Κατηγορίες
home page HOMEPAGE OPENING NEWS NEA HOMEPAGE _News_Web_Designer/Developer _News_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ_ΚΑΙ_ΝΕΕΣ_ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ _News_Προγραμματισμός_Η/Υ _News_Τεχνικός_Δικτύων _News_Τεχνικός_Υπολογιστών ΝΕΑ Χωρίς κατηγορία

Live webinar για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον Δαμιανό Μανιατάκο, Chief Information Officer ΕΡΤ A.E.

  • Άρθρα
  • Live webinar για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον Δαμιανό Μανιατάκο, Chief Information Officer ΕΡΤ A.E.

Live webinar για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον Δαμιανό Μανιατάκο, Chief Information Officer ΕΡΤ A.E.

Οι σπουδαστές του Τομέα Πληροφορικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την αλματώδη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας που έφερε η 4η βιομηχανική επανάσταση και το Internet of things.

Ο εισηγητής κ. Δαμιανός Μανιατάκος, Διευθυντής Πληροφορικής της ΕΡΤ Α.Ε. και CISCO Instructor στην AKMH, εξήγησε ποιες αλλαγές έχει φέρει η τεχνολογία μέχρι σήμερα και πώς θα κινηθούμε μέσα στα επόμενα χρόνια, ποιες είναι οι επερχόμενες εξελίξεις στον τομέα του Artificial Intelligence (Α.Ι.) και ποιες αλλαγές θα επιφέρουν αυτές με τη σειρά τους στην καθημερινή ζωή και τον επαγγελματικό τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από το 1985 και μετά έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές. Το 1995 μόλις το 1% το πληθυσμού της γης χρησιμοποιούσε το ίντερνετ. Το 2010 το νούμερο αυτό είχε αγγίξει τα 2 δισεκατομύρια. Στην εποχή μας 5,22 δισεκατομύρια άνθρωποι έχουν κινητό τηλέφωνο και το 53,6 % του γενικού πληθυσμού της γης είναι χρήστες των social media. Νέα «κύματα» ψηφιοποίησης έρχονται μέρα με τη μέρα και οι εταιρίες που δεν ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και εργαλεία τεχνολογίας στη δραστηριότητά τους, θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό και μέσα στα επόμενα χρόνια, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης».

Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν μονόδρομο, το ερώτημα που πλέον εγείρεται στις μεγάλες εταιρίες που «οδηγούν» τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν είναι, αν θα πάμε προς τα εκεί, αλλά πώς θα πάμε προς τα εκεί με ασφάλεια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιατάκος επισήμανε ότι το μέλλον είναι ήδη… εδώ, παρουσιάζοντας τα πρώτα 3 driverless Hover-taxi που υπάρχουν στο Dubai και τις διαδικασίες αποκωδικοποίησης της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ήδη βρίσκεται στο lab. Μεταξύ των προβλέψεων των ειδικών συγκαταλέγονται το οικιακό ίντερνετ με ταχύτητα 1 terrabyte το 2034, η δημιουργία βάσης στον πλανήτη Άρη το 2050 και το ταξίδι στο διάστημα το 2055 – 2060. Βασικό πυλώνα ανάπτυξης θα αποτελέσει το Machine learning (κομμάτι του A.I.), που έχει ως στόχο να κάνει τις μηχανές να σκέφτονται και να δρουν σαν άνθρωποι.Το digitalization θα δημιουργήσει νέες ειδικότητες εργασίας στο μέλλον, όπως waste data handler (παραγωγή νέων προϊόντων μέσα από τα σκουπίδια) και body part maker (δημιοργία μελών σώματος). Οι δε ειδικότητες του Τομέα της Πληροφορικής έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.