Radio days: Τρεις ραδιοφωνικοί παραγωγοί μιλούν για τη μαγεία του ραδιοφώνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, στις 13 Φεβρουαρίου, σπουδαστές από τη Σχολή Ραδιοφωνικού Παραγωγού του ΙΕΚ ΑΚΜΗ μίλησαν με τρεις γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Θεσσαλονίκης και τους ζήτησαν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους για το αγαπημένο τους μέσο.
Ευθύμης Κάλφας, Δημοσιογράφος/Ραδιοφωνικός Παραγωγός Plus Radio 102.6

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το ραδιόφωνο το 2008, εποχή που ακόμη άκουγες τη φωνή του παραγωγού και προσπαθούσες να μαντέψεις, πώς θα ήταν το πρόσωπο του. Που έπαιρνες τηλέφωνο για να ζητήσεις το αγαπημένο σου τραγούδι και έστελνες sms για να κάνεις μια αφιέρωση. Δώδεκα χρόνια μετά και με τα social media να έχουν γίνει μέρος της ζωής μας, χαίρομαι τόσο πολύ που το ραδιόφωνο συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα μας και να θεωρείται από πολλούς η καλύτερη «συντροφιά».
Πρόσφατα παρευρέθηκα σε μια κουβέντα, που κάποιος αναρωτήθηκε: «Γιατί να ακούσω ραδιόφωνο, τη στιγμή που μπορώ πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού να επιλέξω τη μουσική που αγαπάω;» Εν μέρει έχει δίκιο. Γιατί κάποιος που θέλει να ακούσει μουσική, να πρέπει να συντονιστεί στα FM, και να μην ακούσει μέσα από τις online steaming πλατφόρμες; Γιατί πρέπει να υπομείνει μια λίστα από βαρετά ίσως –για τον ίδιο- τραγούδια, ώστε να ακούσει εκείνο το ένα που αναζητά, εκείνη τη στιγμή; Και κάπου σε αυτό το σημείο είναι που μπαίνει ο ρόλος του ραδιοφωνικού παραγωγού.
Διότι το ραδιόφωνο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται «οξυγόνο» για να επιβιώσει. Και το «οξυγόνο» αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι η σχέση του ακροατή με τον παραγωγό. Μία σχέση εξάρτησης! Γιατί το ραδιόφωνο είναι η πρωινή καλημέρα, η «παρέα» σου, όταν θα κολλήσεις στην κίνηση της πόλης, η ενημέρωση που χρειάζεσαι ανά πάσα στιγμή και η συντροφιά τα βράδια σου.
Το ραδιόφωνο το φτιάχνουν οι παρέες και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, καμία ιστορία, κανένα παραμύθι και κανένα τηλεοπτικό σενάριο δεν τα κατάφερε χωρίς μια παρέα σταθερή, με γερές βάσεις και ειλικρίνεια».
Βασίλης Νάκης, Program Manager Zoo 90.8, 96.8 Velvet & Τρανζίστορ 100.3

«Το ραδιόφωνο άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τη δεκαετία του 1910. Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στο ραδιόφωνο συνήθως εννοούμε όλους τους σταθμούς που εκπέμπουν στα FM κυρίως, αλλά και μέσω ίντερνετ. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: ειδησεογραφικούς και μουσικούς. Όποια κατηγορία κι αν διαλέξεις, πάντα υπάρχει η μαγεία της φωνής που «κρύβεται» πίσω από ένα μικρόφωνο. Ουσιααστικά, ο εκφωνητής είναι «Η ΦΩΝΗ» που σε κάνει να ξεχωρίζεις και ν’ αγαπάς έναν συγκεκριμένο σταθμό. Ένας ακόμη λόγος που σε κάνει να προτιμάς ένα ραδιόφωνο είναι το είδος της μουσικής που παίζει. Οι μουσικές επιλογές δίνουν και το λεγόμενο format στα μουσικά ραδιόφωνα που χωρίζονται σε κατηγορίες, όπως classic, top40, contemporary hit radio (CHR), ελληνικά pop, λαϊκά κ.λπ.
Παλιότερα τη μουσική διάλεγε ο παραγωγός που έκανε την εκπομπή. Σήμερα την επιλέγει ο διευθυντής προγράμματος, σε συνεργασία με τη music team των σταθμών, και συνήθως ετοιμάζεται μέσω software για την επόμενη μέρα. O εκφωνητής παρουσιάζει τα τραγούδια της λίστας και εμπλουτίζει την εκπομπή του με μουσικά νέα, gossip κ.ά. Άρα ο εκφωνητής δεν παίζει ρόλο; Το αντίθετο! Η χροιά της φωνής, η διάθεση και κυρίως η αμεσότητα είναι τα στοιχεία που τον κάνουν αναντικατάστο για τους ακροατές του κάθε σταθμού.
Σημαντικό κομμάτι είναι και οι ηχολήπτες και παραγωγοί σε κάθε ραδιόφωνο, αφού τα πάντα περνάνε από τα χέρια τους. Ένας σταθμός είναι άρτιος, αν οι άνθρωποι αυτοί κάνουν επαγγελματικά τη δουλειά τους. Και φυσικά, πλέον είναι απαραίτητο και το προσωπικό που γνωρίζει τα πάντα για τους υπολογιστές. Είναι απαραίτητοι 24/7, καθώς όλα παίζουν ψηφιοποιημένα.
Η προσφορά του ραδιοφώνου είναι ξεκάθαρη στην καθημερινότητα όλων. Αποτελεί, μεταξύ άλλων, συντροφιά στον δρόμο για τη δουλειά και το σχολείο, στο καταστήματα, στο σπίτι, στην άθληση. Ένα χαμόγελο για κάτι που ακούμε από τον αγαπημένο μας εκφωνητή και ένα αγαπημένο τραγούδι είναι πράγματα που μπορεί να μας φτιάξουν και την πιο δύσκολη μέρα!».
Γιώργος Μπούζος, Αθλητικός Δημοσιογράφος/Διευθυντής προγράμματος Metropolis 95.5

Το ραδιόφωνο είναι οι ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων από την καθημερινότητά τους, όπως οι παρακάτω:
Ιστορία 1η: Ξημέρωμα στη μακρινή Αστόρια της Νέας Υόρκης. Ο Νίκος ψάχνει στα σκοτεινά το κουμπί του ραδιοφώνου. Είναι ήδη συντονισμένο στη συχνότητα του αγαπημένου του ελληνικού σταθμού. Στην Ελλάδα πλησιάζει μεσημέρι… Αφήνει τη μουσική να πλημμυρίσει τον χώρο και η ψυχή του «γεμίζει» νοσταλγία. Σε λίγο θα ξεκινήσει το δελτίο ειδήσεων. Θέλει να ακούσει τα νέα, να μάθει τι γίνεται στην πατρίδα, εκεί που ζούνε τα αγαπημένα του πρόσωπα. Για τον Νίκο το ραδιόφωνο είναι μια γέφυρα επικοινωνίας με τη «μητέρα-πατρίδα».
Ιστορία 2η: Η Μαρία επιστρέφει χαμογελαστή στην πόλη, μετά από ένα διήμερο στη Χαλκιδική. Ξαφνικά το χαμόγελο της σβήνει, όταν πέφτει σε κίνηση στον δρόμο και «κολλάει» σε μια ατελείωτη ουρά από αυτοκίνητα. Τι συμβαίνει; Πόσο θα κρατήσει αυτό; Ενστικτωδώς συντονίζεται στον πρώτο ενημερωτικό σταθμό και ψάχνει απαντήσεις. Τις θέλει άμεσα. Θέλει live να ενημερωθεί, για το τι την περιμένει και πώς θα βρει λύση. Για τη Μαρία το ραδιόφωνο είναι η πιο άμεση πηγή ενημέρωσης. Στο διαδίκτυο πρέπει να πληκτρολογήσεις, για να αναζητήσεις πληροφορίες. Στο ραδιόφωνο απλά ακούς και ενημερώνεσαι.
Ιστορία 3η: H κυρία Τασία στρώνει το τραπέζι για την οικογένεια. Πριν τακτοποιήσει τα πιάτα, πατάει το κουμπί. Τα τραγούδια που ακούει της φτιάχνουν το κέφι. Τα παιδιά αρχίζουν να σιγοτραγουδούν και η κυρία Τασία ανεβάζει λίγο την ένταση, για να τους σιγοντάρει. Γι’ αυτήν το ραδιόφωνο είναι παρέα, για τα παιδιά της ψυχαγωγία. Έτσι, «παίζει» σχεδόν 20 ώρες στο σπίτι, χωρίς σταματημό.
Μετά από αυτές τις ιστορίες, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, τι είναι τελικά το ραδιόφωνο; Παρέα; Ενημέρωση; Ψυχαγωγία; Επιμόρφωση; Είναι όλα αυτά και κάτι περισσότερο: είναι μαγεία! Γιατί σε ταξιδεύει παντού, με τα μάτια κλειστά!»