close×
 
 
 


Τα Νέα μας

 
 
 
 
 
 


Σεμινάριο σκηνοθεσίας από την Μαρία Τσαρούχα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Σεμινάριο σκηνοθεσίας από την Μαρία Τσαρούχα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο της σκηνοθέτιδας, Μαρίας Τσαρούχα για τους σπουδαστές του τομέα Οπτικοακουστικά & Τέχνες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με αφορμή την μέθοδο Perceptual Acting and Directing.

Οι σπουδαστές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν δραματοποιημένες σκηνές από έργα σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων ενώ η σκηνοθέτιδα  τους ανέλυσε τον τρόπο εκπαίδευσης των ηθοποιών.

Επιπλέον, τους εξήγησε, πως η αυτογνωσία και η  σύγχρονη επιστήμη  της Κβαντικής φυσικής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ερμηνείας ενός ρόλου. Πως το σύστημα αξιών και πεποιθήσεων επηρεάζει την ανάπτυξή του ηθοποιού. Πως δουλεύεται η αναπνοή , η κίνηση, οι πέντε αισθήσεις, η διερεύνηση του αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με τους σπουδαστές, που έμειναν στο σύνολό τους εντυπωσιασμένοι.

 

Η κυρία Τσαρούχα γράφει για την άρρηκτη σχέση σεβασμού και αγάπης Σκηνοθέτη και Ηθοποιού

Ο ηθοποιός από την φύση του διαθέτει αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη είναι ευαισθητοποιημένος στην παρατήρηση έστω και αν η παρατήρηση δεν έχει γίνει μια συνειδητή πράξη του είναι ευάλωτος και δεν φοβάται να εκτεθεί. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ακόμα και εάν δεν είναι εμφανή, ακόμα κι αν κρύβονται καλά πίσω από μια άμυνα με την μορφή μιας ψευδής αυτοπεποίθησης δεν παύουν ναι ισχύουν. Ο ηθοποιός έχει κάνει το ανθρώπινο βίωμα δεύτερη φύση του και είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με συνθήκες πολλές φορές μεγαλύτερες από τις δυνάμεις του την δεδομένη στιγμή. Είναι ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος, επαναστάτης στην σκέψη και στην πράξη αφού η αντίληψη που διαθέτει για να μπορέσει να μετουσιωθεί με αφορμή έναν χαρακτήρα - δηλαδή ένα διαφορετικό πλαίσιο από το δικό του -  τον κάνει να αποσυντίθεται και να αναπλάθεται κάθε φορά σε μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του φέρνοντάς τον κοντά στην θεϊκή του υπόσταση .

Αυτές οι παραπάνω σκέψεις με έκαναν να σέβομαι τον ηθοποιό ως άνθρωπο που διεκδικεί λύσεις στα απρόβλεπτα προβλήματα της ανθρώπινης φύσης μπαίνοντας στην επώδυνη διαδικασία να βιώνει τις συνθήκες του κάθε χαρακτήρα για να λυτρωθεί και να φέρει την κάθαρση στην δική του ψυχή και των θεατών.

Ο ανασφαλής ηθοποιός δεν μπορεί να είναι ένας δημιουργικός ηθοποιός. Η έλλειψη παιδείας δεν είναι προνόμιο ενός ηθοποιού. Η αυτογνωσία όχι η ψυχαναλυτική αλλά η διαισθητική , η αυτογνωσία που τον απαλλάσσει από στρεβλές πεποιθήσεις, η αυτογνωσία που του ανοίγει τον δρόμο της ευγνωμοσύνης και της αγάπης της ύπαρξής του, η συνεχής έρευνα και παρατήρηση, η συνεχής διαδικασία μελέτης της ανθρώπινης φύσης , η φροντίδα του τρίπτυχου σώμα, νους, ψυχή και μια καλή τεχνική  είναι   κλειδιά για να μπορέσει να κατακτήσει μεγάλες ερμηνείες.

Ο σκηνοθέτης οφείλει να προστατεύει, να σέβεται και να φροντίζει τον ηθοποιό. Να τον κάνει να νιώθει ασφαλής. Να αντιλαμβάνεται τις στιγμές που ο ηθοποιός νιώθει πίεση, τις στιγμές που οι υποσυνείδητοι φόβοι του ανεβαίνουν στην επιφάνεια, τις στιγμές που η κούραση ή οι πολλές πληροφορίες που πρέπει να διεκπεραιώσει για να συναντήσει τον χαρακτήρα του δεν του επιτρέπουν να είναι δημιουργικός, τη στιγμή της απόλυτης άρνησης που η αίσθηση του «τι κάνω τώρα εγώ εδώ» σηκώνει τοίχους. Γιατί στο τέλος επάνω στην σκηνή υπάρχει πάνω από τον έργο και τον σκηνοθέτη, ο ηθοποιός, αυτός ο μικρός, μεγάλος δημιουργός που διαθέτει μια υπερφυσική δύναμη για να μπορεί να αποκαλύψει και να ξεπεράσει όλες τις αδυναμίες του κάθε στιγμή.

Ο σκηνοθέτης για να μεταδώσει την έμπνευση του, το όραμα του χρειάζεται οι ηθοποιοί του να τον εμπιστευτούν, να θέλουν να του προσφέρουν το καλύτερο δυνατό υλικό τους και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται ο ίδιος να σέβεται και να εκτιμά πρώτα από όλα τον εαυτό του, τους ηθοποιούς του και όλους τους συν δημιουργούς μιας ιδέας. Χρειάζεται ο ίδιος να είναι συγκεκριμένος και προσεκτικός στην συμπεριφορά του, ευγενικός και ήρεμος, χαμογελαστός και καλοπροαίρετος. Χρειάζεται να ανταμείβει τον ηθοποιό ακόμα και στις πιο άκαρπες στιγμές του και να του αφήνει χώρο να αναπτυχθεί και μεγαλουργήσει με τον χαρακτήρα του αντιλαμβανόμενος πόσο χώρο και χρόνο χρειάζεται αφού κάθε ηθοποιός είναι και ένας άλλος άνθρωπος.

Ο σκηνοθέτης οφείλει να  εμπιστεύεται και φροντίζει το σώμα, το πνεύμα, την ψυχή του ηθοποιού. Το αποτέλεσμα μια εξαιρετικής ερμηνείας από τον ηθοποιό είναι επακόλουθο μιας υγιής σχέσης με τον σκηνοθέτη, ο οποίος είναι εκεί για να τον καθοδηγήσει  στην αναμέτρηση με τις βαθύτερες αλήθειες του, αυτές που μας αφορούν όλους. Μια τόσο ουσιαστική συνθήκη χρειάζεται ευφυής χειρισμούς και οι ευφυής σκηνοθέτες μπορούν να γίνουν μέντορες ζωής. 

Η σχέση του σκηνοθέτη με τον ηθοποιό είναι ισότιμη. Είναι μυστικιστική. Είναι  σχέση σεβασμού και εάν αυτό γίνει αντιληπτό  τότε κάθε πράξη καλλιτεχνική θα είναι εμποτισμένη με αλήθεια και  αγάπη. 

«MASTERCLASS ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ»

«MASTERCLASS ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ»

Οι τομείς Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών και Τεχνών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην Αθήνα, διοργανώνουν Masterclass Διεύθυνσης Φωτογραφίας, με τον καταξιωμένο κινηματογραφιστή και μοντέρ, Γιώργο Αρβανίτη.

AKMI FILM FESTIVAL στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

AKMI FILM FESTIVAL στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

Το ΑΚΜΙ FILM FESTIVAL θα πραγματοποιηθεί στον Κινηματογράφο Τριανόν. Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου πρόκειται να προβληθούν οι κινηματογραφικές ταινίες των σπουδαστών του Α’ έτους ενώ την Τετάρτη στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, θα προβληθούν τα κινηματογραφικά έργα των σπουδαστών του Β’ έτους.

Βράβευση σπουδαστικής ταινίας "Dirty Roses" της Πέτρας Τερζή

Βράβευση σπουδαστικής ταινίας "Dirty Roses" της Πέτρας Τερζή

Οι διεθνείς διακρίσεις των ταλαντούχων σπουδαστών Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διαδέχονται η μία την άλλη.

Διεθνείς διακρίσεις για απόφοιτο Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Διεθνείς διακρίσεις για απόφοιτο Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Μετά από μια εξαιρετική πορεία της ταινίας του ΠΡΟΣΕΥΧΗ (Χρυσός Διόνυσος στο 37ο Φεστιβάλ Δράμας) σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ (23ο Raindance Film Festival, 21ο Encounters, 26ο Sao Paulo Film Festival, 35ο Filmfest Munchen, κ.α.) του αποφοίτου Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Θανάση Νεοφώτιστου, μια ακόμη επιτυχία προστίθεται στο portfolio του καλλιτέχνη. Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του, ΠΩΓΩΝΙΣΚΟΣ - το οποίο διεκδικεί μία υποψηφιότητα στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 - απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 38ο Φεστιβάλ Δράμας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ενημερωθείτε άμεσα, εύκολα και δωρεάν για τη σχολή που σας ενδιαφέρει από όπου και αν βρίσκεστε.
Επιλέξτε παράρτημα(*)
Δεν έχετε επιλέξει παράρτημα!

Επιλέξτε ειδικότητα(*)
Δεν εχετε επιλέξει ειδικότητα!

Όνομα(*)
Δεν έχετε καταχωρήσει το όνομά σας!

Επώνυμο(*)
δεν έχετε καταχωρήσει το επώνυμό σας!

Τηλέφωνο(*)
Δεν εχετε καταχωρήσει το τηλέφωνο σας!

Πόλη Διαμονής(*)
Δεν έχετε καταχωρήσει τον τόποδιαμονής σας!

E-mail(*)
Δεν εχετε καταχωρήσει το email σας!

Σχόλια
Invalid Input

Invalid Input

 
ΑΘΗΝΑ
Κοδριγκτώνος 16, 112 57
τηλ.: 210-8224074
info @ iek-akmi.edu.gr
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σωτήρος Διός 1, 18 535
τηλ.: 210-8224074
info @ iek-akmi.edu.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τσιμισκή 14, 546 24
τηλ.: 2310-260200
info @ iek-akmi.edu.gr
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Θεοτοκοπούλου
& Κορωναίου
τηλ.: 2810-300900
info @ iek-akmi.edu.gr
ΛΑΡΙΣΑ
6ο χλμ Λάρισας - Νίκαιας
τηλ.: 2410-660400
info @ iek-akmi.edu.gr