athl dimosiografos icon Αθλητική Δημοσιογραφία

Ο Αθλητικός Δημοσιογράφος είναι αυτός που θα μας συγκινήσει, αυτός που θα μας ενθουσιάσει, με τη δύναμη του λόγου του σε κάθε αθλητική περιγραφή, με τη δύναμη της γραφής του σε κάθε αθλητικό ρεπορτάζ. Φέρνει σε κάθε σπίτι τον παλμό της αθλητικής ενημέρωσης, παρουσιάζει και αναλύει με αντικειμενικότητα την αθλητική επικαιρότητα.

Η Αθλητική Δημοσιογραφία είναι το επάγγελμα του μέλλοντος. Επιλέγοντας το επάγγελμα του Αθλητικού Δημοσιογράφου, επιλέγεις ένα πολυδιάστατο επάγγελμα που σου προσφέρει πολύπλευρες εμπειρίες και συνεχείς εναλλαγές παραστάσεων.

Το πρόγραμμα σπουδών της ειδικότητας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω.

 • Μαζί με τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  Αθλητικός σχολιαστής, παρουσιαστής, ρεπόρτερ, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου έχει συνδέσει, εδώ και τρεις δεκαετίες, το όνομά του με την ΕΡΤ και την τηλεοπτική κάλυψη όλων των μεγάλων αθλητικών γεγονότων στο μπάσκετ, το στίβο, το τέννις. Καθιέρωσε τη μικτή ζώνη στις κορυφαίες διοργανώσεις του στίβου, δημιούργησε και παρουσίασε την πρώτη σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα (τις πολυβραβευμένες “ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ”), σχολιάζει τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει οργανώσει την τηλεοπτική παραγωγή σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, είναι συγγραφέας βραβευμένου βιβλίου για το 2004 ενώ από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας συνεργάζεται σταθερά στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τα τελευταία χρόνια με την ιδιότητα του επικεφαλής της Σχολής Αθλητικής Δημοσιογραφίας.

 • Μαζί με τον Περικλή Στέλλα στο ΙΕΚ ΑΚΜH

  Ο Περικλής Στέλλας άρχισε να παλεύει με τη δημοσιογραφία το 1979. Μαθητής λυκείου, ακόμα, ασχολήθηκε με το επαρχιακό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και το αθλητικό ρεπορτάζ στη «Σπορ του Βορρά». Έχει αφήσει την υπογραφή του σε πολλές εφημερίδες ενώ από το 2002 έως και το 2016 ήταν διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εφημερίδας «Goal». Βρέθηκε πρώτη φορά πίσω από μικρόφωνο στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ το 1986 και μαγεύτηκε. Οι ακροατές τον αγάπησαν και τον κράτησαν στις πρώτες θέσεις, από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ μέχρι τον ARENA FM. Στην τηλεόραση βρέθηκε το 1986 στην ΕΡΤ. Για περισσότερα από 20 χρόνια ήταν στη βασική ομάδα σχολιαστών του Champions League από το Mega. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες ρεπορτάζ, περιγραφές αγώνων και αποκλειστικές συνεντεύξεις. Έχει γράψει δύο βιβλία. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και τέσσερα χρόνια μέλος της διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

 • Μαζί με τον Γιώργο Τραπεζανίδη στο ΙΕΚ ΑΚΜH

  Ο Γιώργος Τραπεζανίδης γεννιέται το 1962. Από το 1981 έως το 1984 εργάζεται ως συντάκτης του αθλητικού τμήματος στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» όπου από το 1998 έως και το 2005 διατέλεσε και προϊστάμενος. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», εργάστηκε ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Μακεδονία» αλλά και ως αρχισυντάκτης και Σύμβουλος Έκδοσης της «Metrosport», ενώ διατέλεσε και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Arena Press». Από το 2016 έως και σήμερα, είναι αρχισυντάκτης-υπεύθυνος σύνταξης της εφημερίδας «ThessNews». Ήταν γα πολλά χρόνια συνεργάτης αθλητικού τμήματος Κλιμακίου ΕΡΤ Β. Ελλάδας, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής στην ΕΡΤ3 όπου και διετέλεσε και προϊστάμενος του τμήματος, υπήρξε αναπληρωτής προϊστάμενος, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της ΕΡΤ3/ΝΕΤ ενώ από το 2015 έως και σήμερα είναι αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ3. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Μπάσκετ, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου ενώ στις τηλεοπτικές περιγραφές του ως αθλητικός συντάκτης-απεσταλμένος της ΕΡΤ συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο Τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (2012), ο Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ (2013), Τελικοί ULEB Cup Μπάσκετ (2005, 2006) καθώς και περιγραφές των Αγώνων ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ.

 • Μαζί με τον Γιώργο Λυκουρόπουλο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρόπουλος είναι Διευθυντής Αθλητικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Εργάστηκε για 22 χρόνια στην τηλεόραση της NOVA ως σπόρτκάστερ, παρουσιαστής εκπομπών και επιμελητής αθλητικών ντοκιμαντέρ και για πολλά χρόνια ως συντάκτης, ρεπόρτερ και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών γενικού ενδιαφέροντος ενώ διετέλεσε Διευθυντής Αθλητικού Τμήματος της εφημερίδας "Καθημερινή". Τα τελευταία 2 χρόνια είναι ο βασικός παρουσιαστής της ιστορικής εκπομπής της ΕΡΤ "Αθλητική Κυριακή". Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Συνεργάζεται με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ από το 2003 ως καθηγητής αθλητικής και γενικής δημοσιογραφίας.

 • Μαζί με τον Παντελή Διαμαντόπουλο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  Ο Παντελής Διαμαντόπουλος ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία στη δημοσιογραφία και αρθρογραφεί από την πρώτη μέρα στην ιστοσελίδα SPORT 24 για τον Ολυμπιακό σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Η δουλειά αυτή του έχει χαρίσει –όπως λέει ο ίδιος- άπειρα ταξίδια, τρομερές εμπειρίες και κυρίως, εκατοντάδες ιστορίες, δηλαδή μια γεμάτη επαγγελματική ζωή. Σήμερα είναι ο διευθυντής του SPORT24RADIO 103,3 και καθηγητής αθλητικής δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πειραιά.

 • Μαζί με τον Τάκη Πουρναράκη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  Ο Τάκης Πουρναράκης είναι μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, δημοσιογράφος το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με τις μεταδόσεις της Formula 1 για 20 χρόνια. Έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας όπως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το περιοδικό «4 Τροχοί». Έχει εμπλακεί στη διοργάνωση, επικοινωνία και παρουσίαση μεγάλων events, όπως το «Ράλι Ακρόπολις» αλλά και το «PICK» με το οποίο έχει ταυτιστεί ως παρουσιαστής κάθε χρόνο στην Πάτρα εδώ και μια δεκαετία. Τα τελευταία χρόνια επενδύει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην οδική ασφάλεια, με τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και ομιλιών.

 • Μαζί με τον Ισίδωρο Πρίντεζη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  O Iσίδωρος Πρίντεζης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από το 1993 ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής και σπίκερ αγώνων σε ΣΚΑΪ, ALPHA TV, NOVASPORTS και άλλα έντυπα και ραδιοφωνικά αθλητικά Μέσα. Έχει εργαστεί στο γραφείο Τύπου και επικοινωνίας της Ομοσπονδίας Βόλεϊ. Με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συνεργάζεται σταθερά από το 2014.

 • Μαζί με τον Βασίλη Μπακόπουλο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  Απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, εργάζεται από το 2002 μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ με θητεία σε μεγάλα αθλητικά Μέσα της χώρας (gazzetta.gr, sport24.gr). Έχει περιγράψει μεταξύ άλλων πέντε τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερις τελικούς Europa League, τελικούς και ημιτελικούς Μουντιάλ και EURO. Παράλληλα έχει κάνει ρεπορτάζ ή περιγράψει περισσότερους από 120 αγώνες στο εξωτερικό. Σήμερα είναι παρουσιαστής των εκπομπών του Champions League για τη Δημόσια Τηλεόραση (Champions ΕΡΤ) και πριν από αυτό της "Αθλητικής Κυριακής" για 7,5 χρόνια. Εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΑ Σπορ, ενώ συμμετείχε στη δημοσιογραφική ομάδα του βραβευμένου στο εξωτερικό αθλητικού ντοκιμαντέρ «Σπορ Ιστορίες».

Φοιτώντας στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ απολαμβάνεις μοναδικά προνόμια:

 • Αποκλειστικές συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Αθλητικά Μέσα, καθώς και τους κορυφαίους αθλητικούς δημοσιογράφους.
 • Πλήρως εξοπλισμένα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά studios σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
 • Χρήση των δικών σου μέσων (Ραδιοφωνικός Σταθμός AKMI RADIO και Εφημερίδες MEA CULPA, DRAFT, Χαλλλαρά Νέα) για θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.
 • Εκπόνηση ρεαλιστικών project σε όλη τη γκάμα των δραστηριοτήτων του επαγγελματία αθλητικού δημοσιογράφου, από το ρεπορτάζ μέχρι την παρουσίαση αθλητικού δελτίου
 • Συνεργασία με σπουδαστές άλλων ειδικοτήτων του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ για την πραγματοποίηση συνδυαστικών εργασιών (matrix projects) για τα ΜΜΕ
 • Ανάπτυξη του προσωπικού σου portfolio με ειδικές εργασίες και πολυσήμαντη προσωπική εμπειρία
 • Εκπαιδεύεσαι με επικεφαλής τον Δημήτρη Χατζηεγωργίου και τους (ενδεικτικά): Παντελή Διαμαντόπουλο, Πάνο Βόγλη, Βασίλη Μπακόπουλο, Ισίδωρο Πρίντεζη, Τάκη Πουρνάρα κ.α
 • Ειδικό σεμινάριο “Social Media & Interactive Journalism”
 • Αποκλειστική συνεργασία με Real Group: Οι αριστούχοι σπουδαστές δημοσιεύουν τα άρθρα τους στη Real News, κάνουν τις δικές τους ραδιοφωνικές  εκπομπές στο Real FM και συμμετέχουν στη δημοσιογραφική επιμέλεια και παραγωγή των εκπομπών του enikos.gr
 • Ειδική συνεργασία με το ΣΚΑΪ RADIO & SKAI GOAL για πρακτική άσκηση των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με Κρατική Αναγνώριση, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τη γλώσσα των αριθμών, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή σπουδών για όσους νέους ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο (Πρώτο ΙΕΚ σε αριθμό καταρτιζόμενων, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας). Το IEK ΑΚΜΗ είναι Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας ως Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του.

 • Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Διπλώματος, το οποίο χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 150 μονάδων για διορισμό του στο Δημόσιο (Π.Δ. 50/27-2/2001, ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ απονέμεται έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, Δημοσίων και Ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος.
 • Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων ΙΕΚ.
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4283/2014, σύμφωνα με το ΦΕΚ 189, άρθρο 12), διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό εκπαιδευτήριο που διαθέτει πλήθος ιδιόκτητων, υπερσύγχρονων εργαστηριών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων.

 • Μόνο το ΙΕΚ ΑΚΜΗ διαθέτει 32 ιδιόκτητα state-of-the-art εργαστήρια και studios, όπου οι σπουδαστές εκπαιδεύονται με τις δικές τους εκπομπές, δελτία ειδήσεων και συνεντεύξεις. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπομπή στον ιδιόκτητο σπουδαστικό  Ραδιοφωνικό Σταθμό, «AKMH RADIO» με καθημερινό πρόγραμμα μέσω διαδικτύου - http://www.akmi-radio.gr

 • Εξειδικεύονται στα Social Media & Interactive Journalism καθώς και στα έντυπα Μέσα, στα υπερσύγχρονα εργαστήρια με Η/Y τελευταίας τεχνολογίας, στην αρτιότερη υποδομή που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα με το πιο εξελιγμένο Software.

 • Επιπλέον, διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που απέσπασε το βραβείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση- "Innovation in Education", προσθέτοντας μία ακόμη σημαντικότατη παγκόσμια διάκριση στο σύνολο των διεθνών βραβεύσεων που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Με τη διάκριση αυτή ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ αποτελεί το ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ όλων των βαθμίδων που εφαρμόζει την πρωτοποριακή χρήση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα κάνοντας χρήση αυτών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και αναγνωρίζεται δικαίως ως INNOVATOR IN EDUCATIOΝ στην Ελλάδα.

Μετά την αποφοίτησή σου, έχεις τις ακόλουθες προοπτικές εξέλιξης των σπουδών σου:

 • Να συνεχίσεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκτώντας ένα δεύτερο δίπλωμα σε συναφή ειδικότητα της επιλογής σου.
 • Να παρακολουθήσεις επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ προκειμένου να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τίτλοι σεμιναρίων όπως «Οι Παραγωγοί της Πληροφορίας και οι Αγορές», «Είναι τα Blogs σήμερα Μέσα Ενημέρωσης;», «Νέες Τάσεις στη Δημοσιογραφική Συνέντευξη», «Ηλεκτρονική Διαχείριση Ειδήσεων», «Η Αθλητική Δημοσιογραφία στην εποχή της Ηλεκτρονικής Πραγματικότητας», «Ανάλυση Ντέρμπι των αιωνίων από την πλευρά του Προπονητή».

Ως απόφοιτος Αθλητικός Δημοσιογράφος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχεις αναπτύξει τις γνώσεις σου και έχεις αποκτήσει εμπειρία από την πρώτη ημέρα των σπουδών σου. Οι επαγγελματικές σου επιλογές βρίσκονται σε όλο το φάσμα των αθλητικών μέσων, αλλά και της επικοινωνίας γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, στις επιλογές αυτές περιλαμβάνονται:

 • Τηλεοπτικοί Σταθμοί,
 • Ραδιοφωνικοί Σταθμοί,
 • Εφημερίδες,
 • Περιοδικά,
 • Online μέσα,
 • Γραφεία Τύπου Ομάδων, Ομοσπονδιών, Συλλόγων, ΠΑΕ,
 • Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και
 • Εταιρίες Δημοσίων Σχέσεων, Αθλητικού Marketing κ.ά.
 • Web TV
 • Web Radio
 • Portal αθλητικής ενημέρωσης