Για μια νέα Δημόσια Διοίκηση Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα - Αξιοκρατία

Για μια νέα Δημόσια Διοίκηση: Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα - Αξιοκρατία

Dimosiografia PetalotisΤο τμήμα Γενικής Δημοσιογραφίας του Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ παρευρέθηκε σήμερα 01/03/2011 στο Αμφιθέατρο Γ.Γ Επικοινωνίας-Ενημέρωσης στο υπουργείο Τύπου, με σκοπό παρακολούθηση Ημερίδας με θέμα “ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ” που διοργάνωσαν η Ένωση Ακολούθων Τύπου η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Όμιλος Πολιτικού Προβληματισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και το Δημοκρατικό Εκσυγχρονισμό.

Η Ημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει τις εσωτερικές και τις διεθνείς προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιστημονικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, άμεσα συνδεδεμένοι με την δημόσια διοίκηση. Οι επτά θεματικές ενότητες έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να κατανοήσουν την φύση της δημοσίας διοίκησης, να εκθέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς πάνω στην δημόσια λειτουργία και την δημοσιονομική εξυγίανση του Κράτους καθώς και να καταθέσουν προτάσεις που θα συνέβαλλεαν στην κατεύθυνση “διαφάνεια-αποτελεσματικότητα-αξιοκρατία” για ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης.

Στο επίκεντρο των ομιλιών ήταν η δημιουργία νέων ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών για την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων διαπιστωμένα παρανομούν εις βάρος του δημοσίου. Το νέο μοντέλο δημοσίας διοικήσεως θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τις δομές του συστήματος με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας του. Η διαδικασία της λογοδοσίας όλων των υπαλλήλων ανεξαιρέτως βαθμού η απόδοση ευθυνών καθώς και κινήτρων για αύξηση αποδοτικότητας αποτελούν για τις νέες διοικήσεις του δημοσίου τις πιο σημαντικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να αλλάξει άρδην η συμβολή του δημοσίου συστήματος στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις τις Ελληνικής πραγματικότητας. Επιπλέον συζητήθηκαν ζητήματα όπως ο ρόλος και η επιρροή των συνδικαλιστών στο νέο μοντέλο διοίκησης, η μείωση της κομματικής επιρροής η οποία εκτιμάται να οδηγήσει στην αξιοκρατική ανέλιξη των υπαλλήλων του δημοσίου καθώς και το νέο μοντέλο “Καλλικράτης” και ο ρόλος του στην τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο τέλος της Ημερίδας οι φοιτητές δέχτηκαν τα εύσημα για το ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους, από κρατικούς φορείς και από το ίδιο το υπουργείο Τύπου. Φορείς του υπουργείου παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα τους προσφέρθηκαν να ξεναγήσουν τους φοιτητές του Ακμή εντός του κυβερνητικού κτηρίου. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το Briefing room του υπουργείου καθώς και να πληροφορηθούν για τις ενέργειες που απαιτούνται για να έρθουν οι συνεντεύξεις τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου εις πέρας.