ypokritiki icon Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου - Κινηματογράφου

Υποδύομαι ένα ρόλο σημαίνει προσπαθώ να μεταφέρω στο θεατή έναν ολόκληρο κόσμο. Τον κάνω να “συν-κινηθεί”. Είμαι το όργανο μέσω του οποίου θα φθάσουν στην ψυχή και στο μυαλό των θεατών τα νοήματα ενός έργου. Η σπουδή της υποκριτικής είναι πρώτα από όλα ένα ταξίδι στην αυτογνωσία, μια απόλυτα πειθαρχημένη, απαιτητική και συχνά επίπονη διαδικασία, που ως στόχο έχει να εκπαιδεύσει θεατές και θεώμενους στην πολυπόθητη - κατά Αριστοτέλη - κάθαρση.

Ως απόφοιτος της ειδικότητας θα έχεις πιστοποιημένη από το κράτος θεωρητική και τεχνική κατάρτιση, η οποία θα σε καταστήσει ικανό και υπεύθυνο να αναλάβεις, να δημιουργήσεις αλλά και να υπηρετήσεις ρόλους διαφόρων ειδών στο χώρο του Θεάματος (θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ.)

 • Σπουδάζεις ηθοποιός δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους της υποκριτικής τέχνης.
 • Παρακολουθείς ένα μοντέρνο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, στα πρότυπα των μεγαλύτερων σχολών του εξωτερικού.
 • Συμμετέχεις σε μια Διεθνή προσέγγιση των θεατρικών σπουδών, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ελληνική μεγάλη θεατρική παράδοση.
 • Συνεργάζεσαι με σπουδαστές άλλων ειδικοτήτων και δημιουργείς μαζί τους ολοκληρωμένες παραστάσεις.
 • Αποκτάς ποικιλία εμπειριών μέσα από ειδικά σεμινάρια και μαθήματα εξειδίκευσης.
 • Ανεβάζεις τις δικές σου παραστάσεις και ωριμάζεις δραματουργικά μέσα από πληθώρα ρόλων και σκηνοθετών.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με Κρατική Αναγνώριση, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τη γλώσσα των αριθμών, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή σπουδών για όσους νέους ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο (Πρώτο ΙΕΚ σε αριθμό καταρτιζόμενων, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας). Το IEK ΑΚΜΗ είναι Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας ως Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του.

 • Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Διπλώματος, το οποίο χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 150 μονάδων για διορισμό του στο Δημόσιο (Π.Δ. 50/27-2/2001, ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ απονέμεται έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, Δημοσίων και Ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος.
 • Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων ΙΕΚ.
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4283/2014, σύμφωνα με το ΦΕΚ 189, άρθρο 12), διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό εκπαιδευτήριο που διαθέτει πλήθος υπερσύγχρονων εργαστηριών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων.
 • Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που απέσπασε το βραβείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση- "Innovation in Education", προσθέτοντας μία ακόμη σημαντικότατη παγκόσμια διάκριση στο σύνολο των διεθνών βραβεύσεων που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Με τη διάκριση αυτή ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ αποτελεί το ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ όλων των βαθμίδων που εφαρμόζει την πρωτοποριακή χρήση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα κάνοντας χρήση αυτών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και αναγνωρίζεται δικαίως ως INNOVATOR IN EDUCATIOΝ στην Ελλάδα.

Aν λάβουμε υπόψη το πλήθος των Μ.Μ.Ε., την αύξηση των θεάτρων, καθώς και την εξέλιξη του κινηματογράφου, ως απόφοιτος της ειδικότητας έχεις ένα ευρύ φάσμα επιλογής απασχόλησης. Η επαγγελματική σου εξέλιξη περιλαμβάνει εργασία ως Ηθοποιός του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης (τηλεοπτικές παραγωγές και διαφημιστικά σποτ), σε σπικάζ, λούπες, μεταγλωττίσεις, ή ως καθηγητής υποκριτικής ή δάσκαλος σε θεατρικό παιχνίδι, εφόσον συνεχίσεις και ολοκληρώσεις περαιτέρω τις σπουδές σου.

Μετά την αποφοίτησή σου, έχεις τις ακόλουθες προοπτικές εξέλιξης των σπουδών σου:

 • να συνεχίσεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκτώντας και δεύτερο δίπλωμα σε συναφή ειδικότητα της επιλογής σου,
 • να παρακολουθήσεις επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ προκειμένου να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τίτλοι σεμιναρίων όπως “Master Class για το Musical: Stairway to Broadway”, «Οι Μεγάλες Μορφές στην Αρχαία Τραγωδία», «Workshop: οι Κωμικοί Χαρακτήρες ανά τους Αιώνες», «Workshop Υποκριτικής», «Τεχνικές Σπικάζ, Λούπες, Μεταγλωττίσεις»