ΙΕΚ ΑΚΜΗ Όχι στο AIDS!!

ΙΕΚ ΑΚΜΗ: Όχι στο AIDS!!

 

EK3122009Δυναμικό παρών στη μεγάλη πρωτοβουλία "δώσε σχήμα στην ελπίδα" στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, έδωσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, πρωτοστατώντας για μία ακόμη φορά σε κινητοποιήσεις ενάντια στη μάστιγα. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία της Ανθρωπιστικής ΜΚΟ «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και είχε την υποστήριξη στον τομέα επιστημονικής ενημέρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS,διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος-Μονάδας Λοιμώξεων του Γ.Ν.Α.»Γ.Γεννηματάς», Δρ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε το τμήμα δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και επεξεργάστηκε η εταιρία ερευνών ALCO με θέμα «Νέοι και AIDS». Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για τη νόσο.
Από την έρευνα των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ προέκυψαν τα εξής: Το 63,3% των νέων έχει ερωτικό σύντροφο έστω και περιστασιακά. Στην ηλικία των 19+ αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που συνάπτουν μόνιμους δεσμούς. Το ενδιαφέρον για το ερωτικό παρελθόν του/ της συντρόφου είναι υψηλό (69%) και ανέρχεται στο 74% ανάμεσα στους νέους που έχουν μόνιμη σχέση Μεγάλο ποσοστό νέων ( 30,5%) δεν ρωτά ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν την σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που γίνεται «πιο επικίνδυνο» (35,7%) ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση. Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) από το αντίστοιχο των γυναικών (19%) γεγονός που σηματοδοτεί διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δυο φύλων στο τομέα της πρόληψης της υγείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των νέων που δεν ρωτούν ποτέ για την υγεία του συντρόφου τους πριν την ερωτική πράξη, όσο μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες . Στην ομάδα 15-18 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%, στην ομάδα 19-22 ετών 29% και στην ομάδα 23-25 φθάνει στα 33%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός της αύξησης του ποσοστού των μόνιμων σχέσεων όσο «ανεβαίνουμε» ηλικιακή ομάδα. Το 53,7% των νέων χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό όταν έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που ανέρχεται στο 62,1% ανάμεσα στους νέους 15-18 ετών των οποίων οι σχέσεις είναι περισσότερο περιστασιακές. Η ύπαρξη μόνιμης σχέσης αποτελεί και το κυριότερο λόγο (44,9%) μη χρήσης προφυλακτικού. Το aids προκαλεί στους νέους συναισθήματα κυρίως ανησυχίας (49%) και τρόμου (43,5%). Νιώθουν πλέον ότι ο βαθμός ενημέρωσης τους είναι πολύ μεγάλος (24,5%) και αρκετά μεγάλος (59,2%), ποσοστά που αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες . Παρόλα αυτά θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς (63%). Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Π. Γαργαλιάνος, επεσήμανε μεταξύ άλλων «οι αριθμοί και η αντιμετώπιση των νέων μιλάνε από μόνα τους. Η γνώση είναι δύναμη και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση στην πρόληψη κατά του HIV. Στην εποχή του AIDS είμαστε όλοι υπεύθυνοι να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση τον περιορισμό της εξάπλωσής του.”
Οι εκδηλώσεις για την κινητοποίηση ενάντια στη μάστιγα του AIDS, κορυφώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά, όπου και σχηματίστηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα το «AIDS Red Ribbon» με τη συμμετοχή πλήθους εθελοντών σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία της Ελένης Πέτα.

(σε πλαισιο)à

Downloads

Kάντε download γρήγορα και εύκολα