Η Έλενα Ράπτη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β. Ελλάδος

Η Έλενα Ράπτη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β. Ελλάδος

DSC 0162Μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για το σοβαρότατο θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είχαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β. Ελλάδος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» της σχολής, παρουσία της κ. Έλενας Ράπτη βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης και παράλληλα συντονίστριας της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» του συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Μαζί της στο πάνελ βρέθηκαν ο ψυχολόγος και υπαστυνόμος Α΄ του τμήματος προστασίας ανηλίκων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Πνευματικός και η χειρουργός κ. Γιώτα Σασοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Ράπτη παρουσίασε το παραμύθι με τίτλο «Η Κίκο και το χέρι», μια έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης που στόχο έχει να μειώσει τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις των οργανισμών που ασχολούνται με το θέμα αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία της εκστρατείας. Κλείνοντας την ομιλία της, κάλεσε τους σπουδαστές να εκφράσουν την άποψή τους αλλά και να προτείνουν νέους τρόπους δράσης.

Ο κ. Πνευματικός περιέγραψε με γλαφυρότητα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει η υπηρεσία του στα χρόνια δράσης της, τονίζοντας πως η κακοποίηση ανηλίκων δεν είναι κάτι που συμβαίνει μακριά μας αλλά μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας και σε όλους τους χώρους όπου δραστηριοποιούνται παιδιά μικρής ή και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους δρουν οι θύτες οι οποίοι όπως τόνισε μπορεί να είναι υπεράνω κάθε υποψίας.

Τέλος, η κ. Σασοπούλου επεσήμανε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιληφθούμε τις αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού που πιθανόν του ασκείται βία ή κακοποιείται ενώ έδωσε και συμβουλές για το ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στο παιδί αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι σπουδαστές απηύθυναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές οι οποίοι απάντησαν με λεπτομέρειες στις απορίες τους, ενώ ταυτόχρονα εθελοντές από την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» μοίρασαν ενημερωτικό υλικό.