Ένα emoji… μια ιστορία: Ο graphic designer πίσω από το πιο viral «χαμόγελο» όλων των εποχών

Πόσες φορές έχεις απαντήσει σε ένα μήνυμα με smiley face; Εκατοντάδες; Χιλιάδες μήπως; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, κάνουμε μια αναδρομή στα μακρινά 60’s –τότε που το Instagram θα έμοιαζε εξίσου ουτοπικό με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα-, για να ανακαλύψουμε πώς απέκτησε αυτό το phenomenal virality το most shared emoji στην ιστορία των Social Media!

Οι graphic designers δεν είναι μόνο συνώνυμο του branding μιας εταιρείας, αφού πρόκειται για τα πιο ευφάνταστα «μυαλά» του marketing, που δημιουργούν συχνά visual επικοινωνίες με μεγάλο hype. Κάπως έτσι, σχεδόν 60 χρόνια πριν, η πρωτοποριακή σκέψη του graphic artist Harvey Ball, τον οδήγησε –εν αγνοία του- στη δημιουργία του πρώτου emoji!

To 1963, ο Ball ανταποκρινόμενος στο αίτημα μιας ασφαλιστικής εταιρείας να δημιουργήσει μια εικόνα που θα ενίσχυε τη διάθεση των εργαζομένων της, έφερε στον κόσμο του design το πρώτο smiley emoji. O καλλιτέχνης Harvey αντιλήφθηκε νωρίς την απήχηση του έργου του στο ευρύ κοινό, αφού αν και επρόκειτο για μια φαινομενικά απλή εικόνα, στην ουσία είχε ένα πολύ ισχυρό συναισθηματικό impact σε όποιον την παρατηρούσε.

Το διάσημο «χαμόγελο» του Ball απέκτησε γρήγορα και εμπορική διάσταση –η οποία γιγαντώθηκε κατά τη νέα χιλιετία-, αφού ενσωματώθηκε σε πολλά προϊόντα μέχρι να φτάσει να αποτελεί και key – element της Social Media καθημερινότητάς μας, όπως σε t-shirts, μπρελόκ, κούπες, ημερολόγια κ.ά.

Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια, για να γίνει το διάσημο emoji αναγνωριστικό μιας ημέρας αφιερωμένης στην πιο αυθόρμητη κίνηση του προσώπου μας, το χαμόγελο! Από το 1999, κάθε πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου γιορτάζεται διεθνώς η Ημέρα Χαμόγελου, ως μια υπενθύμιση να κάνουμε μια πράξη που θα φέρει σε τουλάχιστον ένα πρόσωπο χαρά.

Θέλεις κι εσύ να γίνεις ο επόμενος game changer στον creative κόσμο του Graphic Design, ακολουθώντας τα χνάρια του Harvey Ball;

Then, press here for more!