Γνώρισε την επιστήμη υγείας που προστατεύει κάθε σου βήμα!

Στις ημέρες μας, η ποδολογία αποτελεί τομέα της παραϊατρικής, με την αισθητική ποδολογία να εντάσσεται δυναμικά σε αυτόν, φροντίζοντας με ασφαλή και επιστημονικό τρόπο για την καλή υγεία και εμφάνιση των κάτω άκρων. Πρόκειται για μία επιστήμη του κλάδου της υγείας, που λειτουργεί ως «σύνδεσμος» μεταξύ ασθενών, ιατρών,  φυσιοθεραπευτών και άλλων ειδικών, στην παροχή πολλαπλής και ομαδικής φροντίδας. 

«Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και πράγματι, ο ποδολόγος είναι ο ειδικός που με τις γνώσεις του μπορεί να εντοπίσει νωρίς τυχόν αλλαγές, που μπορεί να υποδεικνύουν την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα, φροντίζει και περιποιείται τα κάτω άκρα σε μία ευρεία βεντάλια προβλημάτων, όπως είναι οι τραυματισμοί των νυχιών, οι ονυχοπαθήσεις (μυκητιάσεις και είσφρηση ονύχος), οι κάλλοι και οι σκληρύνσεις του δέρματος. 

Το περιβάλλον εκπαίδευσης του ποδολόγου, που θα αποτελέσει τον επόμενο expert ονυχοπλαστικής – ποδολογίας, οφείλει να είναι άρτια εξοπλισμένο με εξειδικευμένα προϊόντα και μηχανήματα νέας τεχνολογίας. Η RUCK Hellas είναι μία γερμανική εταιρία δυναμικά εξελισσόμενη, που δραστηριοποιείται  στον χώρο της ποδολογίας για πάνω από 90 χρόνια. Στην Ελλάδα βρίσκεται από το 2000 εισάγοντας όλη την γκάμα των καινοτόμων, εξειδικευμένων προϊόντων και εξοπλισμού/μηχανημάτων νέας τεχνολογίας, ενώ αποτελεί σταθερό συνεργάτη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στους τομείς της Υγείας και της Ομορφιάς. 

Συνηθισμένα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους
Αλλά ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τρεις περιπτώσεις, στις οποίες είναι απαραίτητη η συμβολή της ποδολογίας.

Το «πόδι του αθλητή»
Αποτελεί δερματική μυκητίαση που οφείλεται στην οικογένεια των δερματόφυτων και είναι ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα δερματολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το 26% των Ελλήνων, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε αθλητές που γυμνάζονταν και περπατούσαν ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια και ντους (εξ ου και η ονομασία) και αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. 

Πού μπορεί να οφείλεται;
Σε ατελές στέγνωμα των ποδιών, μειωμένη παραγωγή λιπαρών οξέων, που αποτελούν φυσικό αντιμυκητιασικό παράγοντα, υπερίδρωση, κακή υγιεινή και ακατάλληλα, στενά υποδήματα.

Πώς το καταλαβαίνουμε;
Τα συμπτώματα είναι κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα, απολέπιση του δέρματος, κνησμός (φαγούρα) ανάμεσα στα δάκτυλα, αίσθημα καύσου και πόνου και δυσοσμία. 

Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία είναι μακράς διάρκειας (3-4 μήνες) και απαιτεί επιμονή. Χρησιμοποιούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα (αλοιφή, κρέμα, λοσιόν, πούδρα, gel). 

Το «διαβητικό πόδι»
Πάθηση που οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη και μπορεί να χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, εξέλκωση, λοίμωξη των ιστών, περιφερειακή νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια. Η συμβολή του ποδολόγου, στο πλαίσιο μίας διεπιστημονικής ομάδας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη και την αποφυγή των επιπλοκών.

Τα πρώτα συμπτώματα:
Μπορεί και να περάσουν απαρατήρητα, καθώς εμφανίζονται σταδιακά, γι΄αυτό και είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι σωστά ενημερωμένος. Ξηροδερμία, υπερκεράτωση και κάλοι στα πόδια ή ακόμη και πόνος στις γάμπες κατά το περπάτημα, είναι ενδείξεις που πρέπει να «χτυπήσουν το καμπανάκι»!  

Πώς αποφεύγουμε την εμφάνισή;
Σε επίπεδο πρόληψης, απαιτείται συχνός έλεγχος από τον ίδιο τον ασθενή και φυσικά, τον ποδολόγο. Η ρουτίνα φροντίδας περιλαμβάνει την εξασφάλισητης της καλής υγείας του δέρματος (ενυδατική κρέμα), την επιλογή άνετων και μαλακών υποδημάτων, καθώς και την τακτική επίσκεψη στον ποδολόγο για την αφαίρεση υπερκερατώσεων /κάλων και την περιποίηση των νυχιών.

Ξηροδερμία των πελμάτων
Πρόκειται για διαταραχή της υδατικής ισορροπίας και έλλειψης λιπιδίων που συγκρατούν την υγρασία της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ξηρότητα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα χαρακτηριστικά είναι η τραχύτητα του δέρματος, η αύξηση της κεράτινης στιβάδας, καθώς και το σκισμένο δέρμα στην περιοχή των φτερνών, που σε βαθιά σκασίματα μπορεί να μολυνθεί και να οδηγήσει σε φλεγμονή. 

Πώς αντιμετωπίζεται;
Αν δεν υφίσταται κάποιο παθογενές αίτιο, όπως για παράδειγμα νεφρική ανεπάρκεια ή παθήσεις του θυροειδούς, τότε η αντιμετώπιση συνίσταται στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την εξισορρόπηση της υγρασίας και των λιπιδίων με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων.