Διεθνή Βραβεία στις σπουδές Σκηνοθεσίας του Ομίλου ΑΚΜΗ!

Διεθνή Βραβεία στις σπουδές Σκηνοθεσίας του Ομίλου ΑΚΜΗ!

 1050330Σκηνοθέτες-απόφοιτοι του Ομίλου ΑΚΜΗ, κερδίζουν με τις πτυχιακές τους ταινίες, στο Διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ της Δράμας, τις επιχορηγήσεις της ΕΡΤ για την παραγωγή ταινιών στο Πρόγραμμα «ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ», και προκρίνονται για το διαγωνιστικό μέρος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Σχολών του Μονάχου !

Μία νέα σελίδα στις κινηματογραφικές σπουδές στην Ελλάδα, γράφτηκε φέτος από αποφοίτους των σπουδών σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ που με τις πτυχιακές τους ταινίες, σάρωσαν βραβεία και διακρίσεις στα πιο μεγάλα διεθνή φεστιβάλ ταινιών.

Στ 34ΟΔιεθνές Φεστιβάλ της Δράμας, 4 απόφοιτοι του Ομίλου ΑΚΜΗ συμμετείχαν όχι στο σπουδαστικό αλλά στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, συναγωνίστηκαν επί ίσοις όροις με τις πτυχιακές τους εργασίες επαγγελματικές ταινίες και κατάφεραν να αποσπάσουν όχι μόνο τιμητικές διακρίσεις αλλά το 1οβραβείο Μυθοπλασίας του Φεστιβάλ!

Μεγάλος νικητής του 34ουΔιεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ο Γιώργος Φουρτούνης, απόφοιτος του Bachelor Σκηνοθεσίας του Ομίλου ΑΚΜΗ (ΒΑ Mass Communication & Media Arts/ Film & TV Directing)  του πρώτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Προγράμματος Σκηνοθεσίας στην Ελλάδα. Με την πτυχιακή του ταινία «Πίστομα», κατέκτησε την κριτική επιτροπή και κατάφερε να αποσπάσει το 1οβραβείο μυθοπλασίας ανάμεσα σε 9 επαγγελματικές συμμετοχές. Τιμητική διάκριση έλαβαν ακόμη 3 απόφοιτοι του Ομίλου ΑΚΜΗ ο Αλέξης Σιπσίδης με την ταινία «Iris», ο Στέργιος Πάσχος με την ταινία «Ελένη», καθώς και ο επίσης απόφοιτος του Bachelor Σκηνοθεσίας, Bασίλης Καλαμάκης, που  με την ταινία του «Κόφ’το»  κατέκτησε και την επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Σχολών του σημαντικότερου Φεστιβάλ ευρωπαϊκών Σχολών και προκρίθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα της 31ης Διοργάνωσης. Η ταινία «Πίστομα», είναι μία 18λεπτη μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. «Το διήγημα αναγνώστηκε στο μάθημα σεναρίου από τον καθηγητή μας, Περικλή Χούρσογλου. Με εντυπωσίασε η γραφή και ο λόγος του συγγραφέα και ξεκίνησα την υλοποίηση. Ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα γιατί δεν είχα παρά ελάχιστα χρήματα και καθόλου εξοπλισμό. Ευτυχώς η σχολή με στήριξε σε όλη την παραγωγή. Με τον καθηγητή μου Ευθύμη Χατζή, πήραμε το σενάριο από την αρχή και το πήγαμε σχεδόν καρέ-καρέ. Είμαι περήφανος γιατί το εκτίμησαν και κάποιοι άλλοι εκτός από μένα και τους καθηγητές μου!» μας είπε χαμογελώντας ο Σκηνοθέτης μετά τη βράβευσή του και συνέχισε: « Αν και το σενάριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, όπως διδάχτηκα, θέλησα να δώσω μία ξεχωριστή ματιά, να δω κάθε σκηνή από μία άλλη οπτική γωνία. Ο φωτισμός είχε μεγάλη σημασία για την παραγωγή και ό,τι χρειάστηκα, φώτα, τεχνικό εξοπλισμό, traveling, σουίτες μοντάζ, μου το παραχώρησε η Σχολή. Δεν θα είχε γίνει αλλιώς..»

Ο Ευθύμης Χατζής, ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Bachelor Σκηνοθεσίας του Ομίλου ΑΚΜΗ, δήλωσε χαρακτηριστικά: Kaτακτήσαμε τη Δράμα με πτυχιακές ταινίες και όπως φαίνεται και το Μόναχο! Είμαστε πολύ περήφανοι που απόφοιτοί μας απέσπασαν τόσο σημαντικά βραβεία. Είναι η δικαίωση και η απόδειξη του πώς με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη σωστή υποστήριξη μπορεί ένας σπουδαστής να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να κάνει ταινία επαγγελματικών προδιαγραφών. Τα παιδιά συμμετείχαν με τις πτυχιακές τους ταινίες για την απόκτηση του Bachelor Σκηνοθεσίας. Με τις ίδιες ταινίες, κερδίζουν και στα Διεθνή Φεστιβάλ. Αυτό λέει πολλά.. Ειδικά ο Γιώργος κέρδισε ανάμεσα σε ταινίες που είχαν και budget και χρηματοδοτήσεις. Αν και ασκητικά σεμνός, το πείσμα του και η όρεξή του μας εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Κάθε Σαβατοκύριακο ταξίδευε με το ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα για να βρει τον ιδανικό τόπο για τα γυρίσματα! Ο τόπος ήταν ουσιαστικά ο αφηγητής της ιστορίας, ο χώρος γινόταν χαρακτήρας, γι’αυτό και ο Γιώργος επέμενε. Και όταν τελικά γύρισε από την Καστοριά ενθουσιασμένος, την άλλη μέρα ξεκίνησε τα γυρίσματα. Του παρείχαμε όλο τον εξοπλισμό, αλλά και πάλι πρωτοτύπησε, κάνοντας τον δικό του χειροποίητο φακό που μοντάρισε πάνω στη μήτρα. Σήμερα  είναι ένας βραβευμένος σκηνοθέτης. Τίποτα δεν είναι τυχαίο..».

Για τον τομέα κινηματογραφίας του Ομίλου ΑΚΜΗ, η Δράμα δεν είναι η μόνη επιτυχία. Πρόσφατα 2 ακόμη σπουδαστές του Σκηνοθεσίας, η Κατερίνα Πιπεριά, σπουδάστρια του Β.Α Σκηνοθεσίας με το σενάριο της  ταινίας της «Fish» και ο Γιώργος Τελτζίδης, σπουδαστής Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης με το σενάριο της ταινίας «Φράγμα», κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 30.000 € ο καθένας για την υλοποίηση του σεναρίου και την παραγωγή της ταινίας τους, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα της ΕΡΤ «ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ». Κορυφαία επιβράβευση δεδομένου ότι όλο το Πρόγραμμα σπουδών του Ομίλου ΑΚΜΗ, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο σενάριο, το Α και το Ω επαγγελματικής κινηματογραφικής παραγωγής μικρού ή μεγάλου μήκους.