200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα: Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ δημιουργούν

200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα: Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ δημιουργούν

Μερικές μικρές σπίθες, κατάφεραν να ανάψουν τη φλόγα της Επανάστασης, που 200 χρόνια μετά, εξακολουθεί να πυροδοτεί την εθνική υπερηφάνεια μας. Το μεγαλύτερο ΙΕΚ της χώρας συμμετέχει δημιουργικά στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας! Με έμπνευση από τους πρωταγωνιστές του εθνικού αγώνα, τις συνήθειες και την αισθητική της εποχής, σπουδαστές μας από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζουν τις δικές τους συλλογές μέσα από την ξεχωριστή οπτική τους.

Κόντρα στις δυσκολίες των καιρών και με συμμάχους το ταλέντο, την ευρηματικότητα και την αμέριστη στήριξη των καθηγητών τους, οι σπουδαστές άντλησαν τις ιστορικές ψηφίδες που τους ενέπνευσαν, ώστε να φιλοτεχνήσουν τα δικά τους έργα.

Οι σπουδαστές Φωτογραφίας, Μοντάζ, Γραφιστικής, Fashion Design, Παιδαγωγικών, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών και Γαστρονομίας, συνθέτουν εξ αποστάσεως ομάδες εργασίας από τα 6 παραρτήματά μας σε όλη την Ελλάδα, για να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, παρουσιάζοντας μοναδικά έργα, που μας καλούν σε ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο.

Από την αποτύπωση στο φακό των ηγετικών μορφών της επανάστασης, τη 3D παραγωγή όπλων και τη σχεδίαση ρούχων που αναδεικνύουν την ελληνική ενδυματολογική παράδοση, μέχρι την παραγωγή animation video με θέμα την πορεία διαμόρφωσης της ελληνικής σημαίας, την εκτέλεση παραδοσιακών συνταγών και το σχεδιασμό card-postals, οι σπουδαστές μας καταφέρνουν να παρουσιάσουν μέσα από τα έργα τους την αξία της εκπαιδευτικής καινοτομίας, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της ιστορίας.

Vintage φωτογράφιση: Ένα project του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών/ειδικότητα Φωτογραφία, που αναβιώνει τη vintage αισθητική του 1821, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες των στολών που αποτελούν πιστά αντίγραφα των ενδυμασιών της επαναστατικής περιόδου και φυσικά στα πρόσωπα εμβληματικών προσωπικοτήτων.
Δείτε το project εδώ.

Θέατρο Σκιών: Η πιο διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων κατά την ύστερη εποχή της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζεται μέσα από τις χειροποίητες φιγούρες που κατασκεύασαν οι σπουδαστές της Σχολής Παιδαγωγικών στη Λάρισα. Δες το project εδώ.

Card-Postals: Με εφαλτήριο τον ηρωικό αγώνα του 1821, οι σπουδαστές Art & Design φιλοτεχνούν τις δικές τους card-postals, με πρωταγωνιστές τον Κολοκοτρώνη, τη Μαντώ Μαυρογένους και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Δες το project εδώ.

Εκπαιδευτικό animation video: Oι σπουδαστές Art & Design και Παιδαγωγικών μας καλούν σε ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο, για να μάθουμε όσα δεν ξέραμε για την πορεία της ελληνικής σημαίας, που πέρασε από σύμβολα, νομίσματα και λάβαρα, μέχρι να πάρει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Δες το video εδώ.

Fashion Design: Το project του Τμήματος Μόδας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην Αθήνα, αποτίει φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις γυναίκες που στάθηκαν πέρα από τις αντοχές τους και δημιούργησαν τον προσωπικό τους μύθο. Ένα μύθο που διαπλάσθηκε μέσα από μάχες, ηρωισμό και προσήλωση σε ένα και μόνο στόχο. Την απελευθέρωση. Δες τις δημιουργίες τους εδώ.

Κλέφτικο αρνάκι | Από τροφή των Αρματολών σε «υπερθέαμα» της Haute Cuisine: H Σχολή Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη, κάνει μια… γαστρονομική αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν, για να “σερβίρει” στις… οθόνες μας το παραδοσιακό κλέφτικο αρνάκι σε μια gourmet version! Παρακολούθησε την παρασκευή του εδώ.

Τα όπλα της εποχής σε τρισδιάστατη παραγωγή: Σπουδαστές του Τομέα Πληροφορικής σχεδίασαν με τη χρήση 3D printer, όπλα της εποχής («γιαταγάνι», «καριοφίλι»), τα οποία έχουν εκτυπωθεί τρισδιάστατα στο αναλογικό του μέγεθος. Δες το project  εδώ.

Rebellion Collection: Mια σειρά από τον Τομέα Μόδας, που «συστήνει» ξανά την παραδοσιακή φουστανέλα, τα τσαρούχια και τις γυναικείες φορεσιές με τα εντυπωσιακά κεντήματα, παρουσιάζοντας versions με boho στοιχεία, power dressing επαγγελματικά σύνολα και outfits που αποπνέουν μινιμαλισμό, αλλά και 80’s δυναμισμό! Δες τα σχέδια εδώ.

Οι αφίσες της Επανάστασης: Οι σπουδαστές Γραφιστικής και 3D Animation του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη, έπιασαν τα μολύβια και τις γραφίδες τους, για να μας παρουσιάσουν τις αφίσες της Επανάστασης με τη δική τους ματιά. Δες το gallery εδώ.

Οι Ηρωίδες της Επανάστασης | 1821 – 2021: Οι σπουδαστές Art & Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πειραιά, αντλούν έμπνευση από τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα, παρουσιάζοντας μέσα από την ιδιαίτερη ματιά τους ξεχωριστά έργα που αποπνέουν το δυναμισμό και το θάρρος των προσώπων αυτών. Δες το project εδώ.