mixanikos thermikon icon Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Με την ταχύτατη εξάπλωση του φυσικού αερίου, η γνώση για μια τέτοια μορφή ενέργειας αποτελεί ανεκτίμητο επαγγελματικό προσόν.

Ο Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου είναι ένα σύγχρονο επάγγελμα, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο κλάδο με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ο απόφοιτος της ειδικότητας είναι ένας ειδικευμένος τεχνικός, ικανός να εκτελεί εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων και συσκευών θέρμανσης και τεχνολογίας πετρελαίου και αερίων καυσίμων, καθώς και με τη διανομή, τη μεταφορά και τον ποιοτικό έλεγχο αυτών.

                         

Φοιτώντας στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ απολαμβάνεις μοναδικά προνόμια:

 • Μαθαίνεις να εγκαθιστάς, συντηρείς και επισκευάζεις δίκτυα αερίων καυσίμων και τις διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου από επαγγελματίες εκπαιδευτές.
 • Κάνεις την πρακτική σου σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε αυτόνομα εργαστήρια και σε πλήρως εξοπλισμένα συνεργεία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
 • Παρακολουθείς εκπαιδευτικά σεμινάρια από ειδικούς, σε όλα τα θέματα της ειδικότητάς σου.
 • Αποκτάς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να εργαστείς ως πιστοποιημένος επαγγελματίας.
 • Διδάσκεσαι από καθηγητές και τεχνικούς που συνεργάζονται με τις: Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
 • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ διατηρεί συνεργασίες με εταιρίες όπως ΕΚΟ, BAXY, ARISTON, BUDERUS, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ & Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με Κρατική Αναγνώριση, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τη γλώσσα των αριθμών, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή σπουδών για όσους νέους ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο (Πρώτο ΙΕΚ σε αριθμό καταρτιζόμενων, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας). Το IEK ΑΚΜΗ είναι Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας ως Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του.

 • Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Διπλώματος, το οποίο χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 150 μονάδων για διορισμό του στο Δημόσιο (Π.Δ. 50/27-2/2001, ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ απονέμεται έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, Δημοσίων και Ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος.
 • Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων ΙΕΚ.
 • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4283/2014, σύμφωνα με το ΦΕΚ 189, άρθρο 12), διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό εκπαιδευτήριο που διαθέτει πλήθος υπερσύγχρονων εργαστηρίων με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων.
 • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ διαθέτει ιδιόκτητα εργαστήρια στα οποία πραγματοποιείται το σύνολο της εκπαίδευσης του Μηχανικού Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται σε υπερσύγχρονα εργαστήρια θερμικών εγκαταστάσεων και κατά αποκλειστικότητα με εφαρμογές τεχνολογίας φυσικού αερίου, υδραυλικού αυτοματισμού και «έξυπνου σπιτιού», σε περιβάλλον πραγματικών συνθηκών εργασίας (job environment simulation), με την υποστήριξη κορυφαίων εταιριών όπως REFLEX, WILO, WURTH, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, BRASS FORM, CHERBROS, ΕΚΟ,  BAXY,  ARISTON,  BUDERUS,  ΔΕΠΑ,  ΔΕΣΦΑ & ΑΓΩΓΟ Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
 • Επιπλέον, διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που απέσπασε το βραβείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση - "Innovation in Education" - προσθέτοντας μία ακόμη σημαντικότατη παγκόσμια διάκριση στο σύνολο των Διεθνών βραβεύσεων που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Με τη διάκριση αυτή ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ αποτελεί το ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ όλων των βαθμίδων που εφαρμόζει την πρωτοποριακή χρήση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα κάνοντας χρήση αυτών τόσο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όσο και στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και αναγνωρίζεται δικαίως ως INNOVATOR IN EDUCATIOΝ στην Ελλάδα.

Μετά την αποφοίτησή σου, έχεις τις ακόλουθες προοπτικές για να εξελίξεις τις σπουδές σου:

 • να συνεχίσεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκτώντας ένα δεύτερο δίπλωμα σε συναφή ειδικότητα της επιλογής σου και
 • να παρακολουθήσεις επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προκειμένου να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, δίπλα σε ειδικούς επαγγελματίες από τις κορυφαίες συνεργαζόμενες εταιρίες του χώρου: UPONOR, WILO HELLAS, GRUNDFOS, BUDERUS, REFLEX, CHERBEOS, όπως «Σεμινάριο στα Συμβατικά και Πρεσαριστά Συστήματα Σύνδεσης του πολυστρωματικού σωλήνα Uponor», «Έξυπνα Κτίρια» κ.α.

Ως απόφοιτος της ειδικότητας του Τεχνικού Μηχανικού Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας, μπορείς να εργασθείς σε:

 • Δημόσιες Υπηρεσίες ως συντηρητής – εγκαταστάτης,
 • Συνεργεία συντήρησης εγκαταστάσεων Ιδιωτικών ή Δημόσιων Κτιρίων,
 • Εμπορικές Επιχειρήσεις συσκευών θέρμανσης,
 • Βιομηχανίες & Βιοτεχνίες που κατασκευάζουν Υλικά και Εξαρτήματα Εγκαταστάσεων και

 

Ως ελεύθερος επαγγελματίας ή να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση.