10 πράγματα που μάθαμε από το Live Q&A Session με τον Παντελή Τουτουντζή

Σε ένα super cool ζωντανό Q&A session που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τους σπουδαστές Μόδας και Ομορφιάς του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ο Παντελής Τουτουντζής, αποκάλυψη του φετινού GNTM 3, beauty expert της νέας εκπομπής Super Μakeover και make-up artist του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, μοιράστηκε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τη μέχρι σήμερα πετυχημένη πορεία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίπλα σε διάσημα ονόματα της showbiz και της βιομηχανίας της μόδας και της ομορφιάς.

Σταχυολογήσαμε -αν και δυσκολευτήκαμε- τα δέκα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης του απόλυτου beauty expert και σας τα παραθέτουμε παρακάτω. Οι fans του είδους, κρατήστε σημειώσεις!

  1. Στις δοκιμασίες του GNTM, τον περισσότερο χρόνο απαιτούσε η σύλληψη της ιδέας που επιμελούμασταν με τη Ζενεβιέβ. Μπορεί να καθόμασταν την προηγούμενη μέρα και να ανταλλάσσαμε πολλές ώρες μηνύματα για το συγκεκριμένο θέμα. Για να καταλήξουμε στην τέλεια ιδέα, παρακολουθούσαμε πώς είναι η βιομηχανία της μόδας αυτή τη στιγμή και τι προτείνει, πώς μπορούμε εμείς να είμαστε in fashion αλλά και να «αγγίξουμε» το κοινό και να συνδυάσουμε αυτά τα δύο πράγματα. Γιατί η μόδα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν «μιλάει» στην καρδιά των ανθρώπων και όχι, όταν είναι απόμακρη και αποστασιοποιημένη.
  2. Διαβάστε, ενημερωθείτε, δείτε τις τάσεις. Καλά τα social media, καλό το Instagram αλλά η πηγή η δική μας έχει περισσότερο βάθος. Ξεφυλλίστε γνωστούς διεθνείς τίτλους μόδας, τώρα με το διαδίκτυο μπορούμε όλοι να δούμε τα θέματά τους και στη Google. Να είστε   ενημερωμένοι, να «διαβάζετε» καλά τις δεκαετίες και να ξέρετε, από ποιες δεκαετίες «δανείζεται» στοιχεία η δική μας εποχή.
  3. Στα castings στην αγορά της μόδας «κυνηγάμε» περιπτώσεις που είναι outsiders, που έχουν μία ουδετερότητα αλλά στα φώτα και μετά την επιμέλεια του μακγιάζ και των μαλλιών, μπορούν να «παίξουν» όποιον ρόλο θέλεις. Εκεί, ο πελάτης θέλει να δείξει το προϊόν και όχι το μοντέλο. Αυτή την ουδετερότητα που θέλω εγώ σαν Παντελής, τη βρήκα στο GNTM στο πρόσωπο της Παρασκευής.
  4. Ως make-up artist, μετράει πολύ πόσο ξεχωρίζεις και κατά πόσο η ιστορία σου έχει κάτι να πει.  Για παράδειγμα, στη δική μου ιστορία το πρώτο στοιχείο που δόνησε τα περιγράμματα της μόδας ήταν ότι, ενώ όταν ξεκινούσα στον χώρο υπήρχε μια τάση μακιγιάζ – μαλλί να είναι πολύ έντονα και «σκληρά», εγώ βγήκα και πρότεινα κάτι πιο μίνιμαλ. Οπότε κατάλαβαν οι άνθρωποι του χώρου, ότι αγαπούσα τη γυναίκα, την ήθελα να δείχνει κοντά στην ηλικία της και λαμπερή, με έναν φυσικό τρόπο. Ήταν και το timing σωστό, γιατί η βιομηχανία της μόδας ήθελε να «σπάσει» αυτό το φράγμα του υπερβολικά στημμένου. Άρα, πρέπει να κατοχυρώσεις την προσωπική σου ιστορία. Το ίδιο εύχομαι και προσπαθώ να δείξω σε κάθε σπουδαστή που έχω από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, είτε στο backstage ενός show, είτε στο τμήμα ενός masterclass.
  5. Η μόδα στην πραγματική αγορά εργασίας είναι πολύ πιο σκληρή, απ’ όσο ήταν οι δοκιμασίες του GNTM. Έχει τύχει να φωτογραφίζουμε μαγιό, εγώ να είμαι με παλτό, σκούφο και γάντια και το μοντέλο να είναι μέσα στα παγωμένα νερά και να της βάζω κόκκινο κραγιόν για να μη φαίνονται τα μπλε χείλη της. Επίσης, όταν γυρίζαμε το βίντεο κλιπ για το τραγούδι Fuego, είχε μείον 3 βαθμούς, είμασταν μέσα στα αυτοκίνητα με τη θέρμανση αναμμένη και η Ελένη (Φουρέιρα) έπρεπε να ολοκληρώσει την εξωτερική σκηνή με το μαγιό, για την οποία ήταν στο σετ 2,5 ώρες.
  6. Εμείς οι make-up artist πρέπει να βάζουμε όρια στον καλλιτεχνικό μας «δράκο». Το να έχεις ταλέντο είναι το ένα. Το άλλο συστατικό της επιτυχίας είναι ο σεβασμός προς το μοντέλο μου, προς αυτόν που έχω απέναντί μου. Ακούω πάντα πολύ προσεκτικά την ανάγκη του και μετά δημιουργώ.
  7. Η Eurovision ζητούσε από εμένα η Φουρέιρα να είναι…  φωτιά! Οπότε, τα χρώματα του μαγκιάζ ήταν εμπνευσμένα από μια πραγματική φλόγα, κόκκινο, πορτακαλί λάμψεις και «πύρινα» ζυγωματικά. Αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη για δημιουργικότητα, που πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να θες να συμβαδίσεις και να εκτοξεύσεις το εκάστοτε project. Και πρέπει η δημιουργικότητα και η ομαδικότητα να βρίσκονται σε  αναλογία 50 – 50.
  8. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, γιατί λειτουργούμε ως ένα άδειο «δοχείο» που πρέπει να γεμίσει. Ο πιο έξυπνος σπουδαστής για μένα είναι αυτός που τον ενδιαφέρει να γεμίσει το «δοχείο» του με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Μετά είναι ελεύθερος να βάλει και την προσωπικότητα και το δικό του στιλ του.
  9. Ήμουν από τους πρώτους στον χώρο που συνδύασα make-up και hairstyling και το έκανα και καλά. Το να συνδυάζεις και τα δύο, είναι για μένα το next big thing!
  10. Τι είναι η ταυτότητα στο μακιγιάζ; Πώς αποκτάς ταυτότητα; Ας πούμε ότι η ταυτότητα είναι μία τσάντα. Ο καλός make-up artist πρέπει να βάλει μέσα την έμπνευση, το ταλέντο, την ταχύτητα, την ταπεινότητα και την ικανότητα να απορροφά γνώσεις και εικόνες σαν σφουγγάρι. Έτσι, θα καταφέρει να γίνει ένας μασίφ καλλιτέχνης και ένας καλός make-up artist και hair stylist.