Αll about Smurfs: Πώς τα Στρουμφάκια «εγκατέλειψαν» το χαρτί και απέκτησαν 3D Animation μορφή!
Πέρασαν 63 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα του 1958, που τα διάσημα και… παράξενα μπλε πλάσματα, κατά κόσμον Στρουμφς, πρωτοεμφανίστηκαν στις σελίδες του βέλγικου κόμικ “Le Journal de Spirou”, ως πρωταγωνιστές της ιστορίας “La Flûte à six schtroumpfs”.
Μέχρι σήμερα, τα μικροσκοπικά Smurfs, πέρασαν πολλές περιπέτειες. Όχι μόνο εξαιτίας του διώκτη τους, Δρακουμέλ, αλλά και εξαιτίας όλων εκείνων των μεταμορφώσεων στις οποίες υπέκυπταν για χρόνια, μέχρι να μας συστηθούν ως 3D κινηματογραφικές περσόνες! Οι Εφαρμοσμένες Τέχνες, και πιο συγκεκριμένα, το
3D Animation, αναλαμβάνουν τη δημιουργική «ευθύνη» για το ολικό… «ρεκτιφιέ» στην εντυπωσιακή Στρουμφίτα, τον αδέξιο Σκουντούφλη, το σοφό Μπάρμπα-Στρουμφ και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Στρουμφοκοινότητας, μέχρι να πάρουν τη σύγχρονη, τρισδιάστατη μορφή τους.
Η σύλληψη της ιδέας…
Στις 23 Οκτωβρίου του 1958, οι αναγνώστες του κόμικ “Le Journal de Spirou”, είδαν να ξεπηδούν από τις σελίδες του κάποια μπλε, κατεργάρικα, ελαφρώς αλλόκοτα και πολύ χαριτωμένα πλάσματα. Και το όνομα αυτών είναι… Στρουμφάκια! Τα credits της δημιουργίας τους αποδίδονται στον εικονογράφο Pierre «Peyo» Culliford, απόφοιτο της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες, προς τιμήν του οποίου τα Στρουμφς γιορτάζουν την εμφάνισή τους στις 25 Ιουνίου κάθε έτους, ημέρα της γέννησής του.
Ως πιθανή πηγή έμπνευσης του Peyo, αναφέρονται τα σκανδιναβικά trolls, που κυριαρχούν στους τοπικούς μύθους, ζουν στα δάση και φημίζονται για τον κατεργάρικο χαρακτήρα τους. Όσο για το χρώμα, φέρεται πως το πρότεινε η σύζυγος του εικονογράφου.
Ωστόσο, μια διαφορετική και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα -και από επιστημονικής πλευράς- εκδοχή, είναι εκείνη που θέλει το Μελένιο, το Λιχούδη, τον Ξεφτέρη και όλα τα υπόλοιπα μέλη του χωριού, να αποτελούν «απογόνους» μιας οικογένειας ανθρώπων με έντονο μπλε χρώμα, που οφειλόταν σε μία σπάνια πάθηση. Η ιδιαιτερότητα των Φουγκάτ, που ζούσε στο ανατολικό Κεντάκι, έγινε γνωστή στις αρχές του 19ου αιώνα. Η μπλε απόχρωση του δέρματός τους ήταν αποτέλεσμα της Μεθαιμοσφαιριναιμίας, κατά την οποία περιορίζεται η μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, κάνοντας τις φλέβες να αποκτούν μπλε χρώμα και δίνοντας στην επιδερμίδα ενιαία γαλάζια όψη.
Η αρχική διαμόρφωση, η… μεταμόρφωση και η απήχηση
Το 1959, οι γαλάζιες, έντυπες δημιουργίες του εικονογράφου Peyo, μεταμορφώθηκαν σε PVC φιγούρες 5 εκατοστών, μεταφράζοντας έτσι την αγάπη του κοινού σε εμπορικό κέρδος. Τα Στρουμφάκια εξελίχθηκαν στους αγαπημένους ήρωες και των διαφημιστών, οι οποίοι και τα μετέτρεψαν σε πρωταγωνιστές της καμπάνιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ μία αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων προσέφερε τις φιγούρες των Στρουμφς στους πελάτες της με κάθε «γέμισμα».
Τη δεκαετία του ’80 τα Στρουμφάκια έκαναν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση, μέσω της ομώνυμης σειράς. Το 1984, η μπλε «παρέα» προσγειώθηκε και στην ΕΡΤ, οπότε και οι ιστορίες τους έγιναν γνωστές στο ελληνικό παιδικό κοινό, μέσα από 256 ξεχωριστά επεισόδια. Στη συνέχεια, η σειρά προβλήθηκε και από άλλους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι που τα Smurfs «εγκατέλειψαν» μερικώς τη μονοδιάστατη παρουσία τους και μεταφέρθηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες, στη μεγάλη οθόνη.
Το 1965, τα Στρουμφάκια κάνουν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο με ένα ασπρόμαυρο film κινουμένων σχεδίων. Μεσολάβησαν αρκετές δεκαετίες, μέχρι οι ήρωες του κλασσικού –πλέον- κόμικ να «αποκοπούν» πλήρως από το χαρτί και να αποκτήσουν τρισδιάστατη όψη. Έτσι, το 2011 η ταινία «The Smurfs» προβάλλεται στο cinema, παρουσιάζοντάς μας για πρώτη φορά τους πρωταγωνιστές της με τη νέα, ανανεωμένη εικόνα τους. Μια 3D Computer Animated ταινία που εντάσσει τους μικροσκοπικούς της πρωταγωνιστές στο πραγματικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης, με τους ίδιους να περιφέρονται στους δρόμους της μεγαλούπολης, συνυπάρχοντας με τους κατοίκους της. Το 2013 ακολούθησε το σίκουελ της ταινίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα προβλήθηκε το τελευταίο –προς το παρόν- film, με τίτλο «Τα Στρουμφάκια: Tο χαμένο χωριό».
Κοινός παρανομαστής όλων των ταινιών, των comics και της τηλεοπτικής σειράς, είναι η προσπάθεια των χαριτωμένων κατοίκων του Στρουμφοχωριού να ξεφύγουν από τα χέρια του Δρακουμέλ, που τα κυνηγά απεγνωσμένα! Τα Στρουμφάκια ωστόσο, παρουσιάζουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πέραν του ψυχαγωγικού τους ρόλου. Είναι από τα πλέον κλασικά κινούμενα σχέδια, που λόγω της απήχησής τους δεν περιορίστηκαν στην αρχική version που ο Peyo λάνσαρε πριν πολλές δεκαετίες. Η εξέλιξη των τεχνών τα παρέσυρε, τα αναδιαμόρφωσε και εν τελει τα προσάρμοσε στη σύγχρονη εποχή, διατηρώντας πάντα τα πρωταρχικά στοιχεία του περιεχομένου της ιστορίας, αλλάζοντας όμως σημαντικά τον τρόπο που οι νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται την εικόνα τους.
Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ διαθέτει τα πληρέστερα προγράμματα σπουδών στον Τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών, με ένα αναγνωρισμένο team καθηγητών, που διαθέτει ισχυρή παρουσία στο σύγχρονο τεχνόκοσμο. Οι σπουδαστές Art & Design, μέσα από projects υψηλού art quality, έρχονται σε επαφή με όλες τις νέες εικαστικές τάσεις, αλλά και με καλλιτεχνικά «ορόσημα» της ιστορίας, που συχνά επανέρχονται στο προσκήνιο υπό νέα μορφή.