Κατηγορίες
ΝΕΑ

Οδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού COVID19

Η Μαρία Σάκκαρη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

  • Άρθρα
  • Οδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού COVID19

Οδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού COVID19

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό, τον νέο ιό που ξεκίνησε από την Κίνα, εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόσφατα εκδηλώθηκε και στη χώρα μας, το IEK AKMH θέτει σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας σπουδαστών και εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, σας κοινοποιούμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά τα «Μέτρα πρόληψης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».

Με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή εξάπλωσης του ιού στα παραρτήματα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αλλά και στη χώρα μας, γενικά, σάς καλούμε να συμβάλλουμε όλοι, από κοινού, στην πιστή τήρησή τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΨΠΗΗ465ΦΥΟ-ΑΒΕ).

Γενικές οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορονοϊού 2019-nCoV

  1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

◊ Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

◊ Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

◊ Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

◊ Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

◊ Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

◊ Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

◊ Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.

◊ Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

◊ Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

◊ Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

◊ Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.

◊ Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

◊ Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Ειδικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κοροναϊού 2019-nCoV εντός των εκπαιδευτικών μονάδων:

◊  Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας (πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Wuhan) ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι στην επαρχί Hubei (ή σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.

◊ Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας (πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Wuhan), ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια,κλπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε ύποπτα συμπτώματα (π.χ.: πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα), από 2 έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας από πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό ή μετά την επαφή σας με κάποιον που έχει ταξιδέψει και ήταν συμπτωματικός, παρακαλούμε όπως ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, καλείστε να ενημερώσετε εγκαίρως το Campus στο οποίο σπουδάζετε για την προστασία των συμφοιτητών και διδασκόντων σας.

GALLERY