Κατηγορίες
home page _News_Βοηθός_Ακτινολόγου _News_ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ _News_Διατροφολογία _News_Εργοθεραπεία _News_Ζαχαροπλαστική–Αρτοποιία _News_Μαγειρική–Chef _News_Μαιευτική_Βοηθός _News_Μικροβιολογία _News_Νοσηλευτική _News_ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΑ_ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ _News_Φαρμακείου/Φαρμακολογία _News_Φυσικοθεραπεία ΙΕΚ ΑΚΜΗ Αθήνα ΝΕΑ

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έκλεψε την παράσταση στο Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE

Η Μαρία Σάκκαρη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

  • Άρθρα
  • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έκλεψε την παράσταση στο Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE

ΤΟ ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του YALE

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Η ελιά των μύθων, των παραδόσεων, της ιστορίας και της μοναδικής διατροφικής αξίας ταξίδεψε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου μέσα από «2ο Διεθνές Συμπόσιο για το ελαιόλαδο και την υγεία» του Πανεπιστημίου Yale (2nd International Yale Symposium on Olive Oil and Health), κορυφαία διεθνώς τετραήμερη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών με υποστηριχτή τη Σχολή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Στο διεθνές Συμπόσιο την πρωτοβουλία της οργάνωσης του οποίου έχει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale με επικεφαλής δύο σημαντικούς Έλληνες καθηγητές του διεθνώς φημισμένου Πανεπιστημίου Βασίλη Βασιλείου και Τάσο Κυριακίδη, το «παρών» έδωσαν επιστήμονες και κορυφαίοι ομιλητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Βραζιλίας, Ιαπωνίας, Τυνησίας, Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτείων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Πολυμελής ομάδα σπουδαστών της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, υπό τον συντονισμό του κορυφαίου Έλληνα chef, ambassador της Ελληνικής Γαστρονομικής Ταυτότητας και Κληρονομιάς και καθηγητή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Γιάννη Μπαξεβάνη, επιμελήθηκαν ένα ξεχωριστό menu εμπνευσμένο από την ελληνική γαστρονομία, το ελαιόλαδο, τα τοπικά βότανα και τα χόρτα. «Είναι τιμή μας που σήμερα μας επίλεξε το πανεπιστήμιο του Yale να μαγειρέψουμε μαζί με τους σπουδαστές μου από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ελληνικές συνταγές με στόχο τη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας και ταυτότητας σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή της Σχολής Γαστρονομίας αποδεικνύει έμπρακτα την υπεροχή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ η οποία τα τελευταία χρόνια συνδέεται ουσιαστικά με κορυφαίες διεθνώς διοργανώσεις».

Ο Βασίλης Βασιλείου δήλωσε «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε στον ιστορικό τόπο των Δελφών, στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα το ελαιόλαδο και τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που όλοι οι σύνεδροι θα απολαύσουν ελληνικές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο που επιμελήθηκε ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης με την ομάδα σπουδαστών του από τη Σχολή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Όλοι μαζί προωθούμε την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο».

Από την πλευρά του o Τάσος Κυριακίδης, ανέφερε πως το Συμπόσιο συντάσσεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Yale, με στόχο τη δημιουργία ενός Iνστιτούτου που θα αποτελέσει διεθνή κόμβο συντονισμού ερευνών για την ευεργετική δράση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ανθρώπινη αλλά και πλανητική υγεία.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να εγκαινιάζω αυτό το συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Yale με στόχο να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του κορυφαίου αγροτικού μας προϊόντος, της ελιάς και να διακριβωθούν οι εμπορικές δυνατότητες του σε μια παγκοσμιοποιημενη αγορά». Απώτερος στόχος, σημείωσε ο κ. Βορίδης, είναι «όλος αυτός ο προβληματισμός να χρησιμέψει ως εργαλείο για να χαραχτεί η σωστή στρατηγική για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου και της ελληνικής βρώσιμης ελιάς».

Η πρώτη ενότητα του συμποσίου ήταν αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή, η δεύτερη είχε ως στόχο να εξετάσει τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιόλαδου επιχειρώντας να παρουσιάσει πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα. Η τρίτη ενότητα αφορούσε την υγεία του πλανήτη, σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, η τέταρτη περιελάβανε τις πρακτικές προώθησης που εφαρμόζουν εταιρείες από διάφορες περιοχές του κόσμου, ενώ η πέμπτη και τελευταία ενότητα του Συμποσίου έστρεψε το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

GALLERY