Becoming a hair stylist: είναι η κομμωτική τέχνη για σένα;

Βασική ειδικότητα του τομέα Μόδας & Ομορφιάς, η Σχολή Κομμωτικής αποτελεί μία από τις διαχρονικότερες και σημαντικότερες επιλογές στον χώρο της αισθητικής και του beauty.Το επάγγελμα του hairstylist/expert είναι ιδιαίτερα δημιουργικό, προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες εναλλαγές και έχει σταθερή ζήτηση και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης στην αγορά εργασίας. Αν φλερτάρεις με την ιδέα, να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο επαγγελματικό μονοπάτι, αλλά δεν είσαι απόλυτα σίγουρος, οι συμβουλές της Νίκης Σταθαρά, hair trainer και εκπαιδευτικού στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, θα ρίξουν άπλετο φως στις αμφιβολίες σου, ξεκαθαρίζοντας αν η κομμωτική τέχνη είναι για εσένα ή όχι.

Καταρχάς, για να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας σε οποιονδήποτε τομέα -και όχι μόνο στην κομμωτική- θα πρέπει να αγαπάς, αυτό που κάνεις. Είμαι σίγουρη πως ακούς συχνά αυτή τη συμβουλή, να ξέρεις όμως, ότι ισχύει απόλυτα. Για πάμε να δούμε, λοιπόν, τις προϋποθέσεις για να διακριθείς σε αυτό το επάγγελμα.

1.Επικοινωνιακό χάρισμα
Το επάγγελμα του hair stylist απαιτεί να επιδεικνύεις υπομονή στην επικοινωνία με τον κόσμο. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, ότι ο κομμωτής λειτουργεί και λίγο ως ψυχαναλυτής, καθώς συχνά ο κόσμος εκείνη την ώρα χαλαρώνει και «ανοίγεται» για να μοιραστεί σκέψεις και προβλήματα της καθημερινότητας. Πέρα από αυτό, η ευγένεια και η υπομονή στη διαπροσωπική επαφή με τον πελάτη είναι απαραίτητες δεξιότητες, που πρέπει να έχεις ή να καλλιεργήσεις.

2.High-end γνώσεις
Οι εξελίξεις στη βιομηχανία της ομορφιάς «τρέχουν» σε υψηλές  ταχύτητες και ο ανταγωνισμός στον χώρο είναι πολύ μεγάλος. Ένας σωστός hair colorist π.χ. θα πρέπει να γνωρίζει τις τεχνικές του σήμερα, όπως το Smoky hair αλλά και το French Balayage. Ένας hair stylist τις διάφορες παραλλαγές του Bob hair cut και ένας barber να δημιουργεί τα trendy κουρέματα fade, crop top, pompadour και buzz. Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι άκρως ενημερωμένος σε όλους τους τομείς που αφορούν την τέχνη σου, και να εκπαιδεύεσαι διαρκώς σε νέες εξειδικεύσεις παρακολουθώντας σεμινάρια, ώστε να εμπλουτίζεις τις τεχνικές και επαγγελματικές σου γνώσεις.

3.Σεβασμός στον πελάτη
Δε νοείται κομμωτής χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις μαθημάτων Ανατομίας, Δερματολογίας, Υγιεινής, Τεχνολογίας Υλικών κ.ά. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσεις, ότι οι κομμωτές εφαρμόζουν τις πρακτικές του σ’ έναν ζωντανό οργανισμό και οφείλουν να προστατεύουν την υγεία του. Ο κομμωτής είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που το δημιούργημά του είναι έμψυχο και μοναδικό!

4.Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο
Ακόμη και αν έχεις έμφυτη κλίση στην κομμωτική τέχνη, φαντασία στα χτενίσματα, μαθαίνεις εύκολα και γρήγορα, μην επαναπαύεσαι! Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Θα σε φτάσει μέχρι κάπου αλλά για να ξεχωρίσεις πραγματικά στον χώρο θα χρειαστεί να δουλέψεις σκληρά για να το καλλιεργήσεις και να τελειοποιήσεις τις τεχνικές σου. Η συμμετοχή σου σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ κομμωτικής αλλά και στα fashion shows που διοργανώνει η Σχολή θα σε γεμίσουν εμπειρίες. Μόνο έτσι θα κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

5.Get connected!
Η βιομηχανία του beauty & fashion έχει απογειωθεί μετά τον ερχομό του διαδικτύου που, μαζί με τον έντυπο τύπο και τα περιοδικά, αποτελούν μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Γενικά, η έμπνευση, αν σου αρέσει να λειτουργείς στην κομμωτική τέχνη και ως καλλιτέχνης, είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να το τροφοδοτείς συνεχώς αναζητώντας ιδέες στον ευρύτερο χώρο των τεχνών (μουσική, κινηματογράφος, εικαστικά) και φυσικά στο ανεξάντλητο fashion & beauty crowd του διαδικτύου και των social media.

+1 Αν αποφασίσεις τελικά να ακολουθήσεις την κομμωτική τέχνη, να γνωρίζεις ότι, εκτός από το κομμωτήριο, μπορείς να εργαστείς στο θέατρο, σε κινηματογραφικές παραγωγές, στην τηλεόραση, σε παραγωγές διαφημιστικών εταιρειών, σε πρακτορεία μόδας, σε  εταιρείες με επώνυμα hair & makeup brands καλλυντικών αλλά και ως trainer στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως η κομμωτική τέχνη είναι ένα επάγγελμα που δεν θα το βαρεθείς ποτέ!

Info:  Η Hair Trainer Niki Stathara είναι Εκπαιδευτικός Κομμωτικής Τέχνης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Διαθέτει συνεχή επαγγελματική κατάρτιση από το 1992, σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια ενώ το 2015 έλαβε πιστοποίηση από τη REDKEN ως CERTIFIED HAIR COLORIST. Έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιδείξεις κομμωτικής και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που οργάνωσε πανελλαδικές έρευνες που αφορούν στους κομμωτές. Παράλληλα έχει ενταχθεί στο Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών. Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνώμων, του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.