Κατηγορίες
ΝΕΑ

Webinar για τα Media στην εποχή του COVID-19

TA MEDIA ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ DEBATE ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Της Σωτηρίας Κουμπούλη
Σπουδάστριας Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Webinar με εισηγητή τον επικεφαλής της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Νίκο Χατζηνικολάου και θέμα «Τα MEDIA στην εποχή του COVID-19» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πανελλαδικά οι σπουδαστές του Τομέα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Οι συμμετέχοντες σπουδαστές υποβάλλαν οι ίδιοι ερωτήματα στον κορυφαίο εκδότη, δημοσιογράφο και anchorman της χώρας. Το debate προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βαγγέλης Ροδόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος και καθηγητής της σχολής Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Τους σπουδαστές απασχόλησαν μερικά από τα πλέον καίρια ζητήματα της εποχής, όπως η ελευθερία του Τύπου, ο ρόλος των social media στην ενημέρωση, η επιβίωση των εφημερίδων στην digital εποχή αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα τη θέση του δημοσιογράφου απέναντι στην ενημέρωση στην εποχή του Covid-19. ο κ. Χατζηνικολάου με το σκληρό, ψύχραιμο και ειλικρινές ύφος που τον διακρίνει κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των σπουδαστών, αναδεικνύοντας τον ρόλο και την ευθύνη που οφείλουν να έχουν ως δημοσιογράφοι απέναντι στην ενημέρωση και στην ίδια την κοινωνία.

Ο κ. Χατζηνικολάου, κάνοντας μία σύντομη εισήγηση, επεσήμανε ότι στην εποχή του Covid η ενημέρωση του κοινού είναι μονοθεματική, χωρίς πολυπλοκότητα γεγονός που επιδρά στην ποιότητά της. Έτσι δυστυχώς παραγκωνίζονται άλλα θέματα εξαιρετικής σπουδαιότητας με πολυποίκιλες προεκτάσεις, όπως είναι οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο. Έκανε λόγο ωστόσο για αναπόφευκτη επιλογή που δεν εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, καθώς μοναδικό της κριτήριο είναι ο αριθμός των ανθρώπινων ζωών που χάνονται καθημερινά από τον ιό. «Ζούμε έναν πόλεμο. Κάθε βράδυ καλούμαι να ανακοινώνω τον αριθμό των ανθρώπινων ζωών που χάνονται. Δεν είναι videogame, δεν είναι στατιστική. Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μία ανθρώπινη ζωή με αξία.» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό την ενσυναίσθηση που οφείλει να διακρίνει έναν δημοσιογράφο κατά την άσκηση του επαγγέλματός του.

Ο κορυφαίος δημοσιογράφος δε δίστασε να δώσει σκληρές απαντήσεις στους φοιτητές αναφορικά με το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων και τις εικόνες που πρέπει να προβάλλονται. «Ο δημοσιογράφος έχει ευθύνη να δώσει στην κοινωνία, που βρίσκεται στην ασφάλεια του καναπέ της, να συνειδητοποιήσει τι είναι ακριβώς η κατάσταση που βιώνουμε. Τι σημαίνει πόλεμος. Η εικόνα έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Οφείλουμε να προστατέψουμε τους ανήλικους μεν, αλλά έχουμε χρέος να ενημερώσουμε την κοινωνία» σημείωσε σε σχετική ερώτηση σπουδαστή.

Αναφορικά με τον ρόλο των social media στην ενημέρωση, που απασχόλησε τους σπουδαστές, ο κ. Χατζηνικολάου, διαπιστώνοντας ότι τα social media κατακλύζονται από troll κομματικών συμφερόντων, διατύπωσε την αναγκαιότητα ενός παγκόσμιου διαλόγου για τη χρήση του διαδικτύου. «Εξαιτίας αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης βρισκόμαστε σε μία εξαιρετική στιγμή να τεθούν όρια συμπεριφοράς κατά τη χρήση του διαδικτύου και τις συνέπειες που θα πρέπει να έχει η διασπορά fake news. Σε ένα tweet ο συντάκτης του μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Μπορεί να το σβήσει και να μην έχει καμία συνέπεια. Δεν είναι αυτό δημοσιογραφία. Το έργο του δημοσιογράφου μένει και πρέπει ο ίδιος να κρίνεται για αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρνητές του κορωνοϊού και η αντιμετώπισή τους από τους δημοσιογράφους ήταν ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε έντονα τους σπουδαστές. Ο κορυφαίος δημοσιογράφος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στάθμισης αξιών, ένα ζήτημα ισορροπίας μεταξύ του καθήκοντος στην ενημέρωση και της ζημίας που μπορεί να προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο η διάδοση παράλογων και αντιεπιστημονικών απόψεων. Δεν στρουθοκαμήλισε στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ αντιμετωπίζονται πλέον με δυσπιστία από την κοινωνία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη θεωριών συνομωσίας, σε σημαντικά ποσοστά στην Ελλάδα. Ωστόσο συμβούλευσε τους φοιτητές να σταθούν ακέραιοι απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και να αντιληφθούν ότι η θέση που θα πάρουν απέναντι στην ενημέρωση σε αυτό το κρίσιμο δίλημμα θα έχει συνέπειες για την κοινωνία.

Τις προσωπικές του επιλογές αναφορικά με αυτό το κρίσιμο θέμα ειδησεογραφικής δεοντολογίας εξέθεσε μάλιστα στους φοιτητές του. «Επιλέγω να δίνω βήμα σε όλες τις απόψεις που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ακόμα και εάν είναι αιρετικές και δεν αποτελούν πολιτικές επιλογές αυτή η στιγμή. Δεν μπορώ όμως να δώσω δημόσιο βήμα σε καφενειακές απόψεις ανθρώπων που αναζητούν κάποια λεπτά δημοσιότητας.» επεσήμανε με τόλμη, μη διστάζοντας να ψέξει τέτοιες συμπεριφορές, προκρίνοντας το «επιστημονικό» τάπωμα ως το αναγκαίο ειδησεογραφικό αντίδοτο σε τέτοιες διαδόσεις. Ωστόσο στάθηκε αντίθετος με την άσκηση ποινικών διώξεων σε συναδέρφους, που έχουν κάνει αντίθετες επιλογές, προκαλώντας έτσι τη διασπορά fake news. «Κάθε φορά που παρεμβαίνει ένας εισαγγελέας, αποχαιρετούμε την ελευθεροτυπία» υποστήριξε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου η παρέμβαση της δικαιοσύνης να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και να έχουμε «ηρωοποίηση της ηλιθιότητας».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση ανέκυψε αναφορικά με τον ρόλο του Τύπου στην νέα ψηφιακή εποχή. Οι εφημερίδες δεν μπορούν πλέον να μετέχουν στο παιχνίδι της είδησης, αφού όταν φτάνουν στον αναγνώστη έχουν πλέον «μπαγιάτικες ειδήσεις». Ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για ευκαιρία να προσαρμοστεί η ύλη τους και να αποκτήσουν έναν νέο ρόλο στην κοινωνία, που θα είναι ο σχολιασμός, η ανάλυση και η ερμηνεία των ειδήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα δράσουν συμπληρωματικά στο διαδίκτυο, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική ενημέρωση, που το διαδίκτυο θυσιάζει στο βωμό της ταχύτητας μετάδοσης της είδησης.

Κλείνοντας εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί για τον ίδιο την πιο επώδυνη κατάσταση στην ειδησεογραφική του διαδρομή και κατανοεί απόλυτα την «μαυρίλα» του κόσμου. «Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται κραυγές, αλλά ψυχραιμία για να διαχειριστούμε την κρίση» συμβούλευσε στους φοιτητές, κάνοντάς τους ένα ανέλπιστο δώρο: τη δημοσίευση του καλύτερου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Real News, που τώρα κρατάτε.