Πανεπιστημιακό Πτυχίο Υποκριτικής

Πανεπιστημιακό Πτυχίο Υποκριτικής

Το πρώτο πτυχίο Υποκριτικής από την Ακαδημία Τέχνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗμε τη συνεργασία του Βρετανικού Πανεπιστημίου QueenMargaretUniversity.
Τη λειτουργία του πρώτου Πανεπιστημιακού Προγράμματος στην υποκριτική τέχνη (
B.A. inPerformingArts) ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο πολιτιστικό χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, η ακαδημαϊκή ηγεσία της Ακαδημίας Τέχνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ και του βρετανικού Πανεπιστημίου QueenMargaretUniversity. Πρόκειται για το πρώτο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Υποκριτικής που λειτουργεί στην Ελλάδα γεγονός που έρχεται να ταράξει τα νερά στην υπάρχουσα εκπαιδευτική δομή των παραστατικών τεχνών στον ελληνικό χώρο.
Του προγράμματος ηγούνται ο Κώστας Γεωργουσόπουλος-Υπεύθυνος Θεωρητικής Εκπαίδευσης (
AcademicProfessor), ο Νίκος Χαραλάμπους-Υπεύθυνος Σπουδών (HeadofSchool) και ο Γιάννης Μετζικώφ ενώ Κοσμήτορας θα είναι ο DrDavidDunn και CourseLeader, η Ολίβια Παλληκάρη. Την ακαδημαϊκή ομάδα στηρίζουν ως επίκουροι καθηγητές ο Κώστας Τσιάνος και ο Γιώργος Μιχαηλίδης, πλαισιωμένοι από μία πλειάδα συνεργατών όπως οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Σία Κοσκινά, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θέμις Μπαζάκα, Τάκης Παπαματθαίου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Παύλος Χαϊκάλης, Σταμάτης Κραουνάκης.
Οι σπουδές είναι πανεπιστημιακές, 3ετούς φοίτησης και με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους απονέμεται κρατικό πτυχίο του ελληνικού Υπ.Παιδείας καθώς και πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών του Δημόσιου Βρετανικού Πανεπιστημίου
QueenMargaretUniversity εξασφαλίζοντας επιπλέον τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Η διδασκαλία γίνεται εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα.
Στην ομιλία του ο καθηγητής Κώστας Γεωργουσόπουλος, τόνισε : Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα. Για πρώτη φορά στην ελληνική εκπαίδευση τα θεωρητικά μαθήματα θα πάρουν ισότιμη θέση με τα πρακτικά. Αυτή τη στιγμή η ελληνική Πολιτεία επισήμως δεν εξετάζει τους αποφοίτους των θεατρικών σχολών μέσω των διορισμένων επιτροπών στη θεωρητική του εκπαίδευση. Δεν αναζητά και δεν διερευνά τη θεωρητική κατάρτιση. Εμείς, στην Ακαδημία Τέχνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε καταρτισμένους ηθοποιούς. Το θέατρο είναι τέχνη, που πρέπει όμως να στηρίζεται σε επιστημονικά θεμέλια.

Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:
Aπό το Σαίξπηρ μέχρι τα σύγχρονο θέατρο και το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, η παράδοση του αγγλικού θεάτρου όφειλε κάποτε να μεταλαμπαδευθεί στην ελληνική θεατρική εκπαίδευση. Αυτόν τον θεμέλιο λίθο επιχειρούμε να εισάγουμε με την καινοτόμα αυτή δράση αναβαθμίζοντας παράλληλα την προσφερόμενη εκπαίδευση των παραστατικών τεχνών σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Η Ακαδημία Τέχνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ στο σύνολό της, αποτελεί τομή στην ελληνική καλλιτεχνική Παιδεία.
Ο Κοσμήτορας
DrDavidDunn στην ομιλία του δήλωσε: Επιλέξαμε τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΜΗ μετά από μακρόχρονη συνεργασία σε Πανεπιστημιακά Προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το πρώτο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Υποκριτικής στην Ελλάδα μέσα από την πεποίθηση ότι το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ένα επάγγελμα υψηλής πολιτισμικής κουλτούρας. Ως εκ τούτου η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη.
Ο Υπεύθυνος Σπουδών, Σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους τόνισε: Ο Πολιτισμός εντέλλει αποτελεί την πιο δυναμική και πιο σύνθετη διαδικασία μνήμης και ήθους ενός λαού. Μέσα από την Ακαδημία Τέχνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, στον τομέα της υποκριτικής τέχνης, θα ενσκύψουμε με εμμονή στην όσο το δυνατόν πιο πολυσήμαντη εφαρμογή μέσων έκφρασης και προσέγγισης θεατρικών ποιητικών κειμένων. Στόχος μας είναιε οι νέοι να συνειδητοποιήσουν γρήγορα πως η ευκολία, η θολή εξήγηση στόχων και επιδιώξεων και κυρίως η αναλώσιμη κατάχρηση του είδους, απαξιώνουν το λειτούργημα του ηθοποιού.
H Ακαδημία Τέχνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη καλλιτεχνική ακαδημία στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλα τα επαγγέλματα θεάτρου και κινηματογράφου συγκεντρώνονται μαζί κάτω από την ίδια στέγη εξασφαλίζοντας το μοναδικό προνόμιο της συνεργασίας των επαγγελμάτων. Η μεγάλη διαφοροποίηση είναι ότι στα επαγγέλματα αυτά που κατεξοχήν η συνεργασία παίζει πρωτεύοντα ρόλο, οι σπουδαστές προετοιμάζονται από την αρχή για το αποτέλεσμα των σπουδών τους που είναι η παραγωγή μίας ταινίας ή το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου στα ιδιόκτητα studios της Ακαδημίας.
‘Οσον αφορά τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σπουδές (
FILM & TVSTUDIES) οι σπουδαστές διδάσκονται δίπλα σε κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Βαλτινός, η Κάκια Ιγερινού, ο Φίλιππος Κουτσαφτής, ο Νίκος Κυπουργός, ο Βασίλης Μαζωμένος, ο Μανούσος Μανουσάκης, η Ρούλα Νικολάου, ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο Άρης Σταύρου, ο Ευθύμης Χατζής, ο Περικλής Χούρσογλου.