Κατηγορίες
home page HOMEPAGE OPENING NEWS NEA HOMEPAGE _News_Διατροφολογία _News_ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΑ_ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΝΕΑ Χωρίς κατηγορία

Webinar με θέμα την Ikarian Diet από τη Σχολή Διατροφολογίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

  • Άρθρα
  • Webinar με θέμα την Ikarian Diet από τη Σχολή Διατροφολογίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Webinar με θέμα την Ikarian Diet από τη Σχολή Διατροφολογίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Το webinar με τίτλο “Ikarian Diet” και εισηγητή το Δημήτρη Πέππα, διαιτολόγο-διατροφολόγο και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μύησε τους σπουδαστές της Σχολής Διατροφολογίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στα μυστικά του ικαριώτικου τρόπου ζωής, δίνοντας έμφαση στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων.

Ο κ. Πέππας, στη σύντομη εισαγωγή του, ανέφερε πως η Ικαρία υπάγεται στην περίφημη «μπλε ζώνη», στην οποία ανήκουν μόλις 5 περιοχές του κόσμου, όπου και εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας. Με εφαλτήριο  το «παράδοξο» προσδόκιμο ζωής των Ικαριωτών, ο εισηγητής ανέπτυξε σπονδυλωτά τις τοπικές συνήθειες και τους παράγοντες που συντελούν στην καλή υγεία των κατοίκων.

To 2009 διεξήχθη μία έρευνα, γνωστή ως «Ikarian Study», σε ένα δείγμα 1.240 αντρών και γυναικών, ηλικίας έως 100 ετών. Στόχος ήταν να εξακριβωθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία. Η έρευνα αποκάλυψε πως 9 στους 10 Ικαριώτες ηλικίας άνω 60 ετών και 6 στους 10 άνω των 90, ασκούνται καθημερινά, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους ξεπερνά κατά 8 φορές εκείνο των Αμερικανών. Ένα ακόμα fact, είναι πως οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Ο κ. Πέππας, με εφαλτήριο την Ikarian Diet, ανέδειξε τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής και  μιας ποιοτικής καθημερινότητας στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε. Η μακροζωία και η καλή υγεία δεν είναι αποκλειστικά θέμα γονιδίων. Με έναν προσεκτικό τρόπο ζωής “μπλοκάρεται” η κακή έκφραση των γονιδίων».

Η Ikarian Diet είναι μια plant-based διατροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας και ελεγχόμενης κατανάλωσης υδατανθράκων, που χαρακτηρίζει την αυτάρκεια των Ικαριωτών, οι οποίοι προτιμούν να γεμίζουν το πιάτο τους με προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στο νησί.

Η διατροφή της Ικαρίας περιλαμβάνει διατροφοδραστικά συστατικά,  δηλαδή υλικά που διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία, όπως το ελαιόλαδο, το βιολογικό κόκκινο κρασί, οι ξηροί καρποί, το μέλι, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε μικρούς, οικιακούς κήπους.

Ο κ. Πέππας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα φαινόμενα του food-waste, με τα απορρίμματα τροφών να φτάνουν τα 400 κιλά/άτομο ετησίως, την υπερκατανάλωση τροφίμων που βρίσκονται εκτός εποχής, η οποία επιφέρει ανεπάρκεια βιταμινών στον οργανισμό, τη μονοκαλλιέργεια, αλλά και τα τροφοχιλιόμετρα που επιβαρύνουν τα εισαγόμενα προϊόντα με μολυσματικές ουσίες, κατά τη διαδρομή που ακολουθούν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τέλος, ο κ. Πέππας επεσήμανε τη σημαντική συμβολή της Ικάριας Διατροφής και στην απώλεια βάρους. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, προσφέρει γρήγορο κορεσμό με παράλληλη μείωση των θερμίδων, που οφείλεται στην περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Έτσι, η Ikarian Diet αποδεικνύεται ωφέλιμη και για κάποιον που ακολουθεί ένα καθιστικό τρόπο ζωής και δε δαπανά ενέργεια για άσκηση.

GALLERY