Κατηγορίες
home page HOMEPAGE OPENING NEWS NEA HOMEPAGE _News_Βοηθός_Ακτινολόγου _News_Διατροφολογία _News_Εργοθεραπεία _News_Μαιευτική_Βοηθός _News_Μικροβιολογία _News_Νοσηλευτική _News_ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΑ_ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ _News_Φαρμακείου/Φαρμακολογία _News_Φυσικοθεραπεία ΝΕΑ Χωρίς κατηγορία

Live webinar για το φαινόμενο Mobbing και την ποιότητα ζωής των επαγγελματιών Υγείας

  • Άρθρα
  • Live webinar για το φαινόμενο Mobbing και την ποιότητα ζωής των επαγγελματιών Υγείας

Live webinar για το φαινόμενο Mobbing και την ποιότητα ζωής των επαγγελματιών Υγείας

O τομέας των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με εισηγητή τον Αναστάσιο Καλλία, Προϊστάμενο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και καθηγητή στη Σχολή, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα το φαινόμενο Mobbing, την ηθική παρενόχληση και την ποιότητα ζωής των επαγγελματιών Υγείας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει στην επιστημονική ορολογία εδώ και έναν αιώνα, αλλά έχει αρχίσει να μελετάται περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τον όρο mob, που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω και ενοχλώ, χρησιμοποίησαν πρώτοι οι Βρετανοί ορνιοθολόγοι, για να περιγράψουν τη συμπεριφορά των πουλιών.

Σύμφωνα με το λεξικό «Robert», η λέξη παρενοχλώ σημαίνει ότι υποβάλλω κάποιον ασταμάτητα σε επαναλαμβανόμενες μικρές επιθέσεις. Με άλλα λόγια, η έννοια της παρενόχλησης αποκτά νόημα μέσα από τη διάρκειά της.

Αποσαφηνίζοντας τα όρια ανάμεσα στον εργασιακό εκφοβισμό (workplace bullying) και την ηθική παρενόχληση (mobbing), έγινε ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δύο έννοιες διαφορετικές και ως προς τις πρακτικές συμπεριφορές αλλά και ως προς τη σχέση των ατόμων. Ο εργασιακός εκφοβισμός ασκείται συνήθως από τα  ανώτερα προς τα κατώτερα στρώματα και από έναν θύτη προς ένα θύμα. Ενώ η ηθική παρενόχληση ασκείται από ένα σύνολο ανθρώπων προς ένα συγκεκριμένο άτομο και έχει σχέση με την ηθική του αξία. Επιπλέον, το mobbing είναι μια μορφή βίας που γίνεται σε πολύ μικρές «δόσεις» που δεν μπορούν να εντοπιστούν αλλά μπορούν να έχουν κατατροφική επίδραση.

Συζητώντας για τις αιτίες που οδηγούν κάποιον να παρενοχλήσει ηθικά ένα άλλο άτομο στο εργασιακό του περιβάλλον, ο εισηγητής του σεμιναρίου εξήγησε, ότι πίσω από αυτές τις συμπεριφορές «κρύβονται» συνήθως 4 κυρίαρχα συναισθήματα: ο φόβος, η ζήλια, ο φθόνος και ο ανταγωνισμός.

Τέλος, ανέφερε ότι συνήθως παρενοχλούνται άτομα που έχουν κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη ομάδα, για παράδειγμα σε μία ανδροκατούμενη ομάδα μπορεί να είναι μία γυναίκα, σε μια ομάδα που απαρτίζεται από νεαρά άτομα, ο πιο ηλικιωμένος, σε μία ομάδα με δυνατή απόδοση, το λιγότερο δυνατό άτομο κ.ο.κ. ενώ συχνά θύματα είναι και τα άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες, διαφορετικές θρησκείες και εθνικότητες και τα ομοφυλόφιλα άτομα.

Όσον αφορά στη νομοθεσία, το κενό σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι μεγάλο. Οι μόνες χώρες όπου υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τον νόμο είναι η Γαλλία και η Σουηδία.