icon mageiriki Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας (Chef)

Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας - Chef είναι ο επαγγελματίας που έχει τις ικανότητες να διοικήσει και να διευθύνει, το υφιστάμενο προσωπικό της κουζίνας και μπορεί να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Η σημερινή - έντονα ανταγωνιστική - αγορά εργασίας απαιτεί πολυάριθμο προσωπικό για τη στελέχωση της κουζίνας μιας επισιτιστικής ή τουριστικής μονάδας. Η ανάγκη για στελέχη που κατέχουν την τέχνη της μαγειρικής σε επαγγελματικό επίπεδο είναι μεγάλη και επιτακτική, ιδιαίτερα σε μια χώρα της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα.

Με τις γνώσεις που αποκτάς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου μπορείς να αναλάβεις υπεύθυνα την οργάνωση και λειτουργία μια σύγχρονης κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου.

Εξειδικεύεσαι στην παραγωγή παρασκευασμάτων που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ενώ η πολύωρη εξάσκηση στα εργαστήρια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε κάνουν να χειρίζεσαι με ευκολία όλα τα εργαλεία και σκεύη της κουζίνας.

pic keimenou mageiriki
  • Μαζί με τον Γιάννη Μπαξεβάνη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ!

    Ο Έλληνας «μάγος» της γαστρονομίας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε με άριστα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες και να γνωρίσει διαφορετικές κουζίνες (Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία). Στο Hilton Στρασβούργου τού απονέμεται ασημένιο μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Γαστρονομίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάζεται ως σεφ σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια.

  • Μαζί με τον Χρήστο Βεργάδο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

    Γνωστός ως Maitre “Εικαστικής Ζαχαροπλαστικής”, με σπουδές στην Ελλάδα και στη Γαλλία στο E.N.S.P., δίπλα στους κορυφαίους pastry chefs Y. Thuries και A. Ducasse. Δημιουργός του Sweet Fashion Show, μιας φαντασμαγορικής επίδειξης όπου η ζαχαροπλαστική συναντά την υψηλή ραπτική και με βοηθούς του τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, παρουσίασε ρούχα, εσώρουχα και αξεσουάρ φτιαγμένα από Α’ ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως σοκολάτα, ψωμί, σταφίδες, κουφέτα, marshmelows κ.ά.

  • Μαζί με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

    Σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και Μαγειρική στο Culinary Institute of America. Εκεί μαθήτευσε και εργάστηκε δίπλα σε κορυφαίους Chef. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να αφοσιωθεί στην ελληνική γαστρονομία. Εργάσθηκε ως chef του εστιατορίου «Αλάτσι», όπου κέρδισε Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet. Η επιτυχημένη του πορεία συνεχίστηκε από τη θέση του executive chef στα εστιατόρια ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό . Αυτή την εποχή τον βρίσκουμε στο εστιατόριο του Μουσείου Γουλανδρή.

    Από το 2010 τον παρακολουθούμε και από τους δέκτες μας σε εκπομπές όπως το «Master Chef» και το «Blind Taste».

  • Μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

    Έχει εργασθεί ως Chef στα πιο κοσμοπολίτικα εστιατόρια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε VIP Catering και σε σημαντικά ξενοδοχεία της Ιταλίας. Για 15 χρόνια αποτέλεσε Executive Chef στη βασιλική Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, ενώ παράλληλα τις μαγειρικές του δημιουργίες έχουν γευτεί επιφανείς προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ όπως ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι. Τη φετινή χρονιά τον απολαύσαμε ως κριτή στην εκπομπή «Master Chef».

    Εκτός από εξαιρετικά πιάτα και τεχνικές, ο διακεκριμένος Chef ασχολείται με τον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης (R&D), το food styling, το food design and photography και το business management γαστρονομίας και τουρισμού.

Φοιτώντας στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ απολαμβάνεις μοναδικά προνόμια:

  • Σπουδάζεις δίπλα σε καταξιωμένους chefs από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Συμμετέχεις σε διεθνή φεστιβάλ γαστρονομίας.
  • Χρησιμοποιείς σύγχρονες επαγγελματικές κουζίνες στα πρότυπα μεγάλων εστιατορίων.
  • Μαθαίνεις τα μυστικά του επαγγέλματος από επιτυχημένους επαγγελματίες.
  • Κάνεις την πρακτική σου σε μεγάλες μονάδες εστίασης.
  • Αποκτάς πιστοποιήσεις και Διεθνή διπλώματα όπως του Ecole Ritz Escoffier και άλλων, τα οποία αποτελούν διαβατήριο για την αγορά εργασίας.

 

Συνεργαζόμενοι φορείς πρακτικής & απασχόλησης (ενδεικτική λίστα)

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

GRANDE BRETAGNE, ATHENAEUM INTERCONTINENTAL, HYATT REGENCY, GRAND CHALET, SEMIRAMIS, MESSONGHI BEACH, ROYAL OLYMPIC, ATHENS ELECTRA PALACE, ZAFOLIA, PRESIDENT, MAKEDONIA PALACE, PARK, LAGONISSI SEASIDE RESORT, METROPOLITAN, ALDEMAR RESORTS , ΟΜΙΛΟΣ GRECOTEL, LOUIS HOTELS, AIROTEL GROUP HOTELS, NJV ATHENS PLAZA, KING GEORGE, BEST WESTERN HOTELS & RESORTS, ELECTRA HOTELS, ATLANTICA HOTELS, BLUE LAGOON RESORTS, AMATHUS HOTELS, BILL & COO, ELOUNDA MARE HOTEL, ELOUNDA BEACH, HILTON, MARE NOSTRUM HOTEL THALASSO, GOLDEN COAST HOTEL & BUNGALOWS, KIVOTOS HOTEL MYKONOS, THE MARGI, MELIA HOTELS & RESORTS, MYKONOS THEOXENIA, PORTO ELOUNDA DELUXE RESORT, SOFITEL LUXURY HOTELS, TITANIA HOTEL, REGENCY CASINOS, ST. GEORGE LYCABETTUS, NOVOTEL, DIVANI, HOLIDAY INN, RADISSON, AQUILA HOTELS & RESORTS, COSTA NAVARINO, BRANCO, BOHEME MYKONOS, CNIC HOTELS, COCOMAT HOTELS, MARIS HOTELS, SANI RESORTS, KENSHO BOYTIQUE MYKONOS, MYCONIAN COLLECTION, MARBELLA CORFU

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

ΟΔΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, ARK, BALUX, COOCOOVAYA, DI ANGELO MYKONOS, VAROULKO SEASIDE, ONAR 1989. LA PASTERIA, BARAONDA, MAMACAS, HYTRA, WABI SABI, DIONYSOS, ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ PASSAGI, PACIFIC, PIERRO ONE.

CATERING

LA FOURCHETTE, ARIA CATERING, INTERCATERING, ΓΕΥΣΙΝΟΥΣ, OLYMPIC CATERING,MUST

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με Κρατική Αναγνώριση, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τη γλώσσα των αριθμών, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή σπουδών για όσους νέους ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο (Πρώτο ΙΕΚ σε αριθμό καταρτιζόμενων, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας). Το IEK ΑΚΜΗ είναι Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας ως Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του.

  • Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Διπλώματος, το οποίο χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 150 μονάδων για διορισμό του στο Δημόσιο (Π.Δ. 50/27-2/2001, ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).
  • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ απονέμεται έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, Δημοσίων και Ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος.
  • Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων ΙΕΚ.
  • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4283/2014, σύμφωνα με το ΦΕΚ 189, άρθρο 12), διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό εκπαιδευτήριο που διαθέτει πλήθος υπερσύγχρονων εργαστηρίων με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων. Οι κουζίνες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ δημιουργήθηκαν στα πρότυπα των μεγαλύτερων επισιτιστικών μονάδων, σύμφωνα με το μοντέλο διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) του προγράμματος ασφάλειας τροφίμων που υποστηρίζεται από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Αντιπροσωπεία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και το Aμερικανικό Tμήμα Γεωργίας (USDA).
  • Όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε εργαστήρια Μαγειρικής, Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, Μοριακής Γαστρονομίας, Εστιατορικής, Bar – Οινολογίας, Συστημάτων Κρατήσεων CRS, Εργαστήρια Η/Υ και Show Rooms.
  • Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που απέσπασε το βραβείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση - "Innovation in Education" - προσθέτοντας μία ακόμη σημαντικότατη παγκόσμια διάκριση στο σύνολο των διεθνών βραβεύσεων που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Με τη διάκριση αυτή, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ αποτελεί το ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ όλων των βαθμίδων που εφαρμόζει την πρωτοποριακή χρήση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα κάνοντας χρήση αυτών τόσο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όσο και στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και αναγνωρίζεται δικαίως ως INNOVATOR IN EDUCATIOΝ στην Ελλάδα.

Μετά την αποφοίτησή σου, υπάρχουν οι ακόλουθες προοπτικές εξέλιξης των σπουδών σου:

  • να συνεχίσεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκτώντας ένα δεύτερο δίπλωμα σε συναφή ειδικότητα της επιλογής σου.
  • να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ, το οποίο συνεργάζεται με δημόσια Βρετανικά Πανεπιστήμια και να αποκτήσεις πανεπιστημιακό Πτυχίο “BA Culinary Arts and Food Service Development”, στα ελληνικά και  
  • να συμμετάσχεις σε επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ προκειμένου να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, όπως «Πιάτα με Θαλασσινά σε Συνδυασμό με Κρασιά», «Χρήση και Εφαρμογή της Τεχνικής Sous Vide», «Μοριακή Γαστρονομία», «Cook Gourmet», «Τεχνικές Παρασκευές Ζυμαρικών», «Η Τέχνη της Χαρακτικής στην Κουζίνα», «Στήσιμο και Λειτουργία Μπουφέ» κ.ά.

Ο απόφοιτος Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Chef από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Την υγιεινή των τροφίμων,
  • Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας,
  • Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων,
  • Την τέλεια οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας,
  • Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων – πουλερικών – κυνηγιών – ψαριών -θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου,
  • Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις,
  • Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων και
  • Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε σχέση με την μαγειρική.

Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας - Chef βασιζόμενος σε εντολές εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανόνες - ιδιαίτερα της αποδοτικότητας, της υγιεινής και της πρόληψης ατυχημάτων - εκτελεί μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του, όλες τις παραπάνω εργασίες.

Οι επαγγελματικές του προοπτικές περιλαμβάνουν εργασία σε:

  • Μεγάλα εστιατόρια,
  • Ξενοδοχειακές Μονάδες,
  • Κρουαζιερόπλοια,
  • Επιχειρήσεις Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής,
  • Βιομηχανίες τυποποιημένων Προϊόντων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής,
  • Εταιρίες Catering,
  • Δική του τουριστική επιχείρηση/ εστιατόριο και
  • Επισιτιστικές Μονάδες σε χώρους Υγείας (Νοσοκομεία – Κλινικές), Εκπαίδευσης (Παιδικοί σταθμοί, Πανεπιστήμια) κ.α.