Κατηγορίες
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΜΜΕ ΙΕΚ ΑΚΜΗ Αθήνα ΝΕΑ

Debate με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Η Μαρία Σάκκαρη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

  • Άρθρα
  • Debate με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Debate με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Κίτρινα Γιλέκα, Συμφωνία των Πρεσπών και Μεταναστευτικό στην ατζέντα του δεύτερου debate της χρονιάς

Δυναμικά συνεχίστηκε ο θεσμός DEBATES του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, μία σειρά διαδραστικών συζητήσεων με σημαντικούς καλεσμένους από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού. Μετά τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο στο κεντρικό αμφιθέατρο του μεγαλύτερου ΙΕΚ της χώρας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης της Real News και επικεφαλής του Τομέα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Νίκος Χατζηνικολάου.

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ συνομίλησαν και υπέβαλλαν πλήθος ερωτημάτων στον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από έναν ευρύ θεματικό άξονα που άγγιξε επίκαιρα θέματα από το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Από την παιδεία, την εσωτερική ασφάλεια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» και το Μεταναστευτικό.

Σε ερώτημα σπουδαστή σχετικά με την οικονομική κρίση και την κρίση αξιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα με τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Η νοσταλγία για το παρελθόν ωθεί τους πολίτες στα άκρα, κυρίως προς την ακροδεξιά, αλλά όχι μόνο. Όσοι βρισκόμαστε πιο κοντά στο χώρο του Κέντρου, δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό με αλαζονεία. Δεν θα χαϊδέψουμε αυτιά, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τον κόσμο, αλλιώς την «παθαίνεις» όπως ο Μακρόν».

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του Μεταναστευτικού, ο κος Χατζηδάκης επεσήμανε σχετικά: «Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση. Η μάχη πρέπει να δοθεί σε δυο-τρία διαφορετικά επίπεδα. Πρωτίστως με την Ευρώπη, η οποία διακηρύττει πως έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική, πράγμα που απέχει από την αλήθεια. Το δεύτερον είναι πως χρειαζόμαστε μια πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων μας, δεν μπορεί να είμαστε ο ρεσεψιονίστ της Ευρώπης. Τρίτον να οργανώσουμε καλύτερα το σύστημα υποδοχής των προσφύγων, να μη ζουν στις άθλιες συνθήκες της Μόριας, καθώς και το ζήτημα του ασύλου. Ταχύτερη διεκπεραίωση, επαναπροώθηση βάσει των συμφωνιών που έχουμε κάνει με την Τουρκία και φυσικά διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων. Για αυτό μιλούμε για μια σοβαρή πολιτική που δεν θα καθιστά την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι προφανώς, χωρίς βέβαια να ρέπει και προς το ρατσισμό».

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη θέση και τον άξονα ενεργειών της ΝΔ για την Παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Πρέπει να αναδείξουμε ό,τι καλό υπάρχει στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Τα Πανεπιστήμια μπορούν να γίνουν τοπικοί πόλοι ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στην εξέλιξη. Θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων. Θα υπάρχει περισσότερη αυτονομία στα πανεπιστήμια και μία πολιτική που θα εμπνέεται από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και όσοι αμφιβάλλουν για το πού οδηγεί η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, ας κάνουν ένα μικρό ταξίδι στη Λευκωσία για να δουν πώς λειτουργεί εκεί το σύστημα και πώς η Κύπρος μάς βάζει τα γυαλιά».

Το DEBATE ολοκληρώθηκε με ερώτηση σπουδαστή σχετικά με τα ζητήματα νόμου και τάξης, και ειδικότερα με τα φαινόμενα ανομίας και ταραχών που εντείνονται τελευταία: «Είναι δεδομένο πως απόφασή μας είναι να είμαστε σκληροί στην εφαρμογή του νόμου προς πάσα κατεύθυνση, είτε πρόκειται για τα Ζωνιανά είτε για το Ζεφύρι είτε για τα Εξάρχεια. Η εγκληματικότητα είναι ένα μείζον θέμα και αυτό δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή πολιτική, είναι η αυτονόητη πολιτική».

Ο θεσμός των DEBATES θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, με νέους κύκλους συζητήσεων και προσκεκλημένους του τομέα Δημοσιογραφίας.

GALLERY