Κατηγορίες
home page HOMEPAGE OPENING NEWS NEA HOMEPAGE _News_ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ _News_Ζαχαροπλαστική–Αρτοποιία _News_Μαγειρική–Chef _News_Ξενοδοχειακά–Τουριστικά ΝΕΑ Χωρίς κατηγορία

“Blind Dinner” από τη Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ & το Σωτήρη Κοντιζά

  • Άρθρα
  • “Blind Dinner” από τη Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ & το Σωτήρη Κοντιζά

«Blind Dinner» από τη Σχολή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τον chef Σωτήρη Κοντιζά

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, η Νο1 Σχολή Γαστρονομίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Με Άλλα Μάτια» και τον chef Σωτήρη Κοντιζά, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό δείπνο σε συνθήκες μερικού σκότους, με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στα άτομα με πρόβλημα όρασης.

Το συγκεκριμένο blind dinner αποτέλεσε μια special «μεταφορά» του επιτυχημένου POPUP Restaurant Project, που αποτελεί θεσμό στις σπουδές Γαστρονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με την καθοδήγηση του chef Σωτήρη Κοντιζά, επίλεκτες ομάδες σπουδαστών Μαγειρικής και Ξενοδοχειακών, βίωσαν την πλήρη εμπειρία συμμετοχής σε όλα τα στάδια λειτουργίας μιας επαγγελματικής κουζίνας και ενός εστιατορίου.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ολιστική εμπειρία, με τους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές της οργάνωσης να καλύπτουν τα μάτια των πρώτων με μάσκες συσκότισης και να τους κατευθύνουν στο τραπέζι τους, ώστε να απολαύσουν το πιάτο υποδοχής ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους. Η συγκεκριμένη δράση έδωσε την ευκαιρία σε όσους έχουν την όρασή τους να σκεφτούν για λίγο τα εμπόδια που τίθενται στους ανθρώπους με οπτική βλάβη, καλλιεργώντας, έτσι, την ενσυναίσθησή τους.

Οι καλεσμένοι, εκπρόσωποι των Media, του Αθλητισμού και οργανώσεων που μάχονται υπέρ της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την εμπειρία που αποκόμισαν, αφού είχαν τη σπάνια ευκαιρία να βιώσουν μια ιδιαίτερη πτυχή της καθημερινότητας τυφλών ατόμων, όπως είναι η απόλαυση ενός εστιατορικού δείπνου.

Το «Πιο Καινοτόμο ΙΕΚ της Ευρώπης», στο πλαίσιο ενός πολυδιάστατου πλάνου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχει εντάξει στην ατζέντα του πληθώρα δράσεων που προωθούν την ανάγκη της συμπερίληψης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και των ατόμων με αναπηρία, προάγοντας την έννοια της ισότητας παρά τις όποιες διαφορές. Η ανάγκη της συμπερίληψης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αν αναλογιστεί κανείς πως ένας στους δέκα συνανθρώπους μας έχει αναπηρία, η οποία όμως δεν είναι πάντα ορατή.

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε το 2018 από αυτοοργανωμένη ομάδα ανάπηρων ατόμων με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στο δημόσιο λόγο. Η δράση της επικεντρώνεται στη συμβουλευτική και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Διατηρεί την ομώνυμη πλατφόρμα ενημέρωσης, υλοποιεί την καμπάνια #Speak Up με πρωταγωνιστές άτομα με αναπηρία, διοργανώνει δωρεάν ημερίδες ενημέρωσης για μαθητές και μαθήτριες, ενώ συντονίζει συμβουλευτικά προγράμματα για εταιρείες, φορείς και δήμους.

GALLERY