- Άρθρα
- 33 Experts του Υπουργείου Παιδείας της Ουκρανίας επισκέπτονται το ΙΕΚ ΑΚΜΗ
33 Experts του Υπουργείου Παιδείας της Ουκρανίας επισκέπτονται το ΙΕΚ ΑΚΜΗ για ένα 2ήμερο workshop με θέμα την ανταλλαγή βέλτιστών εκπαιδευτικών πρακτικών
To IEK AKMH φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ένα διήμερο workshop με θέμα την ανάπτυξη στρατηγικής και μεθοδολογίας για την αξιολόγηση ικανοτήτων, αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά στη βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) στην Ουκρανία.
Η πρωτοβουλία αυτή, με επικεφαλής το European Training Foundation (ETF) σε συνεργασία με το European Association of Institutes for Vocational Training (EVBB), το AFPA και το European Vocational Training Association (EVTA), συγκέντρωσε με επιτυχία 33 Ουκρανούς εμπειρογνώμονες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ).
Στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές συνεδρίες, που επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν σε βάθος με τους ρόλους των αξιολογητών και των προτύπων στην αξιολόγηση ικανοτήτων. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν μέθοδοι εφαρμογής της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) στην επαγγελματική κατάρτιση και αξιολόγηση, ακολουθώντας τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ολοένα και εδραιώνονται και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Αντώνιος Γλάρος, προϊστάμενος της Δ/νσης Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του ΕΟΠΠΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας των πιστοποιημένων ατόμων. Ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης από τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο οι αξιολογήσεις ικανοτήτων ενσωματώνονται στην κατάρτιση για τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας και της επανένταξης.
Το εργαστήριο υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των αξιολογήσεων βάσει ικανοτήτων στην εξέλιξη του συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) της Ουκρανίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τομέων για την ανταλλαγή καινοτομιών, την υιοθέτηση της τεχνολογίας όπως η εικονική πραγματικότητα για τον εμπλουτισμό της μάθησης, την ανάπτυξη ισχυρής διασφάλισης ποιότητας για την επικύρωση των ικανοτήτων και την επέκταση της χρήσης καινοτόμων μεθοδολογιών αξιολόγησης. Οι στρατηγικές αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευθυγράμμισης του συστήματος ΕΕΚ της Ουκρανίας με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι οι απόφοιτοί του είναι καλά προετοιμασμένοι για το μελλοντικό εργατικό δυναμικό.
GALLERY