Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων

ΣΧΟΛΗΦΥΛΑΚΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων

ΣΧΟΛΗΦΥΛΑΚΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων

Γίνε Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας γίνεται η αφορμή να καταφθάνουν εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, κατακλύζοντας αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε κάθε άκρη της χώρας μας. Ο μεγάλος αρχαιολογικός μας πλούτος, η λαογραφική κληρονομιά και η συνεχής δημιουργία εικαστικών έργων από σύγχρονους καλλιτέχνες, έχουν οδηγήσει στην ίδρυση περισσότερων από 200 μουσείων σε όλη την Ελλάδα, στη διάθεση μεγάλου αριθμού χώρων ιστορικής αξίας για επίσκεψη από το κοινό, αλλά και στην αυξανόμενη εμφάνιση ιδιόκτητων γκαλερί.

Επιλέγοντας για τις σπουδές σου το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και αποκτώντας το δίπλωμα του Φύλακα Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων, εξασφαλίζεις όλα τα απαραίτητα εφόδια, για να ανταποκριθείς σε κάθε πρόκληση της καθημερινότητάς σου, ως επαγγελματίας του κλάδου.

Από την επίβλεψη των χώρων και των εκθεμάτων, το καλωσόρισμα και την καθοδήγηση των επισκεπτών και την ασφαλή μεταφορά των ευαίσθητων ευρημάτων, μέχρι τη διαχείριση απρόσμενων κρίσεων και κινδύνων, θα λάβεις όλες τις απαιτούμενες γνώσεις, ώστε να ανταποκρίνεσαι με αμεσότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, μέσα από την πρακτική σου εξάσκηση σε συνεργαζόμενους δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς, αποκτάς hands-on εμπειρία, συμπληρώνοντας ένα ανταγωνιστικό «πακέτο» δεξιοτήτων, που θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την είσοδό σου στον κλάδο, ως πλήρως καταρτισμένος επαγγελματίας.

ΓΙΑΤΙ ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Επιλέγοντας το ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τις σπουδές σου ως Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, επωφελείσαι πολλαπλά, γιατί:

 

  • Έρχεσαι σε επαφή με όλο το φάσμα της ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας, ώστε να αναγνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες και την αξία των έργων, παρέχοντας και στοχευμένη πληροφόρηση στους επισκέπτες.
  • Η επικοινωνία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του επαγγέλματος. Για το λόγο αυτό, εκπαιδεύεσαι στη διαχείριση της ψυχολογίας των τουριστών, ώστε να συμμετέχεις σε παραγωγικές συζητήσεις μαζί τους , μεταφέροντάς τους τεκμηριωμένες πληροφορίες.
  • Ήδη από την αρχή της φοίτησής σου, αποκτάς γνώσεις γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των μουσειακών και αρχαιολογικών χώρων και τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας, που θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις και σε επίπεδο αρτιότητας συμπεριφοράς.
  • Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι απρόοπτες καταστάσεις, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα εκθέματα, ώστε να αποτρέπεις πιθανά λάθη, φθορές και απώλειες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
  • Είσαι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους επαγγελματίες του κλάδου σου, αφού μέσα από σεμινάρια κατάρτισης μπορείς να εξελίξεις τις γνώσεις σου, αλλά και να εξειδικευτείς σε απαιτητικά προγράμματα γύρω από νέα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας κ.ά.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στις σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της σχολής, εξοικειώνεσαι με τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας, ώστε μετά την αποφοίτησή σου να είσαι σε θέση να τα χειριστείς από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα βρεθείς στο χώρο εργασίας σου!

 

Επιπλέον, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ σου δίνει την ευκαιρία να συμμετέχεις σε επισκέψεις που πραγματοποιούνται σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και γκαλερί, ώστε να θέτεις απευθείας τις ερωτήσεις σου στο προσωπικό, να παρακολουθείς δια ζώσης τις εργασίες που πραγματοποιούνται κατά τη συντήρηση των ευρημάτων, την ταξινόμησή τους βάσει είδους, χρονολογίας κ.ά.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αγγλικά ή Γαλλικά

Ιστορία Τέχνης

Περιβαλλοντική Αγωγή – Οικολογία

Ελληνική Λαϊκή Τέχνη

Φυσική Αγωγή & Αυτοάμυνα

Ιστορία & Υλικός Πολιτισμός

Στοιχεία Μουσειολογίας

Τουριστική Ψυχολογία

Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Τεχνική Επικοινωνίας – Επιχειρηματικότητα

Αρχές Προληπτικής Συντήρησης

Αντιμετώπιση Έκτακτων Περιστατικών

Διαχείριση Συλλογών – Χειρισμός και Μεταφορά Έργων Τέχνης

Υγιεινή – Πρώτες Βοήθειες 

Στοιχεία Νομοθεσίας για την Προστασία της Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κώδικες Επαγγελματικής Συμπεριφοράς

Ηλεκτρονικά Συστήματα Ασφαλείας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Mετά την αποφοίτησή σου και την απόκτηση του διπλώματος του Φύλακα Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, μπορείς να εργαστείς σε:

 

Αρχαιολογικούς Χώρους
Δημόσια και Ιδιωτικά Μουσεία
Μονές και Ιερούς Ναούς
Πινακοθήκες – Γλυπτοθήκες
Εκθεσιακούς Χώρους – Γκαλερί
Αστεροσκοπεία – Πλανητάρια – Ενυδρεία
Συλλογές Έργων Ιδιωτικών Πολιτιστικών Φορέων

SEMINARS

NEWS

Συνεργάτες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tomes-Eidikotita