senariografos icon Τέχνη Σεναριογραφίας

Η Σεναριογραφία είναι τέχνη και τεχνική. Είναι η μετατροπή μιας ιδέας σε σενάριο, δηλαδή σε ιστορία, η οποία έχει ανάγκη την εικόνα για να μπορεί να αξιοποιηθεί από τα οπτικοακουστικά μέσα (ταινία, τηλεοπτική σειρά, video clip κ.λπ.).

Πρακτικά, ο Σεναριογράφος «παράγει» αυτήν ακριβώς την «οπτική συνέχεια». Είναι ο αφηγητής της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και κινηματογραφικής παραγωγής, ένας σημαντικός κρίκος στην παραγωγική αλυσίδα, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση. Η συγγραφή Σεναρίου μπορεί να βασίζεται σε πρωτότυπη ιδέα του ίδιου του σεναριογράφου ή των άλλων συντελεστών μιας παραγωγής, αλλά και στη μετατροπή λογοτεχνικού έργου, κάτι πολύ διαδεδομένο στο χώρο της σημερινής κινηματογραφικής και τηλεοπτικής πραγματικότητας.
Από την παραπάνω περιγραφή γίνεται φανερό ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης ειδικότητας στη διαδικασία μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής είναι πάρα πολύ σημαντικός, αφού χωρίς την ύπαρξη σεναρίου, δεν μπορεί να γίνει γύρισμα και άρα δεν μπορεί να υπάρχει κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό προϊόν.

Επίσης, αν λάβουμε υπόψη ότι η συγγραφή σεναρίου βραβεύεται σε όλα τα Διεθνή φεστιβάλ, ως σημαντικός παράγοντας στην επιτυχή ολοκλήρωση του προσδοκώμενου αποτελέσματος, τότε κατανοούμε τη σημαντικότητα του ρόλου του Σεναριογράφου. Πρόκειται για Διεθνώς καταξιωμένο επάγγελμα με πολλές επιτυχίες, ορισμένες από τις οποίες έμειναν χαραγμένες στην Παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Φοιτώντας στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ απολαμβάνεις μοναδικά προνόμια:

 • Μαθαίνεις τις αρχές, τις τεχνικές και τα μυστικά της σεναριογραφίας.
 • Συμμετέχεις σε workgroups ανάπτυξης διαφόρων μορφών σεναρίου.
 • Συνεργάζεσαι με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς για την υλοποίηση μιας ομαδικής παραγωγής – project που ουσιαστικά αποτελεί τις τελικές εξετάσεις σου για κάθε εξάμηνο, με αποκορύφωμα τη διπλωματική σου παραγωγή που γίνεται με την καθοδήγηση και πλήρη τεχνική υποστήριξη της σχολής.
 • Γράφεις, «γυρίζεις» και προωθείς τα δικά σου σενάρια σε διαγωνισμούς και κινηματογραφικά Φεστιβάλ, δημιουργείς το δικό σου portfolio.
 • Παρακολουθείς σεμινάρια από τα πιο επιτυχημένα ονόματα της σύγχρονης σεναριακής παραγωγής.
 • Συνεργάζεσαι με προσωπικότητες του οπτικοακουστικού χώρου για την αξιολόγηση και προώθηση της δουλειάς σου.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με Κρατική Αναγνώριση, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τη γλώσσα των αριθμών, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή σπουδών για όσους νέους ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο (Πρώτο ΙΕΚ σε αριθμό καταρτιζόμενων, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας). Το IEK ΑΚΜΗ είναι Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας ως Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του.

 • Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Διπλώματος, το οποίο χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 150 μονάδων για διορισμό του στο Δημόσιο (Π.Δ. 50/27-2/2001, ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ απονέμεται έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, Δημοσίων και Ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος.
 • Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων ΙΕΚ.
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4283/2014, σύμφωνα με το ΦΕΚ 189, άρθρο 12), διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό εκπαιδευτήριο που διαθέτει πλήθος υπερσύγχρονων εργαστηριών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων.
 • Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που απέσπασε το βραβείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση- "Innovation in Education", προσθέτοντας μία ακόμη σημαντικότατη παγκόσμια διάκριση στο σύνολο των διεθνών βραβεύσεων που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Με την διάκριση αυτή ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ αποτελεί το ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ όλων των βαθμίδων που εφαρμόζει την πρωτοποριακή χρήση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα κάνοντας χρήση αυτών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και αναγνωρίζεται δικαίως ως INNOVATOR IN EDUCATIOΝ στην Ελλάδα.

Μετά την αποφοίτησή σου, έχεις τις ακόλουθες προοπτικές εξέλιξης των σπουδών σου:

 • να συνεχίσεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκτώντας και δεύτερο δίπλωμα σε συναφή ειδικότητα της επιλογής σου,
 • να παρακολουθήσεις επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ προκειμένου να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τίτλοι σεμιναρίων όπως «Ζωγραφίζοντας με το φως – Τα μυστικά των μεγάλων Διευθυντών Φωτογραφίας», «Master Class για το Musical: Stairway to Broadway», «Σκηνοθεσία, Περιπέτεια και Όνειρο», «Τα μυστικά των Υποβρύχιων Λήψεων», «Xειρισμός Steadicam» «Οι Μεγάλες Μορφές στην Αρχαία Τραγωδία», «Ντοκιμαντέρ cross media», «Σκηνοθεσία, ένα βήμα προς την αλήθεια, τον έρωτα, το πάθος και το ψέμα», «Workshop: οι Κωμικοί Χαρακτήρες ανά τους Αιώνες», «Πώς μια ποιοτική ταινία μπορεί να είναι ελκυστική στο κοινό».

Απασχολούμενος ως Σεναριογράφος:

 • Μετατρέπεις μια πρωτότυπη ιδέα σε Σενάριο με ή χωρίς υπόθεση, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Fiction / Non Fiction).
 • Μετατρέπεις ένα λογοτεχνικό έργο σε σενάριο με υπόθεση, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Adaptation).
 • Μετατρέπεις ένα δοκίμιο, ένα δημοσιογραφικό κείμενο ή ένα ρεπορτάζ σε Σενάριο χωρίς υπόθεση ή σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (Imaginative Documentary).
 • Γράφεις Σενάρια για τη διαφήμιση προϊόντων στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
 • Διαμορφώνεις το δικό σου portfolio μέσα από τις προσεκτικά επιλεγμένες εργασίες που σου ανατίθενται κάθε εξάμηνο.


Οι επαγγελματικές σου επιλογές περιλαμβάνουν εργασία σε:

 • Kινηματογράφο,
 • Τηλεοπτικούς Σταθμούς,
 • Εταιρίες Παραγωγής και Προώθησης,
 • Ως συνεργάτης άλλων Σεναριογράφων για τη διόρθωση σεναρίων και
 • Ως ελεύθερος επαγγελματίας