Steve Jobs: Το “shut down” της εποχής του Mr. Apple

Κάτω από τη… μηλιά που o ίδιος φύτεψε, «έπεσε» μια ολόκληρη αυτοκρατορία τεχνολογίας, που επί χρόνια μεσουρανεί στο οικοσύστημα των gadgets της Πληροφορικής και της Τηλεπικοινωνίας, και που διαρκώς γιγαντώνεται. Τα προϊόντα της Apple έγιναν το statement μιας εποχής που εκατομμύρια φανατικοί χρήστες είναι ικανοί να δημιουργούν ουρές, για να τα αποκτήσουν πρώτοι.
Ας δούμε λοιπόν, τα milestones της ζωής και της πορείας του ξεχωριστού κυρίου Jobs, που κατάφερε να κάνει έναν ολόκληρο πλανήτη να μην αποκαλεί απλά «κινητό» αυτό που κρατά στα χέρια του, αλλά iPhone, δημιουργώντας αυτόματα μια μοναδική κατηγορία για τα hi-tech products με σήμα το δαγκωμένο μήλο!
O Steve Jobs, μεγάλωσε στο Palo Alto με τους θετούς του γονείς. Το σχολείο για εκείνον ήταν αφόρητα βαρετό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το I.Q. του ήταν πολύ υψηλό, για να ασχολείται με συμβατικά μαθήματα και μελέτες. Έτσι, έκανε skip μία τάξη, άρχισε να περνά χρόνο στη λέσχη εξερευνητών της HP και κάπως έτσι έκλεισε τα 15, οπότε και πήρε το πρώτο του αυτοκίνητο.
Τα τέλη των 60’s βρήκαν τον Jobs να τα έχει «βρει» τέλεια με το lifestyle των hippies, με την τρέλα της εφηβείας να τον «καθοδηγεί» στους όχι και πιο συνετούς δρόμους. Κάποια στιγμή, ένας φίλος του – και μετέπειτα συνεργάτης του- ο Wozniak, του μίλησε για το «μπλε κουτί» και ο Jobs σκέφτηκε πως θα ήταν καλή ιδέα να κάνει δωρεάν υπεραστικές κλήσεις. Έτσι, ο Jobs έκανε accept την πρόσκληση για τον κόσμο των hackers, και χωρίς να το καταλάβει ίδρυσε άτυπα την Apple, δημιουργώντας μια γεννήτρια ακουστικών σημάτων.
Η λέξη «κολλέγιο» έκανε την πίεσή του να ανεβαίνει. Οι γονείς του όμως έπρεπε να υπακούσουν στον όρο του άτυπου «συμβολαίου» που υπέγραψαν κατά την υιοθεσία του. Ο Steve έπρεπε πάση θυσία να λάβει ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Τελικά, ως «αντίποινα» στις πιέσεις, επέλεξε το ακριβότερο κολλέγιο. Η φοιτητική ζωή του Jobs στο Reed ήταν γεμάτη διαλογισμό, μελέτη της ινδικής και κινέζικης φιλοσοφίας και εμμονή με τη χορτοφαγία, που κατά το… θρύλο, αποτέλεσε και έμπνευση για το «βάπτισμα» της εταιρείας του.
Μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία, ο Jobs αποφάσισε πως ήταν καιρός να ξεκινήσει την καριέρα του. Έτσι, το 1974 βρέθηκε στο κατώφλι της Atari, όπου με θράσος ζήτησε δουλειά. Τα κατάφερε. Η θέση ήταν δική του. Βέβαια προτίμησε να αφιερώνει τις εργατοώρες του στο ξεκίνημα της δικής του επιχείρησης. Και κάπως έτσι… η Apple είναι γεγονός. Γιατί Apple όμως; Σωστή και λάθος απάντηση στην ερώτηση δεν υπάρχει. Η επικρατέστερη θεωρία όμως θέλει τον Jobs να εμπνεύστηκε το όνομα από μια ωμοφαγική διατροφή που ακολουθούσε εκείνη την περίοδο, καθώς αναζητούσε ένα brand name που θα τον έκανε να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό της Atari και θα τον έφερνε πιο ψηλά στον τηλεφωνικό κατάλογο.
H ανοδική πορεία της Apple ήταν ασταμάτητη! Όχι όμως και η καριέρα του Jobs, αφού απολύθηκε από την ίδια του την επιχείρηση. Στα 30 του χρόνια ο Steve έκανε reset και restart. Ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία animation κινηματογραφικών παραγωγών, την Pixar και τη NeXT, που αποτέλεσε ένα «Δούρειο Ίππο» για τον Jobs, αφού εξαγοράστηκε από την Apple, κάνοντάς τον ίδιο να επιστρέφει στη θέση του.
O Steve Jobs έχει μιλήσει για τα περίεργα σενάρια της ζωής με θαυμασμό. Η ίδια του η πορεία άλλωστε αποτελεί ένα μοναδικό case study, για όποιον την παρατηρεί από οποιαδήποτε επαγγελματική σκοπιά. Ο Μr. Αpple έβλεπε θετικά κάθε στάση, κάθε σταθμό και κάθε πισωγύρισμα στη ζωή και μετά από καιρό συνειδητοποιούσε πως αυτές οι στάσεις, θα γινόντουσαν στη συνέχεια σημεία που θα ενώνονταν, δημιουργώντας το προσωπικό αφήγημα του κάθε ένα από εμάς. Και τότε, θα αντιλαμβανόμασταν το λόγο που συνέβη κάθε τι, όσο περίεργο ή δυσάρεστο κι αν ήταν τη στιγμή που το βιώναμε, δεν ήταν και τόσο τυχαίο τελικά. Έτσι ακριβώς αντιλήφθηκε και ο ίδιος τις όποιες αναποδιές της ζωής του, αλλά και κάθε περιστατικό που αν και φαινόταν ασήμαντο, τελικά κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν στο δρόμο του ξανά, κάνοντάς τον να κερδίσει κάτι.
Σήμερα, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη μέρα που ο master mind και επιχειρηματίας Steve Jobs μετατράπηκε σε θρύλο της ψηφιακής εποχής. Ο Jobs σε μια τελετή αποφοίτησης στο Stanford το 2005, είχε παροτρύνει το κοινό που τον άκουγε να μην επαναπαυτεί μέχρι να βρει αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει στη ζωή. Η δουλειά καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της κάθε μέρας, γι’ αυτό και πρέπει να την αγαπάμε. Κι αν δε βρούμε αυτό που μας γεμίζει, να μη σταματάμε ποτέ να το ψάχνουμε. Αυτή ήταν η φιλοσοφία της ηγετικής φιγούρας του 21ου αιώνα, υπό τη σκιά της οποίας η τεχνολογία συνεχίζει τα αλματώδη της βήματα.