραδίδουν στην κα Καλλιόπη την ψυχή της στέγης  η οποία με τη σειρά της τα μοιράζει στους απόρους, άστεγους, γέροντες αλλά και σε όποιον αναζητά ένα πιάτο φαΐ στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

 

 

 

"Μαγειρεύουμε & Προσφέρουμε" στα PUBLIC


ΕΚΕ23Τη μεγάλη πρωτοβουλία «Μαγειρεύουμε και Προσφέρουμε» που διοργάνωσαν τα καταστήματα PUBLIC με την υποστήριξη του φορέα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»(www.boroume.gr), στήριξε ο τομέας Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και οι σπουδαστές ΣΕΦ-Μαγειρικής Τέχνης, δίνοντας ένα ακόμη δυνατό «παρών» σε ενέργειες κοινωνικής ευθύνης και πρωτοβουλίες που στηρίζουν τον συνάνθρωπο.
Μεγάλοι και καταξιωμένοι σεφ όπως ο Βασίλης Καλλίδης, ο Ηλίας Κάφαλης, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Χριστόφορος Πέσκιας και η Ελένη Ψυχούλη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των καταστημάτων PUBLIC, ήρθαν και εκτέλεσαν μπροστά στο κοινό τις αγαπημένες τους συνταγές έχοντας στο πλευρό τους ως sous-chef τους σπουδαστές γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Στόχος της εκδήλωσης ήταν με τη συνδρομή του κόσμου, να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα για τη σίτιση φτωχών και αστέγων.
Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου όλων των ηλικιών που κατέκλυσαν για ώρες το Public στο  MALL και έσπευσαν να συνεργαστούν με τους μεγάλους σεφ στη μεγάλη δράση κοινωνικής ευθύνης που έδωσε πάνω από χίλια γεύματα σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη!
Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τα καταστήματα PUBLIC που υλοποιείται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογραφική Δεοντολογία


ΕΚΕ24Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος μπήκε στη Δημοσιογραφία το 1963, ως συντάκτης στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» και στο «Οικονομικό Βήμα», όπου και εργάσθηκε 40 χρόνια και μέχρι την διακοπή της κυκλοφορίας του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» (Ιούνιος 2004). Σήμερα είναι κύριος αρθρογράφος στις εφημερίδες «Εστία», «Ναυτεμπορική», «Πελοπόννησος» της Πάτρας. Επίσης, αρθρογραφεί σε κάθε έκδοσή τους στα περιοδικά «Retail», «Ad-Business», «European Business» (αγγλικά), «Ανάπτυξη» του ΕΒΕ Αθηνών, «Trade in Greece» του ΕΒΕ Αθηνών, «Καθρέπτης Οικονομικός και Πολιτικός», «New Europe» (αγγλόφωνη εφημερίδα). Διευθύνει το περιοδικό «Μάνατζερ» της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και το «Reputation Management» του Ελληνικού Ινστιτούτου Φήμης.
Είναι ο Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Επισκέπτης καθηγητής στην Δημοσιογραφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, Πρόεδρος από το 1997 της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Μέλος της Ένωσης Γαλλόφωνων Οικονομολόγων, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Γαλλικής Γλώσσας, Μέλος της Ενώσεως Δημοσιογράφων-Συγγραφέων Οίνου.
Έχει βραβευτεί με διεθνή και ελληνικά δημοσιογραφικά βραβεία, καθώς και με τον τίτλο του Ευρωπαίου Ρεπόρτερ το 1991 και το 2002. Έχει τιμηθεί με τον Αργυρό Σταυρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και με τα Μετάλλια της Αξίας της Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Οι διακρίσεις αυτές τού δόθηκαν για την συμβολή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Επίσης, τού έχουν απονεμηθεί ειδικές διακρίσεις και βραβεία από την Ελληνική Ένωση κατά των Ναρκωτικών, την Ένωση Ελλήνων Οινολόγων, το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (βραβείο Κατσάμπα), την Ένωση Πολιτών Λαμίας, τον Σύνδεσμο Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας, τον Δήμο του Στρασβούργου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Επιχείρησης, την Οργάνωση «Γυναίκες της Ευρώπης», το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση, το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Ένωση Ελληνικών Διαφημιστικών Εταιρειών, την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαφημιστών, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προαγωγής των ΜΜΕ, το Ίδρυμα Σταντάλ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομίας, τον Σύνδεσμο Θεσσσσαλικών Ββιομηχανιών και την Ένωση Ευρωπαίων Οικονομικών Συντακτών.
Έχει πάρει μέρος σε περισσότερα από 200 σεμινάρια του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Σπουδών, του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας, της Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει επισκεφθεί 86 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.
Έχει πάρει 1.000 και πλέον συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων από τους Μπιλ Κλίντον, Μάργκαρετ Θάτσερ, Φρανσουά Μιττεράν, Χέλμουτ Κολ, Ζακ Ντελόρ, Ζακ Σαντέρ, Τζών Μαίητζορ, Φελίπε Γκονζάλες, Λεχ Βαλέσα, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζιοβάνι Αννιέλλι, Βάκλαβ Χάβελ, Ρομάνο Πρόντι, Μπεν Μπελλά, Σιμόν Πέρες, Μεσούτ Γιλμάζ, Ουμπέρτο Έκο, Ζαν-Φρανσουά Ρεβέλ, Χόρχε ΣΕμπρούν, Άρη Πατρινό (ανακάλυψε το γονιδίωμα), Βανέσα Ρεντγκρέηβ, Ζινεντίν Ζιντάν και άλλους.
Δημοσιογραφικές επιτυχίες
1980: Μαζί με έναν Σουηδό δημοσιογράφο, ήταν ο πρώτος που ανήγγειλε την ίδρυση του ανεξάρτητου πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη»
1983: - Δημοσίευσε πρώτος την πολύκροτη τότε επιστολή του υπουργού Εργασίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου, προς τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, για τα λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
- Έφερε στην επιφάνεια σκάνδαλο των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου
1987: Δημοσίευσε στον «Ελεύθερο Τύπο» το άρθρο από το οποίο ξεκίνησε η μετέπειτα υπόθεση Κοσκωτά
1988: Έφερε στην δημοσιότητα δύο επιστολές μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα, που ζητούσαν την αποπομπή της Ελλάδας από την τότε ΕΟΚ
1993: Πρώτος ανήγγειλε, πέντε ημέρες πριν την επισημοποίησή της, την αποχώρηση του Α. Σαμαρά από την ΝΔ και την κυβέρνησή της

Δράση Αγάπης από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ


ΕΚΕ25ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Τετάρτη 17 Απριλίου, 11:00 - 15:00, στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην οδό Χάμιλτον 10 και Πατησίων στο Πεδίο του Άρεως.
Την πρωτοβουλία θα στηρίξει με την παρουσία του αλλά και με ρούχα από συνεργαζόμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ο σχεδιαστής Μάκης Τσέλιος, που επιμελείται των σπουδών Fashion Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην οδό Χάμιλτον 10 και Πατησίων στην Αθήνα 11.00 με 15.00 συγκεντρώνουμε ρούχα και παπούτσια για να στηρίξουμε το έργο του Συλλόγου Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που φροντίζει καθημερινά εκατοντάδες άπορες ελληνικές οικογένειες στην περιοχή της Αθήνας. Κάθε πολίτης μπορεί να χαρίσει όσα ενδύματα και υποδήματα επιθυμεί, με μοναδική προϋπόθεση να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.Παράλληλα, θα στηθεί μικρό bazaar από τα μέλη του Συλλόγου με λαμπάδες, για την ενίσχυση του ταμείου του.Λίγο πριν το Πάσχα o Σύλλογος Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων θα μοιράσει τα ρούχα που θα έχουν συγκεντρωθεί από την εκδήλωση σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες καθώς και  λαμπάδες σε μικρά παιδιά.Τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε είναι χρήσιμα σε κάποιους συνανθρώπους μας.Η πιο μικρή συμμετοχή του καθενός, είναι σημαντική. Έλα με ό,τι μπορείς. Σκοπός μας αυτό το Πάσχα να χαρίσουμε χαμόγελα και αγάπη σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

 

 

“ΔΡΑΣΗ” αγάπης από τo ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τη REAL NEWS


ΕΚΕ26Ημέρες Αγάπης  και μία ακόμη σημαντική δράση για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και την REAL NEWS με την υποστήριξη του Συλλόγου «Μπορούμε», για τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.
Με κεντρικό σύνθημα «έλα με ό,τι μπορείς, ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κουτί γάλα και η πιο μικρή προσφορά είναι σημαντική», εκατοντάδες απλοί πολίτες, προσήλθαν στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην Αθήνα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συλλογή τροφίμων για τη 400 άπορες οικογένειες που ζουν στην περιοχή της Αθήνας και στηρίζει καθημερινά ο Σύλλογος του Δήμου Αθηναίων.
Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη. Μικροί, μεγάλοι, άτομα όλων των ηλικιών, άπλωσαν το χέρι και έφεραν ο καθένας ό,τι μπορούσε για να δώσουν χαρά τις γιορτινές μέρες σε συνανθρώπους που το έχουν περισσότερη ανάγκη.
Μικροαντικείμενα και δώρα που κατασκεύασαν  σπουδαστές του τομέα Παιδαγωγικών και ART & DESIGN του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με την επιμέλεια της Σίσσυς Φειδά, προσφέρθηκαν στον Σύλλογο που έστησε επιτόπου ένα μικρό ΒΑΖΑΑR προκειμένου με τα έσοδά του να στηρίξει τις άπορες οικογένειες που φροντίζει καθημερινώς σε είδη πρώτης ανάγκης. Ανάμεσα στα δώρα και το γούρι του 2013, σχεδιασμένο από τις άπορες γυναίκες του Συλλόγου, μαζί με τις πιο θερμές ευχές τους για κάθε έναν που έδωσε την αγάπη του και το υστέρημά του αλλά και ένα γλυκό κέρασμα από τους σπουδαστές ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Συγκίνηση προκάλεσε η ανταπόκριση μεγάλων εταιριών που έσπευσαν να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες από πλέον είδη βασικής ανάγκης όπως οι εταιρίες ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΙΝΕΡΒΑ, και ARLA FOODS  που προσέφεραν εκατοντάδες κιλά μακαρόνια, λάδι, βούτυρο και τυρί, αντίστοιχα και έσπευσε ο Σύλλογος να μοιράσει την ίδια μέρα στους άπορους σε ξεχωριστό κάλεσμα αγάπης για τις ημέρες των εορτών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κων/νος Ροδόπουλος «Δεν μπορούμε τέτοιες άγιες μέρες να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα των συνανθρώπων μας. Έχουμε ευθύνη και χρέος να ακούμε την έκκληση βοήθειας που γίνεται δίπλα μας και να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Μην ξεχνάμε: Η πιο δυνατή άσκηση για την καρδιά είναι να σκύβεις και να δίνεις χέρι βοηθείας  σ’έναν συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη”
Η κινητοποίηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΗ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που πραγματοποιεί  το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής ευθύνης.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ δίνει το «ΠΑΡΩΝ» σε συλλογή ρούχων για αστέγους


ΕΚΕ26Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ρούχων και υποδημάτων  που θα διανεμηθούν τις ημέρες του Πάσχα σε άπορες οικογένειες που ζουν στην Αθήνα, διοργάνωσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης.
 Με κεντρικό σύνθημα «ΔΡΑΣΗ για την κοινωνία» μαθητές, καθηγητές, γονείς, αλλά και δεκάδες πολίτες όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, φέρνοντας ο καθένας ρούχα, παπούτσια ακόμα και χρηστικά αντικείμενα με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος ρουχισμός και εξοπλισμός για τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που φροντίζει καθημερινά εκατοντάδες άπορες ελληνικές οικογένειες στην περιοχή της Αθήνας αλλά και του Συλλόγου Κακοποιημένων Γυναικών «Η Φροντίδα».  Συγκινητική  ήταν η στήριξη από τις εταιρίες MARASIL και MANDARINO που αποτελούν βασικούς χορηγούς του Συλλόγου Αστέγων και οι οποίες προσέφεραν εκατοντάδες ολοκαίνουργια ρούχα για παιδιά.
Λίγο πριν το Πάσχα, ο Σύλλογος Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων θα μοιράσει ρούχα και παπούτσια σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες καθώς και  λαμπάδες σε μικρά παιδιά.
 Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την κοινωνία που υλοποιεί σταθερά το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ενώ είναι η δεύτερη ουσιαστική συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, η πρώτη τα Χριστούγεννα με τη συλλογή τροφίμων που διανεμήθηκαν τις άγιες μέρες σε άπορους και άστεγους.
Την πρωτοβουλία στήριξε ενεργά με την παρουσία του αλλά και με ρούχα από συνεργαζόμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ο σχεδιαστής Μάκης Τσέλιος, που επιμελείται των σπουδών Fashion Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.  Ο γνωστός σχεδιαστής δήλωσε χαρακτηριστικά: “Προσπαθήσαμε με την ενέργεια αυτή αφενός να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη  αφετέρου να δώσουμε ένα συμβολικό  μήνυμα σε όσους με τις πράξεις τους, άφησαν τόσο και τόσο κόσμο ρακένδυτο και γυμνό στο έλεος του Θεού..»
 Ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κων/νος Ροδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: “ Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στηρίζει για μία ακόμη φορά τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Οι άγιες μέρες του Πάσχα είναι μέρες αγάπης και οφείλουμε όλοι μία έμπρακτη στήριξη σε όσους επλήγησαν από την  κοινωνική αναλγησία και απραξία.»

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Μαραθώνιος Νέων με Ειδικές Ανάγκες στο Ζάππειο Μέγαρο


ΕΚΕ27Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Τομέας Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ συμμετείχε στη δράση «Ο Δικός Μου Μαραθώνιος» που οργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΕΣΤΙΑ» και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ζάππειου. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ΕΣΤΙΑ διοργάνωσε «αγώνα αθλητών με νοητική υστέρηση για να χτίσουν το δικό τους σπίτι» και οι σπουδαστές του Τομέα Παιδαγωγικών ήταν εκεί για να τρέξουν με τους αθλητές αλλά και για να τους ενθαρρύνουν και επιβραβεύσουν με το πιο ζεστό τους χειροκρότημα.

 

 

To I.I.E.K. AKMH στη Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ»


ΕΚΕ28Οι δευτεροετείς σπουδαστές του Τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά στην πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ». Πιο συγκεκριμένα, στο Νέο Αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε την παράσταση κουκλοθέατρου «Τα  σκουφιά και τα μπαλόνια» και μια δραστηριότητα κατασκευής κούκλας με τα παιδιά. Στο τέλος της παράστασης παιδιά και γονείς είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις κούκλες από κοντά.

 

 

 

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης


ΕΚΕ29Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης -19 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος το «Χαμόγελο του Παιδιού»  θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης για το παγκόσμιο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης -παραμέλησης και σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ που υλοποίησε την καμπάνια ενημέρωσης, αφιερώνει την εβδομάδα 18 έως και 24 Νοεμβρίου σε δράσεις με στόχο την κινητοποίηση όλων μας.
   Eιδικότερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας  την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, στις 11:00 το πρωί πραγματοποιείται ένας συμβολικός περίπατος από το  Πεδίον του Άρεως προς το αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ όπου θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου στις 12:00μμ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Γιαννόπουλο  ο οποίος και  θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για το 2013.
    Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί σε πρώτη προβολή η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς», παρουσία του γνωστού δημιουργού, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της,Σωκράτη Αλαφούζου, με θέμα τις επιπτώσεις της παιδικής βίας στην ενήλικη ζωή. Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης επώνυμοι και διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών.
   Ας αντιδράσουμε λοιπόν στην Παιδική Βία, τη Σεξουαλική Κακοποίηση, την Εκμετάλλευση, τηνΑμέλεια, την Εγκατάλειψη.
Συχνά θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι θα έπρεπε να διασφαλίσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους.
Η Παιδική Κακοποίηση και Παραμέληση είναι βασική παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Οφείλουμε να υποστηρίξουμε όλα τα παιδιά, όποιο πρόβλημα και αν έχουν.
Ήρθε η στιγμή να ενημερωθείς! Ήρθε η στιγμή να αντιδράσεις!
 Για το σύνολο των δράσεων ενημερωθείτε στο www.hamogelo.gr

19 Νοεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης


ΕΚΕ30ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσε αύξηση 66% των καταγγελιών σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, που δέχτηκε στην Εθνική Τηλεφωνική ΓραμμήSOS 1056, σε σχέση με το 2012!
 Με την ευκαιρία της 19ης Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει, για ακόμα μια χρονιά, ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο αυτό, με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
 Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ένας συμβολικός περίπατος στο Πεδίον του Άρεως στον οποίο συμμετείχαν άνθρωποι του Οργανισμού, εθελοντές, σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, καταξιωμένοι ηθοποιοί, παρουσιαστές και καλλιτέχνες.
 Στην Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία που χειρίστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα ΠαιδιάSOS 1056, για το διάστημα 1/1/2013 – 31/10/2013.
 Από την 1/1/2013 έως και τις 31/10/2013 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Αύξηση 62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 98% των καταγγελιών ήταν από ανώνυμους συμπολίτες, ενώ μόλις το 2% κατήγγειλε επώνυμα κάποιο περιστατικό. Οι καταγγελίες αφορούσαν 1.151 παιδιά (αύξηση 66% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012) και αξίζει να αναφερθεί ότι το 41% των παιδιών ήταν 0-6 ετών!
 Παράλληλα, το 45% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση (αύξηση 83% σε σχέση με το 2012), το 45% αφορούσε σε παραμέληση κι εγκατάλειψη (αύξηση 55% σε σχέση με το 2012), το 4% αφορούσε σε εξώθηση σε επαιτεία, το 4% αφορούσε σε συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, το 1% σε σεξουαλική κακοποίηση και το 1% σε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία.
 Από τις 596 καταγγελίες : οι 213 (36%) αφορούσαν σε κακοποίηση και από τους δύο «γονείς», οι 228 (38%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τη «μητέρα» και οι 110 (18,5%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τον «πατέρα».
 Κατά το διάστημα 1/1/2013 έως και 31/10/2013 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 137 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 227 παιδιά. Τα 166 παιδιά (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ τα 61 παιδιά (27%) είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από τα 166 παιδιά που κινδύνευαν, τα 21 μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία της στιγμής! Είμαστε δίπλα τους για όσο μας χρειάζονται τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά».
 Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση αμαυρώνει την εικόνα της κοινωνίας, της οικογένειας σε πολλές περιπτώσεις και τον πολιτισμό μας. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας «Γιατί δεν αντιδράς;» ευελπιστεί να κινητοποιήσει δραστικά τον καθένα μας. Ο όμιλος ΑΚΜΗ παρακολουθεί, καταγράφει και αντιδρά δίνοντας πρώτος το παρόν και το παράδειγμα».
 Στο τέλος της Συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς» του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου, που είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κακοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο κος Αλαφούζος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να κοιτάξει το παιδί που κρύβει μέσα του, να μην κακοποιεί τον εαυτό του για να μπορέσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος, και, να γίνει καλύτερη και η κοινωνία μας. Το παρελθόν του καθενός είναι πίσω του αλλά το μέλλον είναι μπροστά του».
 Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε το επίσημο site του οργανισμού (www.hamogelo.gr) καθώς και τα social media (facebook, twitter) θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία, videos, πραγματικά περιστατικά και παιδικές ζωγραφιές σχετικά με την παιδική κακοποίηση.
Για περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κα Νάταλι Καρακιουλάφη, 210-3306140,press@hamogelo.gr, www.hamogelo.gr
 Δείτε το σποτ που δημιουργησαν οι σπουδστές Μarketing-Διαφήμισης και Οπτικοακουστικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το "Χαμόγελο του Παιδιού" για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης εδώ.
 Επίσης μπορείτε να δείτε πλάνα από την μέρα της εκδήλωσης εδώ.