Διεθνής Ημέρα Εργοθεραπείας: Μπορούν η επιστήμη και η δημιουργικότητα να συνυπάρξουν προς όφελος της υγείας μας;

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών καθιέρωσε την 27η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Η «εκπνοή» του Οκτωβρίου φέρνει σε πρώτο πλάνο όλους εκείνους τους επαγγελματίες Υγείας, που καταφέρνουν να συνδυάσουν τις μεθόδους θεραπευτικής αποκατάστασης με την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Θες να ασχοληθείς με την επιστήμη της Εργοθεραπείας; Κάνε κλικ εδώ.

Η Εργοθεραπεία είναι ένας κλάδος της Υγείας που συμβάλλει καταλυτικά στην αποκατάσταση ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με παθήσεις που σχετίζονται με το νευρολογικό σύστημα, την ψυχολογία, την κοινωνική τους συμπεριφορά, τις μαθησιακές και αναπτυξιακές τους ικανότητες, κ.ά.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αφενός χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, αφετέρου όμως υπάγονται και στο πεδίο δράσης ενός ειδικά καταρτισμένου εργοθεραπευτή και των εξειδικευμένων Β. Εργοθεραπείας που απαρτίζουν την ομάδα του. Tο ευρύ φάσμα των ασθενών προϋποθέτει ευελιξία και μελέτη για τη διαφοροποίηση των μεθόδων προσέγγισης κάθε περιστατικού, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας στην αποκατάστασή τους.

Η ενασχόληση με παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους καθώς και οι διαφορετικές περιπτώσεις περιστατικών, υπαγορεύουν στον επαγγελματία την ανάγκη προσαρμογής της θεραπείας που θα εφαρμόσει στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς, ώστε μέσα από την ανάθεση έργου, το παιχνίδι και την κινησιολογία, να επανέλθει η λειτουργικότητά τους.

Η Εργοθεραπεία αποτελεί έναν κλάδο με πολλές επαγγελματικές διεξόδους, αφού εκτός από την απορρόφηση των αποφοίτων της συγκεκριμένης ειδικότητας σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, υπάρχει η ανάγκη πλήρωσης σχετικών θέσεων εργασίας σε σχολεία ειδικής αγωγής, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά.