Γνώρισε τα επαγγέλματα του μέλλοντος!

Από τη Γεωργία Θωμά, σπουδάστρια δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη.

Η «επόμενη μέρα» στην εκπαίδευση «στρέφεται» προς την επαγγελματική κατάρτιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Eurostat «Employment rates of recent graduates» για το 2019, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων που αποφοίτησαν πρόσφατα από σχολές ΕΕΚ είναι 78,9 %. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό σημπέρασμα είναι ότι ζούμε στην εποχή της επανάστασης των δεξιοτήτων. Όπως επισήμανε η Ιωάννα Λυτρίβη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) στο πρόσφατο webinar με θέμα «Επαγγελματική Κατάρτιση: Ευκαιρίες και Προκλήσεις στην Ψηφιακή Εποχή», που διοργανώθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων: «Οι δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας αλλάζουν και οι πολίτες καλούνται είτε να τις αναβαθμίσουν είτε να αποκτήσουν νέες μέσω των διαδικασιών upskilling ή reskilling». Η λέξη κλειδί, λοιπόν, για τη μετάβαση στη νέα εποχή είναι οι δεξιότητες.

Για πάμε, όμως, να δούμε πιο αναλυτικά, τους τομείς και τα επαγγέλματα εκείνα που θα γνωρίσουν μεγάλη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Επαγγέλματα Υγείας
Το ζήτημα αιχμής θα είναι και εδώ η περαιτέρω εξειδίκευση, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν επιδημιολογικές μελέτες και έρευνες αλλά και θέματα υγείας που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεγαλύτερη ανάπτυξη προβλέπεται στο εγγύς μέλλον να έχουν οι ειδικότητες που θα σχετίζονται με τη γενετική, τη μοριακή βιολογία καθώς και την ρομποτική, η οποία αποτελεί το μέλλον σε πολλούς τομείς. Βέβαια, απαρατήρητος δε θα περάσει και ο τομέας της ψυχικής υγείας που παίζει σημαντικό ρόλο για την ευημερία των ανθρώπων, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη πανδημία της νόσου COVID-19.

Επαγγέλματα που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο
Με τις επιχειρήσεις κάθε είδους να στρέφονται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, ο κλάδος των ψηφιακών μέσων θα είναι αυτός με την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Είτε πρόκειται για στραγητικό σχεδιασμό digital marketing και τη διαχείριση των e-shop και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματικών, είτε πρόκεται για την ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας μιας εταιρίας (λαμπρό παράδειγμα η τηλεκπαίδευση). Να σημειώσουμε εδώ, ότι η πανδημία του κορωνοϊού ενέτεινε το υφιστάμενο κενό ψηφιακών δεξιοτήτων και επιτάχυνε τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κλάδος Επικοινωνίων και Πληροφορικής
Ο προγραμματισμός και η ενασχόληση με λογισμικά εταιριών και επιχειρήσεων και το ευρύ αντικείμενο που αφορά την προστασία δεδομένων (data security και GDPR) είναι ήδη περιζήτητα στην αγορά εργασίας και αναμένται να γνωρίσουν περαιτέρω «άνθιση» την ερχόμενη δεκαετία.

Κλάδος Ναυτιλίας και Μεταφορών 
Η ναυτιλία και οι μεταφορές είναι τομείς που σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη, παρά την οικονομική κρίση και την πανδημία. Σπουδές εξειδίκευσης που αφορούν σε θέσεις διοίκησης οικονομίας και  management, καθώς και επαγγέλματα που γεννά η τάση της ψηφιοποίησης βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης.

Επαγγέλματα που έχουν σχέση με ενέργεια και πράσινη ανάπτυξη
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της έχουν ανοίξει τον δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικολογία, την ανακύκλωση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εγκαταστάτες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ερευνητές και  μηχανικοί αυτοματισμού, καθώς και παρεμφερή επαγγέλματα θα σημειώσουν ανοδική πορεία στη ζήτηση.

Κλάδος Τουρισμού και Επισιτισμού
Αν και δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού θα διατηρήσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην αγορά εργασίας, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά» της βιομηχανία. Μαζί με την κατάρτιση και την εξειδίκευση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν εδώ τα λεγόμενα soft skills, δεξιότητες όπως η ευγένεια, η ενσυναίσθηση και η συνεργατικότητα θα είναι απαραίτητες στον επαγγελματία του αύριο. Ταυτόχρονα, παραμένει ισχυρή η τάση του «τουρισμού εμπειρίας», δηλαδή των υπηρεσιών που έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα. Η «επόμενη μέρα» φέρνει, επίσης, ειδικότητες που έχουν σχέση με την ψηφιοποίηση (Tourism Digitalization), την τεχνολογία (VR Tours, AR Experiences) και τη βιωσιμότητα και την οικολογία (eco travel, καταλύμματα φιλικά προς το περιβάλλον, πράσινες πιστοποιήσεις και κυκλική οικονομία, μεταξύ άλλων).